Voinescu: Toate acuzaţiile privind vânzarea rezervelor de cupru, nefondate şi false

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, că guvernarea Ungureanu "schimbă paradigma gestionării resurselor naturale ale României" şi că toate acuzaţiile privind vânzarea rezervelor de cupru sunt "nefondate şi false".

351 afișări
Imaginea articolului Voinescu: Toate acuzaţiile privind vânzarea rezervelor de cupru, nefondate şi false

Voinescu: Toate acuzaţiile privind vânzarea rezervelor de cupru, nefondate şi false

Voinescu a precizat într-o conferinţă de presă că a crescut interesul dezbaterii pe gestionarea resurselor naturale ale României, dar că din discursurile politice ies "minciuni, dezinformări şi spaime inutile false".

"Guvernarea PDL şi cea a domnului Boc, dar în mod clar cea a domnului Mihai Răzvan Ungureanu schimbă paradigma gestionării resurselor naturale ale României. Până la guvernarea Boc inclusiv în guvernarea Tăriceanu, vreme de 20 de ani, Guvernul a considerat că resursele naturale îi aparţin şi le-a tratat, cam toate guvernele până acum, după principiul «După noi, potopul». Este şocant să vezi lideri PSD, unii dintre ei chiar membri ai Cabinetului Năstase, care vorbesc despre felul în care trebuie gestionate resursele naturale ale României, după ce ei chiar au înstrăinat pe un preţ de nimic importante resurse ale României şi fac aici trimitere directă la faimoasa privatizare Petrom", a arătat Sever Voinescu.

Potrivit acestuia, PDL consideră că bogăţiile naturale ale României aparţin naţiunii române şi că "ele sunt date de Dumnezeu acestui pământ şi acestei naţiuni şi prin urmare ele trebuie gestionate astfel încât să asigure prosperitate şi dezvoltare întregii naţiuni române".

"Această schimbare de paradigmă deranjează, şochează şi poate că până la urmă culpabilizează pe politicienii din USL. Şi Guvernul Tăriceanu a făcut parte din păcate dintre aceste cabinete, guvernări care au tratat cu iresponsabilitate resursele naturale ale României", a spus Voinescu.

El a precizat că în dezbatere sunt amestecate discuţiile despre Cupru Min, Roşia Poieni sau gazul de şist pentru a se ajunge la o concluzie falsă, şi anume aceea că Guvernul Ungureanu sau PDL ar trata această problemă cu uşurinţă nepermisă "sau poate chiar fraudulos".

Voinescu a spus despre Cupru Min că acesta a fost evaluat în 2006 la 18 milioane de euro, că o nouă evaluare a avut loc în 2011, de 56 de milioane de euro "iar preţul obţinut este de peste 200 de milioane euro".

"Nicio secundă odată cu această vânzare nu s-au vândut rezervele, resursele naturale de cupru ale României. S-a vândut un business care, printre active în patrimoniul său are şi o licenţă de exploatare de cupru pentru anumită perioadă, încă câţiva ani de acum încolo. Toate acuzaţiile că s-au vândut rezervele de cupru, cum că se va vinde nu mai ştiu ce sunt nefondate, sunt false şi dacă mergem mai departe pe calea unui raţionament politic găsim chiar interese antinaţionale în spatele lor", a precizat Sever Voinescu.

El a arătat că PDL susţine ideea lansată de preşedintele Traian Băsescu repetată şi de premierul Mihai Răzvan Ungureanu de a constitui un fond de dezvoltare pe modelul existent în alte ţări, în care banii obţinuţi care urmare a gestionării în sens comercial a acestor resurse să meargă direct în dezvoltarea României, în dezvoltarea infrastructurilor şi a investiţiilor.

"Aşa zisele privatizări în fapt vânzări de pachete de acţiuni de la Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sunt vânzări de pachete minoritare, statul rămâne în controlul acestor societăţi", a precizat Sever Voinescu.

Contractul pentru vânzarea Cupru Min Abrud va fi semnat vineri de către oficiali OPSPI şi reprezentanţi ai companiei canadienei Roman Copper, prevederile acordului urmând să fie făcute publice săptămâna viitoare, a declarat pentru MEDIAFAX şeful OPSPI, Florin Vlădan.

"Vom semna mâine contractul de privatizare a Cupru Min. La câteva zile de la semnare, săptămâna viitoare, îl vom face public. Vrem să arătăm că nu este niciun fel de lucru pe care să-l ţinem ascuns", a afirmat Vlădan.

Roman Copper Corp. a câştigat, la începutul săptămânii trecute, licitaţia organizată de OPSPI pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni la Cupru Min Abrud, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici