Yellen: Rezerva Federală nu creşte încă dobânzile. Inflaţia se menţine la nivel scăzut

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite nu este încă pregătită să crească dobânzile de politică monetară, avansul pieţei muncii fiind insuficient pentru a compensa inflaţia scăzută şi creşterea lentă a salariilor, a declarat marţi preşedintele instituţiei, Janet Yellen.

140 afișări
Imaginea articolului Yellen: Rezerva Federală nu creşte încă dobânzile. Inflaţia se menţine la nivel scăzut

Yellen: Rezerva Federală nu creşte încă dobânzile. Inflaţia se menţine la nivel scăzut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cazul în care condiţiile economice vor continua să se îmbunătăţească, după cum anticipează Comitetul Fed, acesta va lua în considerare creşterea dobânzilor de politică monetară la fiecare şedinţă monetară", a spus Yellen într-o audiere în comitetul bancar al Senatului, menţionând că Fed îşi va modifica declaraţiile privind proiecţiile pe termen scurt înainte de a majora dobânzile.

Yellen a reiterat că angajamentul Fed de a avea "răbdare" în privinţa creşterii dobânzilor de politică monetară se poate traduce prin menţinerea ratelor la nivelul actual, "cel puţin pentru următoarele două şedinţe", relatează Bloomberg.

Fed a introdus acestă sintagmă în textul comunicatului de la finele şedinţei de politică monetară din decembrie şi l-a menţinut la şedinţa din ianuarie. Următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc în martie.

Yellen a adăugat că instituţia pe care o conduce va trebui să fie suficient de încrezătoare privind intrarea inflaţiei pe traiectoria ţintită, de 2%, înainte să decidă creşterea ratelor dobânzilor. Rata inflaţiei s-a menţinut sub 2% pe an din aprilie 2012. Anul trecut, inflaţia a fost de doar 0,7%.

Comitetului Fed estimează că inflaţia va decelera în continuare pe termen scurt, pentru ca pe termen mediu să crească gradual spre 2%, pe fondul îmbunătăţirii pieţei muncii şi al disipării efectelor tranzitorii generate de preţurile mici la energie şi de alţi factori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici