Warren Buffett a avut în 2009 cel mai slab an din ultimul deceniu pe bursă

Miliardarul american Warren Buffett a avut în 2009 cele mai slabe performanţe din ultimii 10 ani pe bursa americană, după un an în care s-a angajat în achiziţia de 26 miliarde de dolari a companiei feroviare Burlington Northern Santa Fe şi şi-a redus estimările privind randamentul investiţiilor.

32 afișări
Imaginea articolului Warren Buffett a avut în 2009 cel mai slab an din ultimul deceniu pe bursă

Warren Buffett a avut în 2009 cel mai slab an din ultimul deceniu pe bursă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Berkshire Hathaway, companie construită şi condusă de Buffett în ultimele patru decenii, a crescut pe bursa de la New York, anul trecut, cu doar 2,7%, faţă de avansul de 23% al indicelui blue-chip Standard & Poor's 500, transmite Bloomberg.

Este cea mai slabă performanţă a companiei din 1999, când a coborât cu 20% în timp ce indicele S&P 500 a urcat cu 20%. Berkshire a depăşit performanţele indicelui în 15 din ultimii 22 de ani.

Berkshire Hathaway, cu sediul în Omaha, statul american Nebraska, a crescut ca valoare de 30 de ori în ultimii 20 de ani, datorită achiziţiilor, investiţiilor şi deciziilor de afaceri ale lui Buffett, însă miliardarul întâmpină tot mai des dificultăţi în ceea ce priveşte continuarea şi îmbunătăţirea performanţelor odată cu extinderea şi expansiunea grupului său.

Preluarea Burlington Northern Santa Fe, anunţată în noiembrie, nu este o afacere ieftină, după cum spune chiar Buffett, iar finalizarea tranzacţiei va extinde portofoliul Berkshire Hathaway pe un nou segment de piaţă care suferă semnificativ în perioade de recesiune şi depresiune economică.

"Nu este Berkshire-ul părinţilor noştri. Grupul continuă să joace rolul de protector al averilor şi al creşterii stabile, însă depinde de economie în moduri care nu se manifestau în trecut", a comentat pentru Bloomberg Jeff Matthews, autorul volumului "Pilgrimage to Warren Buffett's Omaha" şi fondator al fondului de hedging Ram Partners.

Buffett (79 de ani) şi-a câştigat renumele mondial şi a fost numit "Oracolul din Omaha" datorită investiţiilor pe bursă din ultimii 30 de ani, de la Capital Cities/ABC în anii '80 la PetroChina în 2003, care i-au adus câştiguri de miliarde de dolari. Berkshire Hathaway nu plăteşte dividende acţionarilor şi nu răscumpără acţiuni, iar principala activitate derulată de Buffett din poziţia de director general executiv este selecţia investiţiilor în care se angajează grupul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici