COMENTARIU Lelia Munteanu. Vaccinaţii cu două doze de Pfizer - 50 la sută risc de contaminare cu tulpina Delta, vaccinaţii cu trei doze - doar 5 la sută

A fost publicat studiul referitor la cea de-a treia doză cu vaccin Pfizer, realizat în colaborare de Institutul Weizmann, Universitatea Technion din Haifa, Universitatea Ebraică din Ierusalim, Institutul Gertner din Ramat Gan, Institutul de Cercetări din Kfar Malal şi Ministerul Sănătăţii.

4634 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Vaccinaţii cu două doze de Pfizer - 50 la sută risc de contaminare cu tulpina Delta, vaccinaţii cu trei doze - doar 5 la sută

COMENTARIU Lelia Munteanu. Vaccinaţii cu două doze de Pfizer - 50 la sută risc de contaminare cu tulpina Delta, vaccinaţii cu trei doze - doar 5 la sută

Am pus cap la cap câteva informaţii utile şi interesante, culese de pe site-ul Canalului 12 şi din articolul de astăzi din cotidianul Yedioth Ahronoth semnat de Adir Yanko.

Studiul a început în Israel odată cu campaia de vaccinare cu a treia doză de Pfizer, pe 30 iulie, şi s-a încheiat la sfârşitul lui august. Au fost monitorizaţi peste un milion de subiecţi, împărţiţi în două grupe egale, care au fost comparate - vaccinaţi cu două doze (având cel puţin 5 luni de la rapel) şi vaccinaţi cu trei doze.

Rezultatul a fost consemnat după 12 zile de la a treia doză, când rata contaminărilor în rândul acestei grupe a scăzut cu de 10 ori mai mult comparativ cu grupa celor care au primit doar două doze.  

Sumarul studiului:      Risc de contaminare    Pozitivi              Bolnavi stare gravă

 

Vaccinaţi  2 doze                  50%                         4439                              294

 

Vaccinaţi 3 doze                     5%                           934                                29

Argumentele necesităţii celei de-a treia doze:

  • Tulpina Delta este mai „eficace”, are o putere mărită de contaminare.
  • Scăderea nivelului de anticorpi la cei cu doar două doze de vaccin.

Concluzii:

  • A treia doză de vaccin reface eficacitatea vaccinului la maximum, la 95 la sută în 12 zile de la injectare. Însă protecţia începe din primele una-două zile şi creşte continuu, ajungând la apogeu după 12 zile.
  • Nu au apărut efecte secundare noi, comparativ cu cele de la administrarea celei de-a doua doze.
  • Cercetătorii estimează că, după ce aproximativ 3 milioane de israelieni au primit a treia doză, valul 4 de covid în Israel a fost oprit.
  • Este necesară continuarea studiului, pentru a răspunde la întrebarea cât timp este asigurată eficacitatea vaccinului după trei doze.
  • Mâine studiul va fi pe masa FDA-ului (Agenţia americană a medicamentului), care va lua în scurt timp decizia de a aproba sau nu a treia doză de vaccin.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici