COMENTARIU Lelia Munteanu: Cuvintelnic

658 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Cuvintelnic

COMENTARIU Lelia Munteanu:Cuvintelnic

O, ea mi-e uneltire şi rugăciune, temniţă şi slobozenie, purcedere şi isprăvire, temelie şi sminteală. Vocalele ei se topesc ca prescurile pe buzele mele, consoanele ei sunt mai dulci ca un bonbon şi mai amării ca naramzul, şi mai aromate ca hasmaţuchi - un zaiafet de cuvinte, un desfrâu.

Patria mea cuvioasă ca o priceasnă şi zurlie ca o casă de curve, galantoană şi cămătarnică, atârnând ca o tacsă de grumajii bancruţilor şi arzând în cugetul meu ca un foc de primejdie. Tu m-ai învăţat tot ce ştiu - aritmetica cea matematicească, cetitul şi scrisul cu slove de aur pe piele de câne - m-ai învăţat de ce parte atârnă dezesperarea şi de unde încolţeşte speranţa.

Ca un arbore în mijlocul mării stă cugetul meu şi se mustră că nu m-am cuminecat destul de dulceaţa înţelepciunii tale, că nu m-am ploconit în faţa frumuseţii tale răpicioase.

O, cum se dezridică podurile, cum rânjesc din ţărână dinţii de aur ai morţilor, cum s-a umplut locul de haracteruri stravagante, cum sună pe uliţi meterhaneaua politicească, cum mă cuprinde singurătatea ca somnul.

Te iubesc cu ighemonicon şi te urăsc cu înfiorare, te urăsc şi te-am iubit, îmbătrânind în bunele şi relele tale, iar acum, când timpul începe a se topi ca spermanţetul şi a mă goni din capiştea dragostei, pier şi eu ca fieştecare, pre limba mea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici