COMENTARIU Lelia Munteanu. 60, 70 sau peste 82 la sută acoperire cu vaccin pentru obţinerea imunităţii de turmă?

2573 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. 60, 70 sau peste 82 la sută acoperire cu vaccin pentru obţinerea imunităţii de turmă?
Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, ne-a încredintat în repetate rânduri că epidemia din România va lua sfârşit atunci când "60-70 la sută din populaţie" va fi vaccinată. Cel mai recent comunicat al autorităţii pe care o conduce ne informează că "prin obţinerea unei acoperiri vaccinale de peste 70%, circulaţia virusului în comunitate se reduce semnificativ".
 
Cercetătorii de la Institutul Weizmann din Israel consideră că, pentru imunitatea de turmă în cazul SARS-CoV-2, ar fi nevoie de un procent de o acoperire de peste 82 la sută.  
 
Pentru varianta israelienilor există câteva argumente greu de combătut. Nu se cunosc - încă - viruşi care să cedeze la o acoperire cu vaccin a doar 60-70% din populaţie. Fiecare virus are procentul lui care duce la imunitatea de turmă. De pildă, paramixovirusul rujeolei a necesitat un procent de 95%. Poxvirusul variolei - peste 80 la sută.
 
În coronavirusul maladiei Covid-19, un patogen nou, e încă foarte dificil de stabilit  procentul imunizării de turmă.
 
Problema-cheie în imunizarea de turmă e capacitatea de răspândire a virusului. În cazul SARS-CoV-2, procentul la care se atinge imunitatea diferă de la un mutant la altul. Înainte de mutaţia descoperită în Marea Britanie, am fi vorbit de un procent mai mic.
 
(În plus, capacitatea de răspândire a unei boli diferă de la vârstă la vârstă. Prin urmare, procentul de vaccinare necesar imunităţii într-o grădiniţă, diferă de cel necesar într-o instituţie de ocrotire a bătrânilor).  
 
Virusul SARS CoV-2 este încă foarte labil, e încă în „copilărie", n-a  ajuns la maturitate, nu se ştie exact cum va arăta, ce capacităţi va dezvolta prin mutaţii. E posibil să nu putem scăpa de el cu o imunitate de turmă sub 80%. Poate că nu va fi niciodată eradicat, cum nu e nici gripa. Şi, ca în cazul gripei, poate că va trebui să ne vaccinăm la intervale de timp, ca să nu riscăm să contractăm boala, iar guvernele să ne consemneze la domiciliu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici