Zuckerberg trebuie să plătească taxe de 1,1 miliarde dolari, la aproape un an de la listarea Facebook

Fondatorul şi CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg, cu o avere estimată la 13 miliarde de dolari, are de plătit taxe în valoare totală de 1,1 miliarde de dolari aferente veniturilor de anul trecut.

240 afișări
Imaginea articolului Zuckerberg trebuie să plătească taxe de 1,1 miliarde dolari, la aproape un an de la listarea Facebook

Mark Zuckerberg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Suma uriaşă provine din câştigurile obţinute de Zuckerberg în urma listării Facebook la bursă, mai precis din exercitarea unei opţiuni prin care omul de afaceri a preluat 60 milioane de acţiuni la un preţ preferenţial de numai 6 cenţi pe acţiune pentru a păstra votul majoritar la companie, potrivit unei analize CNN Money.

Chiar dacă a păstrat acţiunile, Fiscul din SUA le tratează drept venituri înregistrate la momentul exercitării opţiunii, deoarece astfel de operaţiuni sunt considerare o formă de compensaţie financiară sau bonus.

Astfel, Zuckerberg are de raportat încasări de aproape 2,3 miliarde de dolari rezultat în urma exercitării acestei opţiuni, la care se adaugă alte venituri obţinute din alte surse.

Cu o taxă federală de până la 35% pe venitul personal, plus un impozit de 13,3% în California, Zuckerberg ar avea de plată 48,3% din veniturile de anul trecut, înainte de a lua în calcul eventuale scutiri.

Situaţia fiscală personală a miliardarului nu poate fi verificată independent, însă trei birouri de contabilitate din statul California au calculat, la solicitarea CNN Money, că Zuckerberg are de plătit taxe de peste 1 miliard de dolari pentru 2012.

"Cu astfel de cifre, de obicei vorbim despre câştiguri de capital, nu venituri obişnuite", notează un partener de la biroul din Silicon Valley al firmei de contabilitate Moss Adams, care lucrează cu clienţi bogaţi.

Câştigurile de capital sunt impozitate la o rată mult mai scăzută, de maximum 15%.

Autorităţile nu pot divulga situaţia fiscală personală a cetăţenilor, însă publică anual date anonime privind cele mai mari 400 de venituri personale impozitate. Potrivit celui mai recent astfel de raport, care se referă la anul 2009, cel mai mare venit personal declarat în acel an în SUA a fost de 202 milioane de dolari, pentru care au fost percepute taxe totale de 41 milioane de dolari.

Zuckerberg a început încă de anul trecut să se pregătească pentru suma uriaşă pe care o are de plătit în contul acţiunilor preluate la preţul simbolic de 6 cenţi. El a vândut 30,2 milioane de acţiuni în oferta publică iniţială a Facebook, încasând 1,13 milarde de dolari, compania precizând la acea dată că CEO-ul urma să utilizeze fondurile astfel obţinute pentru a-şi plăti taxele.

Fondatorul Facebook mai poate prelua, până în 2015, încă 60 milioane de acţiuni la preţ preferenţial, care ar reprezenta la cotaţia bursieră actuală un venit taxabil de 1,6 miliarde de dolari - rezultând taxe de peste 800 milioane de dolari la cotele actuale.

Trezoreria SUA şi guvernul statului California vor beneficia în acest an de încasări substanţiale din taxele percepute de la angajaţii Facebook care îşi vor exercita opţiunile de preluare de acţiuni la preţuri preferenţiale.

Statul California estimează că va încasa 1,5 miliarde de dolari din veniturile generate de listarea Facebook la bursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici