COMENTARIU Lelia Munteanu: Frica de a auzi adevărul

1815 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Frica de a auzi adevărul

Urmărindu-l pe Kaiser Klaus, de la episodul cu paltonul aruncat pe capota limuzinei până astăzi, când a părăsit în grabă plenul Consiliului Superior al Magistraturii, nu mă pot opri să mă întreb cine îl sfătuieşte sau dacă se sfătuieşte vreodată cu cineva.

În „Noul Machiavelli" (una dintre cărţile pe care le găsesc imediat în harababura din capul meu), Jonathan Powell vorbeşte şi despre „Curtea" principilor moderni:

„Unul dintre cele mai mari pericole pe care trebuie să le evite un lider e <gândirea unică>, un consens în care fiecare persoană aflată în interiorul cercului are aceeaşi părere şi nimeni nu pune la îndoială spusele liderului. Machiavelli spune: <O eroare căreia îi cad pradă principii, dacă nu sunt foarte prudenţi sau foarte norocoşi în alegerea prietenilor, e de o importanţă atât de mare încât n-o pot trece cu vederea. Mă refer la linguşitori. Ei abundă la Curte, fiindcă oamenii sunt atât de preocupaţi de propriile probleme încât se păcălesc în ce îi priveşte şi nu mai pot scăpa de această boală>. Machiavelli susţine că, rezistând tentaţiilor linguşelii, un principe trebuie să arate că nu îi e frică să audă adevărul".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici