COMENTARIU Lelia Munteanu: Bucuroşi să-l aibă pe Hitler la masă

Nu rezum romanul lui Kurt Vonnegut (foto), „Galapagos".Citiţi-l.

3782 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Bucuroşi să-l aibă pe Hitler la masă

Am prelevat doar cea mai haioasă pagină din istoria literaturii universale – un interviu cu Adolf von Kleist, căpitanul vasului „Bahia de Darwin", pregătit (pe 28 noiembrie 1986, într-o vineri), să plece din portul ecuadorin Guazaquil în Insulele Galapagos, în ceea ce s-ar fi numit „Croaziera secolului spre minunăţiile naturii". Von Kleist îl are ca interlocutor pe un popular om de televiziune:

„ - Parcă von Kleist nu are chiar rezonanţa unui nume sud-american.

- E un nume incaş – unul dintre cele mai obişnuite nume incaşe de fapt, aşa cum e Smith sau Jones în limba engleză. Aţi citit, desigur, istoria exploratorilor spanioli care au distrus imperiul incaş fiindcă era categoric ne-creştin.

- Da... Şi?

- Presupun că aţi citit.

- O ţin pe noptieră, împreună cu <Extaz şi eu>, autobiografia lui Hedy Lamarr.

- Atunci ştiţi că la fiecare trei incaşi arşi pe rug pentru erezie unul se numea von Kleist.

- Cât e de mare flota Ecuadorului?

- Patru submarine. Stau permanent sub apă. Nu ies la suprafaţă niciodată.

- Nu ies la suprafaţă niciodată?

- Nu ies ani şi ani de- rândul.

- Dar ţin legătura cu baza prin radio?

- Nu ţin. Ele păstreză o tăcere totală prin radio. E o idee proprie de-a lor. Noi am fi bucuroşi să primim din partea submarinelor comunicări, dar acestea preferă să păstreze tăcere prin radio.

- Dar de ce rămân sub apă atât de mult timp?

- Trebuie să-i întrebaţi dumneavoastră personal pe comandanţii lor despre asta. Ecuadorul e o democraţie, ştiţi. Chiar şi noi, care suntem în marina militară, avem o foarte mare latitudine în privinţa a ceea ce putem sau nu putem face.

- Sunt unele persoane care cred că Hitler s-ar putea să mai fie în viaţă şi să trăiască în America de Sud. Credeţi că există vreo posibilitate în acest sens?

- Ştiu că sunt unele persoane în Ecuador cărora le-ar plăcea grozav să-l aibă la masă.

- Simpatizanţi nazişti, desigur.

- Nu ştiu nimic despre aşa ceva. E însă posibil, adică presupun.

- Dacă ar fi bucuroşi să-l aibă la masă pe Hitler...

- Atunci ar trebui să fie neaparat canibali. Mă gândesc la cei din tribul kanka-bono. Aceştia sunt bucuroşi să aibă aproape pe oricine la masă. Ei sunt – care e cuvântul englezesc? Îmi stă pe limbă....

- Cred că renunţ la cuvântul acesta.

- Sunt... sunt... kanka-bono sunt...

- Nu vă grăbiţi.

- Aha! Sunt apolitici. Acesta-i cuvântul. Asta sunt kanka-bono: apolitici.

- Dar sunt cetăţeni ai Ecuadorului?

-Da. Desigur.V-am spus că Ecuadorul e o democraţie. Un canibal, un vot (...)".    

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici