COMENTARIU Lelia Munteanu: Îngerul din coteţ

1741 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Îngerul din coteţ

Există poveşti care te încuie în casă şi-ţi înghit cheia, cum nici un guvern n-ar putea s-o facă, în cel mai sever lockdown. Poveşti mai pasionante decât un weekend pe pârtie, atunci când n-ai şansa să schiezi la separeu, ca Preşedintele.

După ce te-ai dumirit că la aşa o Putere nici că se putea o Opoziţie mai potrivită, te predai alunecând în manejul unui circ controlat.

Într-o scrisoare datată 13 august 1962, Gabriel García Márquez îi istoriseşte bunului său prieten Plinio Apuleyo Mendoza, o poveste care i se oploşise în minte (ceea ce avea să devină „Un domn foarte bătrân cu nişte aripi uriaşe").

„(...) într-o zi ploioasă, Baltazar iese în curtea casei şi vede în noroi , cu faţa în jos, un bătrân, foarte bătrân, îmbrăcat ca ţăranii de pe meleagurile lui, cu nişte aripi uriaşe. <Nu-i nici o îndoială>, îi spune nevasta. <E un înger bătrân. Pesemne că l-a surprins ploaia torenţială zburând foarte jos şi a căzut la pământ>. Ca să nu plece, l-au băgat în coteţul găinilor. <V-aţi pricopsit>, le spune un vecin, în toiul agitaţiei stârnite în sat de captură. <Închipuiţi-vă: Sfântul Părinte e în stare să plătească până la o mie de pesos pentru un înger viu>. Preotul, ca întotdeauna, e un netot: <Nu trebuie să împingem credinţa până la limitele superstiţiei>, le spune. <Poate fi un înger, dar la fel de bine poate fi diavolul>. Purtarea îngerului, care nu poate vorbi, poate fiindcă e foarte bătrân, îi descumpăneşte: mănâncă orice, numai dacă îi dau alimentele mărunţite, fiindcă nu mai are dinţi. În vreme ce preotul stă să chibzuiască dacă e înger sau demon, sătenii îşi pierd răbdarea, încep clevetirile, iar bietul Baltazar trebuie să muncească precum un măgar ca să întreţină îngerul. În sfârşit, preotul, după ce a studiat îndelung povestea, dă un verdict înţelept: <Nu-i nici înger, nici diavol>. <Atunci ce-i?>. Preotul dă din umeri. <Trebuie că nu-i decât un bătrânel cu aripi>. Baltazar, oarecum dezamăgit, dar şi fericit că scapă de povara de a-l hrăni, încearcă să vândă îngerul, dar nimeni nu i-l cumpără. În cele din urmă, nu-l vor nici de pomană. Aşa încât într-o zi deschide uşa coteţului şi îngerul dă câteva raite prin ogradă, stă puţin la soare, uscându-şi aripile şi în sfârşit îşi ia zborul".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici