Wall Street a scăzut miercuri, înainte ca Senatul să aprobe programul de salvare a băncilor

Bursa de la New York a închis în scădere şedinţa de miercuri, problemele din piaţa creditelor determinând prudenţă în rândul investitorilor, în aşteptarea votului Senatului american asupra planului de revigorare a sectorului financiar.

19 afișări
Imaginea articolului Wall Street a scăzut miercuri, înainte ca Senatul să aprobe programul de salvare a băncilor

Wall Street a scăzut miercuri, înainte ca Senatul să aprobe programul de salvare a băncilor (Imagine: Mediafax/AFP)

Senatul de la Washington a aprobat programul revizuit, care va necesita fonduri de 700 miliarde de dolari de la bugetul de stat, exercitând presiune asupra Camerei Reprezentanţilor, decizională în acest caz. Camera a respins luni planul în varianta iniţială, decizie care a determinat o prăbuşire istorică a Wall Street şi declinuri puternice pe toate bursele din lume.

Planul de salvare presupune preluarea, de către Trezorerie, a datoriilor neperformante acumulate de instituţiile financiare pe parcursul crizei creditelor ipotecare. În urma revizuirii, programul include o creştere puternică a volumului de depozite asigurate de stat şi o serie de scutiri de taxe, respinse luni de Camera Reprezentanţilor.

Indicele Dow Jones, al celor mai mari companii din industrie, a încheiat la 10.831,07 puncte, în scădere cu 0,18%, respectiv 19,59 puncte. S&P 500 a scăzut cu 0,45%, sau 5,3 puncte, la 1.161,06 puncte. Barometrul Nasdaq Composite a scăzut cu 1,07%, sau 22,48 puncte, la 2.069,4 puncte.

Principala îngrijorare din piaţă a fost legată de votul Senatului asupra planului de salvare a sistemului financiar, care a avut loc miercuri seară, după închiderea Wall Street. Investitorii, surprinşi luni de votul din Camera Reprezentanţilor, au avut o atitudine pesimistă şi au manifestat neîncredere în ceea ce priveşte adoptarea şi aplicarea programului, precum şi capacitatea pachetului legislativ de a ajuta economia SUA să evite recesiunea.

"Credinţa oarbă nu funcţionează după dezamăgirea de luni. Piaţa este prudentă, iar investitorii nu au încredere că planul de salvare va fi o soluţie rapidă", a declarat preşedintele Princeton Financial Group, Andre Bakhos.

Investitorii de pe Wall Street au vândut masiv acţiuni ale companiilor din tehnologie, industrie şi energie, după ce datele oficiale publicate ieri au indicat probleme în industrie şi pe piaţa forţei de muncă, determinând pesimism şi îngrijorare pe bursă.

"Pentru prima dată situaţia începe să arate a recesiune. Poate nu vom obţine o evoluţie negativă (a economiei - n.r.) chiar din trimestrul al patrulea, însă va fi greu să evităm recesiunea din această poziţie", a arătat Marc Pado, expert în strategii de piaţă la Cantor Fitzgerald & Co.

Scăderea bursei de la New York a fost ameliorată de avansul acţiunilor companiilor din sectorul financiar, unde investitorii au mizat pe aprobarea planului în Senat. Indicele S&P al instituţiilor financiare a urcat cu 2,2%. Acţiunile Citigroup s-au apreciat cu 12%, în timp ce JPMorgan Chase a înregistrat o creştere de 6,3%.

Apple, producătorul succeselor uriaşe de marketing iPhone şi iPod, a fost cea mai neperformantă acţiune din componenţa Nasdaq, scăzând cu 4%.

Un alt gigant american al tehnologiei, IBM, a căzut cu 5,8%, cea mai mare scădere din alcătuirea indicelui Dow Jones.

Coporaţia industrială General Electric a încheiat în coborâre cu 3,9%, după o prăbuşire de 8% pe parcursul şedinţei, cauzată de revizuirea negativă a perspectivelor grupului de către Deutsche Bank. Recuperarea GE a fost determinată de un plan de investiţii de 3 miliarde de dolari, anunţat de miliardarul Warren Buffett, unul dintre cei mai puternici acţionari ai gigantului.

Companiile energetice au înregistrat, de asemenea, scăderi semnificative. Indicele S&P pentru sectorul energiei a coborât cu 1,7%, după ce preţul petrolului s-a depreciat cu 2,11 dolari, la 98,53 dolari pe baril.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici