Zona euro dispune de o soluţie pentru salvarea unui stat membru aflat într-o criză severă

Statele care fac parte din zona euro dispun de o soluţie de urgenţă, în eventualitatea intrării uneia dintre cele 16 ţări într-o criză severă, potrivit comisarului european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia.

24 afișări
Imaginea articolului Zona euro dispune de o soluţie pentru salvarea unui stat membru aflat într-o criză severă

Comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă se dezvoltă o criză într-una din ţările din zona euro, există o soluţie înainte de a apela la Fondul Monetar Internaţional", a declarat, marţi, Almunia, la un seminar pe teme de politică economică.

Oficialul nu a dorit să discute public pe această temă.

"Suntem echipaţi, politic şi economic, pentru a face faţă acestui scenariu de criză", a mai precizat Almunia.

Almunia a avertizat, la începutul săptămânii trecute, că Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să salveze un stat membru, confruntat cu probleme financiare, însă o asemenea acţiune este puţin probabilă, în special pentru ţările din zona euro.

Presa germană a scris, în a doua parte a lunii februarie, că ministerul de Finanţe de la Berlin caută soluţii prin care ar putea susţine un alt stat membru din zona euro, în cazul unei crize severe.

Almunia a mai declarat, marţi, la seminarul de la Bruxelles, că nivelul actual al cursului euro/dolar este unul corect, iar un curs cuprins în intervalul 1,2-1,3 dolari/euro este considerat "normal".

Totodată, oficialul a apreciat că aşteptările privind inflaţia sunt bine ancorate în zona euro, în jurul obiectivului Băncii Centrale Europene, de puţin sub 2%, deşi există riscuri legate de deflaţie în unele state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici