COMENTARIU Lelia Munteanu: Faza pe picanterii, în războiul lui Netanyahu cu Justiţia

1422 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Faza pe picanterii, în războiul lui Netanyahu cu Justiţia

La discursul menit să acrediteze ideea că Justiţia israeliană îl vânează precum Inchiziţia pe închipuitele vrăjitoare, premierul Netanyahu a adăugat mai nou poveşti de alcov. Scopul e, de data aceasta, să se apere cu orice preţ în Dosarul 2000, unul dintre cele trei aflate pe masa judecătorilor, dosar referitor la "cumpărarea" de favorabilitate din partea cotidianului Yedioth Ahronoth, în schimbul unor măsuri împotriva concurenţilor de la Israel Hayom (cotidianul pe care i l-a dăruit lui Bibi magnatul cazinourilor din Las Vegas, Sheldon Adelson).

Povestea cu care încearcă să-i momească acum pe jurnalişti e următoarea: de-a lungul perioadei în care a fost anchetat, unul dintre procurori s-a aflat într-o relaţie amoroasă cu Judy Nir Mozes, sora lui Noni Mozes, patronul cotidianului Yedioth Aharonot, cel cu care ar fi făcut târgul incriminat în dosar. În plus, doamna Judy Nir Mozes este şi  fosta soţie a lui Silvan Shalom, un veteran de frunte al Likud, partidul lui Netanyahu şi inamicul consecvent al acestuia.

Atât de jos premierul Israelului n-a coborât până acum.

Această poveste îi oferă însă prilejul ca, la conferinţele de presă pe teme de covid, criză sanitară şi criză economică, să denigreze cu reînnoit elan  Justiţia, acuzând-o în prime time că "fabrică dosare" unor nevinovaţi ca el.

Motiv pentru care, în forurile specialiştilor, Procurorul General Avichai Mandelblit discută subiectul "incapacitării" lui Netanyahu, argumentând că declaraţiile sale anti-Justiţie îl pun în conflict de interese cu funcţia pe care o ocupă.

Până şi Rina Matsliah de la Canal 12, care susţinea sus şi tare că Bibi trebuie să rămână în funcţie câtă vreme Justiţia nu se va propunţa fără drept de apel asupra vinovăţiei sale, aseară pe post s-a înmuiat: „Nu e posibil ca un prim ministru în funcţie să atace public instituţiile Statului".

Premierul urmează, după obişnuita şedinţă de Guvern de mâine, să se îndrepte spre Washington cu un balon de oxigen pentru campania lui Trump - semnarea tratatului cu Emiratele, pe 15 septembrie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici