Vosganian: Preţurile la gaze nu vor creşte spectaculos

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a afirmat marţi că nu vor fi operate "creşteri spectaculoase de preţuri" la gazele naturale, deşi semnalele pieţei internaţionale, unde cotaţiile sunt în creştere, nu pot fi ignorate.

27 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Preţurile la gaze nu vor creşte spectaculos

Vosganian: Preţurile la gaze nu vor creşte spectaculos (Imagine: Mediafax Foto)

"Ar trebui să nu lansăm mesaje de panică pentru români", a spus Vosganian, la audierile Comsiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Comisia l-a convocat pe ministru pentru a discuta despre creşterea preţurilor la gaze naturale de la 1 februarie şi despre strategia energetică naţională.

E.ON Gaz România a transmis marţi un comunicat în care se arată că preţul gazelor livrate populaţiei ar trebui să crească cu 12% la 1 aprilie, ca o primă etapă dintr-un avans pentru întregul an de până la 15-20%, din cauza majorării cotaţiilor pe piaţa internaţională şi a scumpirii importurilor.

Ultima creştere a preţului gazelor, în medie cu 8,5%, a avut loc la 1 februarie şi a fost determinată de evoluţia preţului gazelor naturale din import şi din producţia internă, precum şi de avansul tarifelor pentru înmagazinare şi distribuţie. De asemenea, la 1 februarie preţul gazelor din producţia internă a urcat cu 5%, la 495 lei (aproximativ 200 de dolari)/1.000 metri cubi.

În urmă cu o săptămână, reprezentanţii celuilalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, deţinut de grupul Gaz de France, au afirmat că tariful gazelor naturale din import ar trebui să crească, în trimestrul al doilea, cu 8-12%, din cauza avansului preţului petrolului şi al gazelor importate.

Ulterior, reprezentanţii ANRE au spus că o decizie privind majorarea preţurilor va fi luată până la finele lunii martie.

Distrigaz Sud estimează că gazele din import se vor scumpi cu 13,5% în trimestrul al doilea, de la 370 dolari /1.000 metri cubi la 420 dolari/1.000 metri cubi, ceea ce ar determina o nouă majorare a preţului la consumatori.

Consumul de gaze din România se ridică la circa 17-18 miliarde de metri cubi, asigurat, în proporţie de 60-65% de gazele produse de Petrom şi Romgaz. România importă, prin intermediari, aproximativ o treime din consumul anual de gaze la nivel naţional de la grupul rus Gazprom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici