ZF: Cristi Borcea vinde grupul Crimbo Gas cu 40-50 milioane de euro

Grupul olandez SHV va prelua de la Cristi Borcea, directorul general al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti, grupul Crimbo Gas, cu afaceri în domeniul gazului petrolier lichefiat (GPL), tranzacţie în valoare de 40-50 milioane euro, potrivit unui articol publicat, vineri, de Ziarul Financiar (ZF).

103 afișări
Imaginea articolului ZF: Cristi Borcea vinde grupul Crimbo Gas cu 40-50 milioane de euro

ZF: Cristi Borcea vinde grupul Crimbo Gas cu 40-50 milioane de euro

"Cele două părţi s-au înţeles în ceea ce priveşte majoritatea detaliilor legate de tranzacţie, urmând ca aceasta să se încheie efectiv până la finalul anului", scrie ZF, citând surse din piaţa petrolieră.

Afacerea integrală cu GPL era deţinută de familia Borcea (Cristian şi Mihaela, soţia lui) împreună cu un partener.

Negocierile dintre Borcea şi grupul olandez au durat mai multe luni, iar tranzacţia vizează doar afacerea cu GPL, nu şi partea de real estate.

"Tranzacţia făcută de şeful de la Dinamo echilibrează practic forţele financiare pe piaţa de GPL, după plecarea gigantului anglo-olandez Shell, ţinând cont că noul intrat derulează pe segmentul de GPL afaceri de 5,5 miliarde de euro şi este prezent în 26 de ţări", se spune în articol.

SHV Gas face parte din grupul de firme olandez SHV, cu activităţi în domenii precum energia regenerabilă sau explorare şi producţie de ţiţei şi gaze.

Afacerile cu GPL controlate de Borcea au ajuns anul trecut la o valoare cumulată de aproximativ 30 de milioane de euro, prin intermediul celor două firme, Crimbo Gas 2000 şi Crimbo Gas International.

Crimbo Gas 2000 a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 24,4 milioane de euro, în creştere cu 13% faţă de 2005, şi un profit net în stagnare la 3,3 milioane de euro. Crimbo Gas International a raportat afaceri de 0,5 milioane de euro, pierderile firmei crescând de zece ori anul trecut, până la 0,2 milioane de euro.

Aceasta este a doua mare tranzacţie care a avut loc pe piaţa locală de GPL, domeniu estimat la 320 de milioane de euro, după ce Shell a decis să renunţe la piaţa românească.

Petrom a cumpărat Shell Gas România şi şi-a asigurat astfel o cotă de 25% din piaţa de profil. Tranzacţia este analizată de Consiliul Concurenţei şi reprezentanţii companiilor aşteaptă un răspuns până la sfârşitul anului.

Ceilalţi jucători importanţi din piaţa de GPL sunt Butan Gas, filiala locală a grupului înfiinţat de omul de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, care controlează 21% din piaţă, şi Rompetrol Gas, cu o cotă de 7%. Cota de piaţă a Crimbo Gas este sub 10%. În acelaşi domeniu activează şi alte firme, precum divizia de GPL a grupurilor LukOil- Rusia şi MOL - Ungaria.

Borcea a decis, în luna iulie, să iasă din afacerea cu servicii de curăţenie profesională Romprest Service, care activează pe Aeroportul Henri Coandă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici