COMENTARIU Lelia Munteanu: Fără o viziune articulată asupra Orientului Mijlociu, America nu-şi poate recâştiga rolul de jucător-cheie în regiune

646 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Fără o viziune articulată asupra Orientului Mijlociu, America nu-şi poate recâştiga rolul de jucător-cheie în regiune
Vizita de lucru a preşedintelui Joe Biden în Israel - călduroasă la propriu şi la figurat, abundând de declaraţii piose şi oportunităţi de imagine - a dovedit cui se mai îndoia că actuala administraţie de la Washington nu are o viziune articulată asupra Orientului Mijlociu, în absenţa căreia nu poate reveni la statutul de actor-cheie în regiune. 
 
Steaua liderului de la Casa Albă intră în descreştere. E foarte posibil să nu mai candideze pentru un al doilea mandat în 2024 (sondajul realizat de New York Times arată că peste 60 la sută dintre Democraţi înclină spre această soluţie). La alegerile pentru Congres, care se vor desfăşura în toamnă, partidul preşedintelui e foarte posibil să piardă cel puţin o Cameră, fapt care îi va restrânge în plus forţa politică de a promova vreun proiect esenţial.
 
Ieri, în clipa când cobora scara avioului, în Statele Unite se anunţa un record al inflaţiei - 9,1 la sută. 
 
Nici premierul israelian Yair Lapid nu se află în poziţia de a influenţa sau a lua decizii şi a le pune în practică. E puţin probabil ca la alegerile din noiembrie să revină în funcţie.
 
Astfel încât vizita de lucru a lui Joe Biden în Israel nu trece de statutul unei plimbări încărcate de emoţie, în care vizita obişnuită la Yad Vashem (Memorialul Victimelor Holocaustului) a fost momentul culminant.   
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici