Viktor Ianukovici consideră imposibilă fuziunea între Gazprom şi Naftogaz

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, consideră că fuziunea între grupul Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz, propusă de premierul rus Vladimir Putin, este imposibilă, potrivit unui interviu acordat vineri BBC.

31 afișări
Imaginea articolului Viktor Ianukovici consideră imposibilă fuziunea între Gazprom şi Naftogaz

Viktor Ianukovici consideră imposibilă fuziunea între Gazprom şi Naftogaz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este imposibil", a declarat Ianukovici.

Putin a lansat, pe 30 aprilie, propunerea unei fuziuni între Gazprom, cel mai mare producător de gaze la nivel mondial, şi compania ucraineană Naftogaz, care are dificultăţi financiare.

"Dacă ar avea loc de pe poziţii de egalitate (cu participaţii de câte 50%), ar fi interesant", a sugerat Ianukovici, recunoscând totuşi este doar o glumă.

Potrivit analiştilor, participaţia Naftogaz la o astfel de companie nu ar depăşi 8%.

"Înţelegem că o fuziune în condiţii de egalitate este imposibilă, întrucât Gazprom, Rusia nu ar accepta niciodată. Este o glumă. Fuziunea este imposibilă din toate punctele de vedere", a conchis Ianukovici.

Premierul ucrainean, Mikola Azarov, a indicat deja, la sfârşitul lunii aprilie, că Ucraina nu este pregătită să ia în considerare o fuziune, cu excepţia cazului în care ar fi de pe poziţii egale.

În schimb, Ucraina este pregătită să formeze un consorţiu cu Rusia şi Uniunea Europeană pentru modernizarea sistemului de gazoducte prin care sunt livrate 80% din gazele ruseşti către ţările Europei.

Dacă acest consorţiu va fi format, toţi participanţii vor obţine acţiuni, a asigurat Azarov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici