Vosganian: Dacă CNH ar fi degrevată de datorii ar putea să devină rentabilă

Ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian a declarat, miercuri, că în cazul în care Compania Naţională a Huilei ar fi degrevată de datorii ar putea deveni rentabilă.

18 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Dacă CNH ar fi degrevată de datorii ar putea să devină rentabilă

Vosganian: Dacă CNH ar fi degrevată de datorii ar putea să devină rentabilă (Imagine: Mediafax Foto)

Măsurile de oprire a executării silite a Companiei Naţionale a Huilei nu sunt unele "populiste, ci de protejare a unor resurse naturale importante ale României", a declarat, la Târgu Jiu, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Ministrul a precizat că reacţiile apărute pe această temă i s-au părut unele "excesive", acesta menţionând că datoriile de circa un miliard de euro ale CNH îşi au originea în perioada anilor 1993-1996.

Vosganian spune că datoriile iniţiale sunt de 100 de milioane de euro, restul fiind penalităţi şi majorări, volumul sumelor neplătite la buget fiind o consecinţă a faptului că, atunci, compania avea de cinci ori mai mulţi angajaţi decât în prezent.

"Astăzi, CNH, dacă ar fi degrevată de acele datorii, ar putea să devină rentabilă şi să aibă chiar un program investiţional mai susţinut decât cel început de noi anul trecut. Eu cred în viabilitatea bazinului huilei Petroşani şi nu văd de ce ar trebui să condamnăm la pieire această resursă şi la şomaj 12.000 de oameni datorită unor erori făcute în trecut. De aceea, eu cred că iniţiativa noastră de a găsi o formulă pentru Compania Huilei trebuie sprijinită şi nu văzută sub patimile înguste ale anului electoral", a spus Vosganian.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a precizat că Ministerul are şase luni la dispoziţie pentru a găsi o modalitate de reorganizare a CNH astfel încât să fie anulate şi datoriile din trecut şi să fie obţinute şi toate aprobările de la nivel european.

Vosganian declară că datoriile respective oricum nu vor fi plătite vreodată.

"Nu se pune problema că luăm bani din buzunarele românilor, pentru că aceşti bani nu vor veni la buget vreodată. Eu refuz să condamn la dispariţie huila românească şi toată tradiţia legată de ea şi să ignor importanţa pe care o poate avea huila românească în economia naţională", a declarat Vosganian.

Procedurile de executare silită a conturilor Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani pentru recuperea unor datorii de 844 de milioane de lei către bugetul statului vor fi oprite pe o perioadă de şase luni, pentru a permite continuarea activităţii companiei şi plata salariilor.

Intenţia Guvernului de a suspenda procedurile de executare silită a fost anunţată de MEDIAFAX în urmă cu două luni, prin surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor, iar hotărârea care aplică procedura a fost aprobată, miercuri, de Guvern.

"Prin această decizie se evită intrarea în imposibilitate de plată a salariilor angajaţilor şi de achiziţionare a materialelor de strictă necesitate pentru desfăşurarea procesului de producţie, neplata la termen a taxelor şi impozitelor locale, precum şi a redevenţei pentru continuarea procesului de extracţie a cărbunelui", informează Executivul.

Conturile CNH au fost blocate prin declanşarea procedurii de executare silită de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

CNH este cel mai mare datornic al statului cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorările şi penalităţile reprezintă 2,01 miliarde de lei.

Din cauza blocării conturilor, CNH risca să nu poată plăti salariile către angajaţii şi să îşi oprească activitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici