COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel, Joia Furtunii Perfecte

777 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel, Joia Furtunii Perfecte

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel, Joia Furtunii Perfecte

Lucrurile se îndreaptă vertiginos spre finalul guvernării Netanyahu. Până şi celebrul Michael R. Bloomberg, susţinător necondiţionat şi plin de iniţiativă al statului Israel, a ridicat vocea zilele acestea, aşezându-se de partea protestatarilor: “Guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu caută dezastrul (...) punând în pericol alianţele Israelului în întreaga lume, securitatea sa în regiune, economia sa acasă şi însăşi democraţia pe care a fost construită ţara”.

Aceeaşi opinie la Casa Albă, de unde vin spre Ierusalim semnale tot mai dese că Executivul de extremă stânga instaurează un iliberalism care poate aprinde scânteia în mereu inflamabilul Orient Mijlociu. Preşedintele Biden a amânat elocvent de mult telefonul protocolar de felicitare de după alegeri, iar acum ezită să îl invite pe premier în obişnuita vizită de după instalare.

Nouriel Roubini însuşi, laureatul Nobel pentru economie, tocmai a profetizat o apropiată “furtună” în economia Israelului, dacă Guvernul Netanzahu va mai rămâne la putere.

Joi, la ora 13, Regele Bibi ar trebui să decoleze spre Roma, într-o vizită oficială. Şi în această privinţă se prefigurează o “furtună”, chiar una  “perfectă”. A refuzat compania El-Al, fiindcă au refuzat piloţii şi personalul de bord să-l transporte. Au mai rămas două opţiuni, IsraAir şi Arkia, lucru cu totul neobişnuit. La fel de ieşită din comun e ultima propunere a El-Al: scade preţul transportului de la 100.000 la 22.000 de shekeli, o ofertă de nerefuzat financiar, chiar dacă... fără piloţi.

Între timp, cetăţenii din stradă au anunţat un protest grandios. L-au numit întai Ziua Furiei, dar simţind conotaţia emoţională, care aminteşte de protestele palestinienilor din Teritorii, i-au zis Ziua Rezistenţei. Şi au apucat să anunţe că joi vor bloca toate drumurile spre aeroport. Dacă va avea cu ce să zboare spre Italia, premierul şi soţia pot ajunge la aeroportul Ben Gurion (numele celui dintâi prim-ministru al Israelului) cu elicopterul. Dar delegaţia oficială?

Protestatarii au mai anunţat că vor lansa pe Mediterana o flotilă de ambarcaţiuni cu bannere suficient de mari cât să poată fi citite din avion. Nu-mi închipui că vor fi urări de drum bun.

În fine, în faţa hotelului din Roma unde va fi cazat Regele Bibi se vor afla grupuri de manifestanţi din diaspora israeliană. Nici ei nu e de aşteptat că îl vor întâmpina cu strigăte de bun venit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici