Videanu: South Stream va trece prin România

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat, joi, că gazoductul South Stream, susţinut de Rusia şi Italia, va trece şi prin România.

24 afișări
Imaginea articolului Videanu: South Stream va trece prin România

Videanu: South Stream va trece prin România (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Am reuşit să deschidem dialogul cu Federaţia Rusă. România este implicată în toate proiectele din zona sudică (a Europei - n.r.). South Stream trece prin România, AGRI şi Nabucco la fel. Toate acestea fac din România un jucător foarte important", a afirmat Videanu, joi, la videochatul ziarului Gândul.

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat, la 9 aprilie, că România nu mai poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson către aceasta, fie pe sub Marea Neagră fie pe teritoriul bulgăresc.

România a avut discuţii pe tema dezvoltării South Stream, iar potrivit unei declaraţii din luna martie a lui Videanu, transportatorul de gaze Transgaz Mediaş (TGN) a primit invitaţia oficială a Moscovei de a intra în proiect.

Autorităţile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind construcţia gazoductului cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În proiect va fi inclusă şi Austria.

Conducta South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria, urmând să transporte gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

Gazoductul Nabucco este dezvoltat de un consorţiu de companii din care fac parte Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul are ca scop diversificarea surselor de furnizare a Europei cu gaze naturale prin accesarea producătorilor din regiunea Caspică şi Asia Centrală.

România, Georgia şi Azerbaijan au semnat la 13 aprilie, la Bucureşti, un acord de transport al gazelor către UE prin proiectul Azerbaijan Georgia Romania Interconnector (AGRI), care prevede construcţia unor terminale de gaze naturale lichefiate, inclusiv în portul Constanţa.

Videanu a mai spus că proiectul AGRI este cel mai ieftin şi mai rapid proiect de transportul al energiei către Europa, iar din 2011, când sistemul de gaze naţional va fi conectat cu cel al Bulgariei, România va avea conexiuni energetice cu toate statele membre ale UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici