Victoria lui Donald Trump va avea un impact economic minor pentru România

Chiar dacă leul va avea variaţii mai mari în aceste zile, analiştii BCR se aşteaptă ulterior la o calmare a pieţei locale, cu atât mai mult cu cât România nu a fost beneficiara unor fluxuri semnificative de capital în dolari în trecut, arată un comunicat al băncii.

962 afișări
Imaginea articolului Victoria lui Donald Trump va avea un impact economic minor pentru România

Victoria lui Donald Trump va avea un impact economic minor pentru România

În consecinţă, eventuale retrageri de capital speculativ din România, în condiţiile victoriei lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă vor fi mai mici decât cele din alte ţări emergente, apreciază Florin Eugen Sinca, analist şef – BCR, într-un comunicat. „Estimarea noastră privind cursul de schimb euro/leu la finalul anului 2016 este 4,51, neschimbată de mai multe luni. De altfel, ponderea datoriei exprimată în dolari în totalul datoriei guvernamentale este de 9% în România, mult sub datoria în euro care deţine 40% din total”.

România va fi afectată destul de puţin din punct de vedere comercial deoarece schimburile cu SUA sunt încă reduse. „În primele şapte luni din acest an România a exportat bunuri de aproape 600 milioane euro în SUA, sub 2% din totalul exporturilor româneşti, în special masini şi echipamente de transport. Exporturile româneşti de servicii sunt concentrate în zone dinamice unde România are o competitivitate ridicată cum ar fi serviciile IT, iar aici nu ne aşteptăm la un impact negativ”.

„Pe plan local nu ne aşteptăm la o reacţie din partea BNR în urma rezultatelor alegerilor din SUA şi vedem în continuare prima majorare a dobânzii undeva la începutul lui 2018. O anumita întărire a politicii monetare ar putea veni până atunci din îngustarea coridorului de dobânzi pentru facilitatea de credit şi facilitatea de depozit în 2017, ceea ce ar duce dobânzile din piaţă uşor în sus, spre dobanda de politică monetară”, adaugă Florin Eugen Sinca.

Victoria lui Donald Trump ar putea aduce, pe termen scurt, deprecierea unor monede emergente din ţările expuse la fluxurile de capital în dolari, din America Latina sau Asia. Dacă s-ar manifesta o intensificare a politicilor protecţioniste din SUA în domeniul comercial ori al circulaţiei forţei de muncă, aceasta ar putea afecta mai degrabă ţările cu excedent comercial consistent pe relaţia cu SUA sau ţările apropiate din punct de vedere geografic, comentează analistul şef al BCR.

Probabilitatea unei majorări a dobânzii de catre FED în luna decembrie este mai mică în prezent, datorită volatilităţii pieţelor financiare. Pe undeva este o situaţie similară cu începutul lui 2016 când FED a amânat o majorare a dobânzii datorită turbulenţelor din China. Anumite bănci centrale din ţări emergente ar putea majora dobânzile pentru a stopa deprecierea monedelor naţionale.

Nu în ultimul rând, ar putea fi facută o paralelă cu votul britanicilor pentru ieşirea din UE din luna iunie. Impactul ulterior asupra economiei Zonei Euro şi a Marii Britanii a fost mult sub cel aşteptat, în sensul că activitatea economică a rezistat bine în ciuda unei volatilităţi pe pieţele financiare. Dacă la momentul respectiv au existat reduceri de multe ori agresive ale estimărilor de creştere economică pentru Marea Britanie şi Zona Euro, ulterior aceste estimări au fost revizuite în sus pe măsură ce datele venite pe parcursul verii au surprins pozitiv.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici