Vosganian: Majorarea TVA nu ar face decât să agraveze criza

Majorarea TVA nu ar face decât să agraveze criza, iar o soluţie ar fi creşterea gradului de conformare voluntară la plata obligaţiilor bugetare la 90%, situaţie care ar permite scăderea taxelor, a declarat, joi, senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministru al Finanţelor în Cabinetul Tăriceanu.

21 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Majorarea TVA nu ar face decât să agraveze criza

Vosganian: Majorarea TVA nu ar face decât să agraveze criza (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Pierdem cam mult timp pe populismul scăderii cheltuielilor, când ar trebui să vorbim de elanul relansării economice. Ieşirea din criză nu este această goană de reducere a cheltuielilor bugetare", a spus Vosganian, la un seminar organizat de revista "Finanţe şi Afaceri".

El a afirmat că gradul de conformare voluntară a scăzut de la 80% în 2008 la "70% şi ceva" în prezent, iar fiecare punct procentual în plus ar aduce 500-600 milioane euro la buget.

Pe de altă parte, Vosganian consideră că trebuie anulat impozitul minim şi aplicat un impozit forfetar pe diferite tipuri de servicii.

"Nu plăteşte o cârciumă din Vărbilău cât plăteşte o cârciumă de pe Calea Victoriei", a spus Vosganian.

Totodată, el a mai arătat că în România a existat "o prociclicitate la bine", iar în 2009 se poate vorbi despre "o prociclicitate la rău".

"Când economia creşte, trebuie să fii atent la obligaţiile privind cheltuielile, pentru ca, atunci când aceasta va scădea, să nu ajungi cu copacii în apă", a afirmat Vosganian.

El consideră că 2009 este un an eşuat, din cauza deficitului bugetar mare, datoriei publice care va creşte cu 50 miliarde lei şi investiţiilor străine care sunt mai mici decât cele din 2004.

"2009 este un an amânat, care transferă problemele către 2010", a mai spusVosganian.

Preşedintele Traian Băsescu a admis, luni, într-o discuţie cu uşile închise cu investitorii străini, că TVA ar putea fi majorată din 2010, el declarând, potrivit unor surse participante la întâlnire, citate de "Ziarul Financiar", că preferă creşterea TVA majorării cotei unice de impozitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici