Videanu a a primit avizul comisiilor pentru portofoliul Economiei

Adriean Videanu a primit, sâmbătă, avizul comisiilor din Camera Deputaţilor şi Senat pentru portofoliul Economiei, cu 49 de voturi "pentru" şi şase abţineri.

15 afișări
Imaginea articolului Videanu a a primit avizul comisiilor pentru portofoliul Economiei

Videanu a a primit avizul comisiilor pentru portofoliul Economiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Eu vă dau un vot de încredere", a spus înaintea audierilor Varujan Vosganian, de la care Videanu preia ministerul Economiei.

Videanu a fost audiat de comisiile pentru politică economică, reformă şi privatizare şi cea pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, şi de comisiile economică, industrii şi servicii şi cea pentru privatizare şi administrarea activelor statului din Senat.

El a declarat că ordonanţa prin care o serie de companii au fost transferate în 2007 de la Ministerul Economiei la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului trebuie "anulată cât mai curând posibil", pentru ca ministerul să elaboreze politici energetice.

Totodată, Videanu a afirmat că toate contractele prin care Nuclearelectrica şi Hidroelectrica vând energie unor furnizori privaţi vor fi făcute publice.

Vosganian a intervenit spunând că şi el a încercat acest lucru, dar a fost imposibil pentru că nu pot fi încălcate clauzele de confidenţialitate.

Pe de altă parte, Videanu a afitrmat că va discuta cu ministrul Finanţelor posibilitatea renunţării la accizele pentru biocarburanţi, iar la finele mandatului său speră să nu existe "niciun cătun neelectrificat".

O prioritate a Ministerului Economiei va fi şi păstrarea în proprietatea statului a resurselor energetice primare, dar acest lucru nu exclude exploatarea lor de către companii private.

În sectorul de minerit bugetul îşi poate permite investiţii de până la 30 milioane euro, dar doar ăn zona extracţiei de huilă, în timp ce în extracţia de lignit strategia Ministerului Economiei se va axa pe exploatările de suprafaţă, care nu periclitează viaţa oamenilor.

Compania energetică naţională trebuie să fie în subordinea Ministerului Economiei, nu a AVAS

Viitorul guvern susţine înfiinţarea unei companii energetice naţionale, care trebuie să fie în subordinea Ministerului Economiei, nu a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, a declarat ministrul desemnat al Ministerului Economiei, Adriean Videanu, înaintea audierilor parlamentare.

"Este nevoie de o companie energetică de anvergură regională, dar în subordinea Ministerului Economiei", a spus Videanu, răspunzând la o întrebare întrebare venită din partea presei.

Înfiinţarea unei companii energtice naţionale este o iniţiativă a Guvernului Tăriceanu şi ar urma să cuprindă Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari.

Necesarul de investiţii în sectorul hidroenergetic este de 34 mld. euro

Sectorul hidroenergetic are nevoie de investiţii de 34,6 miliarde de euro, bani care nu pot fi însă asiguraţi în totalitate, a declarat, sâmbătă, ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, la audierea în faţa comisiilor din Camera Deputaţilor şi Senat.

Pentru a valorifca potenţialul hidro este nevoie ca Guvernul să colaboreze cu comisiile economice din Senat şi Camera Deputaţilor, a spus Videanu.

La începutul auderilor, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi ministrul desemat să preia portofoliul Economiei, Adriean Videanu, au avut un schimb de replici legat de programul de Guvernare.

Vosganian a afirmat că nu a primit acest document, dar că a văzut "două doamne cu programul în mână în lift".

Videanu i-a replicat că documentul a fost transmis încă de vineri seara tuturor comisiilor, dar responsabilitatea distribuirii aparţine secretarilor acestor comisii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici