Wall Street Journal: Liniştea pieţelor financiare din această vară ar putea prevesti o toamnă furtunoasă

Pieţele financiare au fost surprinzător de liniştite înaintea unei toamne care ar putea fi plină de evnimente economice, financiare şi politice dramatice, potrivit cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).

527 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: Liniştea pieţelor financiare din această vară ar putea prevesti o toamnă furtunoasă

Wall Street Journal: Liniştea pieţelor financiare din această vară ar putea prevesti o toamnă furtunoasă (Imagine: Shutterstock)

Managerii fondurilor de investiţii afirmă că liniştea recentă ascunde incertitudine, iar în acest timp îşi pregătesc portofoliile pentru o posibilă creştere a pieţelor, dar şi pentru a rezista unor şocuri variind de la problemele din Europa la noi măsuri de relaxare monetară din partea băncilor centrale şi schimbări la conducerea celor mai mari două economii ale lumii, SUA şi China.

"Cu siguranţă nu ignorăm posibilitatea unei evoluţii negative a pieţelor", a afirmat Tahnoon Pasha, director executiv la Aviva Investors pentru investiţii în acţiuni şi instrumente financiare cu venit fix pe pieţele Asia.

Discursul ţinut vineri de preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, a reprezentat, într-un fel, startul noului sezon, scrie WSJ.

Bernanke a apărat politicile monetare ale Fed şi a alimentat aşteptările pentru noi măsuri de stimulare economică, susţinând acţiunile companiilor americane, cotaţia aurului, petrolului şi preţurile titlurilor pe zece ani ale Trezoreriei SUA.

Comentariile lui Bernanke reprezintă doar vârful aisbergului în privinţa impactului pe care băncile centrale probabil îl vor avea asupra pieţelor. În Europa, investitorii aşteaptă ca preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) să se ridice la înălţimea promisiunilor de a face "tot ce este necesar" pentru a salva euro.

Unii investitori au interpretat anunţul de sâmbătă din China prinvind contracţia activităţii industriei prelucrătoare în august ca pe un semn că Beijingul va suplimenta măsurile de stimulare, considerate modeste până în prezent.

Această săptămână marchează începutul toamnei în SUA şi Europa, când investitorii revin din vacanţa de vară şi reiau tranzacţiile cu un ochi spre propriile rezultatele financiare de sfârşit de an. Volumele de tranzacţionare ar trebui să crească, la fel şi volatilitatea, notează WSJ.

Investitorii îşi fac calcule dacă actualele creşteri sunt sustenabile. Câştigă tot mai mult teren opinia că dacă liderii politici şi băncile centrale nu se ridică la nivelul aşteptărilor pieţei, ar putea avea loc o altă rundă de vânzare masivă de active.

Pe termen scurt, noutăţile sunt aşteptate mai ales din Europa, cu o reuniune a BCE joi, care ar putea aduce mai multă claritate în privinţa programului de achiziţie de obligaţiuni, urmată săptămâna viitoare de o decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei privind legalitatea Mecanismului European de Stabilitate.

După mai mulţi ani de aşteptare în privinţa situaţiei din Europa, investitorii nu sunt convinşi că o soluţie definitivă este aproape.

"Nu că m-aş aştepta la politici hotărâte, dar sper să văd mai multă transparenţă în privinţa a ceea ce va urma", a declarat Tim Schroeders, manager de fond la Pengana Capital din Melbourne, care administrează active de 1 miliard de dolari.

Schroeders a declarat că îşi menţine expunerea pe anumite active riscante, dar în acelaşi timp rămâne la investiţii ce pot fi uşor tranzacţionate şi evită acţiunile cu lichiditate scăzută, întrucât se aşteaptă ca volatilitatea să rămână ridicată până la sfârşitul anului.

"După septembrie vom avea probabil o nouă confirmare că Europa poate să amâne orice restructurare majoră, cu efect pozitiv asupra pieţelor financiare pe termen scurt", a declarat James White, analist la First State Investments, companie care administrează active de 148,8 miliarde de dolari.

Investitorii urmăresc, de asemenea, cu atenţie schimbarea la vârful politicii din China, în octombrie, şi alegerile prezidenţiale din SUA, la începutul lunii noiembrie, ambele evenimente având potenţialul de a conduce la noi măsuri de stimulare economică.

Fundamentele actualului trend de creştere a pieţei sunt diferite faţă de cele ale perioadei pozitive de la începutul anului, când indicele MSCI pentru Asia fără Japonia a urcat cu 22% în intervalul noiembrie-februarie, potrivit analiştilor HSBC.

Precedenta perioadă de creştere a fost alimentată în mare parte de anunţul BCE privind operaţiunile de refinanţare pe termen lung, prin care băncile europene au putut împrumuta bani la dobânzi scăzute. În actuala perioadă de revenire, pieţele au reacţionat mai mult la aşteptările că se va întâmpla ceva, iar avansul are loc într-un climat mai dificil, de înrăutăţiri ale estimărilor privind profitul şi pe un declin al volumelor de tranzacţionare.

Problemele au început deja să apară, scrie WSJ, cu indicele MSCI Asia fără Japonia în declin cu 2,8% faţă de 23 august, odată cu reducerea optimismului privind acţiuni ale băncilor centrale, în lipsa unor noi informaţii în această direcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici