COMENTARIU Lelia Munteanu: Declaraţia Israelului pe tema Ucraina – "o acrobaţie demnă de Nadia Comăneci"

Autorităţile de la Ierusalim au evitat până astăzi să se pronunţe pe tema conflictului din Ucraina.

36973 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Declaraţia Israelului pe tema Ucraina – "o acrobaţie demnă de Nadia Comăneci"

COMENTARIU Lelia Munteanu: Declaraţia Israelului pe tema Ucraina – "o acrobaţie demnă de Nadia Comăneci"

Membrii Knesset-ului (Parlamentul israelian) s-au contrat îndelung dezbătând criza creată de Putin. Întrebarea: îl blamează public sau nu pe preşedintele Federaţiei Ruse.

Tradiţional, Israelul e în tabăra americană. Geo-politic însă, din pricina conflictului cu Siria şi Iranul, Israelul are "graniţă" cu Rusia.

Astăzi, în sfârşit, a fost dată publicităţii prima declaraţie oficială. "Performanţa" acesteia e că nu menţionează nicăieri numele lui Putin şi nici nu-i condamnă acţiunile. Jurnalistul Yaron Avraham de la Canal 12 a catalogat plastic documentul drept "o acrobaţie demnă de Nadia Comăneci":

„Israelul susţine integritatea teritorială a Ucrainei şi este părtaş la îngrijorarea internaţională, referitoare la situaţia din Ucraina de Est şi la agravarea situaţiei în această regiune, sperând că se va găsi o soluţie diplomatică, care să ducă la temperanţă, şi este gata să ajute, dacă i se va cere. Israelul priveşte cu îngrijorare situaţia miilor de israelieni şi a comunităţii evreieşti din Ucraina. Israelul este gata să trimită în Ucraina ajutoare umanitare în funcţie de necesităţi şi este în legătură permanentă cu aliaţii săi, în încercarea de a reactiva efortul diplomatic".

Încă din 12 februarie, Ministerul de Externe de la Ierusalim recomanda cetăţenilor israelieni să părăsească de urgenţă Ucraina (familiile diplomaţilor fuseseră deja evacuate).

Armata (Tzahal) a pus la punct un plan de acţiune destinat celor 15.000 de israelieni aflaţi pe teritoriul Ucrainei, precum şi celor 200.000 de evrei ucrainieni (în măsura în care aceştia din urmă şi-ar fi exprimat dorinţa de a-şi părăsi căminele).

Cea mai recentă vizită a preşedintelui Vladimir Putin în Israel (foto cu premierul de la acea dată, Benjamin Netanyahu) a avut loc în ianuarie 2020.

Numărul israelienilor de origine rusă depăşeşte 1,5 milioane, la o populaţie totală de aproape 9 milioane de locuitori.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici