COMENTARIU Lelia Munteanu: Ministrul Apărării din Israel aruncă în vâlvătăi planul de încetare a focului prezentat de preşedintele Biden

Urmărește
742 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ministrul Apărării din Israel aruncă în vâlvătăi planul de încetare a focului prezentat de preşedintele Biden

COMENTARIU Lelia Munteanu: Ministrul Apărării din Israel aruncă în vâlvătăi planul de încetare a focului prezentat de preşedintele Biden

Când, în Shabbatul care a trecut, preşedintele Biden a prezentat un plan  de încetare a focului în Gaza în trei etape, părea convins că aduce la cunoştinţa lumii planul Guvernului de la Ierusalim sau cel puţin unul agreat cu acesta.

Suna chiar bine, chiar dacă analizat cu atenţie îi lipseau nişte pârghii şi lăsa loc de clarificări: o primă încetare a focului de şase săptămâni, timp în care Armata se va retrage din zonele populate şi vor fi restituiţi parte din ostateci (femei şi bătrâni), în schimbul unui număr neprecizat de palestinieni din închisorile israeliene. Civilii Gazei se vor putea întoarce la casele lor (cei care le mai au) şi 600 de camioane cu ajutoare vor intra zilnic în Fâşie. În cea de-a doua etapă, toţi ostatecii vii vor fi eliberaţi (inclusiv militari israelieni). Odată îndeplinite toate acestea, ar urma negocieri pentru o încetare permanentă a focului, urmând ca, în etapa a treia a planului, care va cuprinde un amplu proiect de reconstrucţie a Gazei, să le fie restituite familiilor rămăşiţele ostatecilor morţi.  

Prima reacţie de la Ierusalim a venit din partea susţinătorilor lui Ben.Gvir şi Smotrich (linia dură a extremiştilor din Executiv) care l-au înjurat pe preşedintele Statelor Unite că intenţionat a ţinut acest speech ca să le tulbure Shabbatul şi să nu i se poată replica oficial timp de 24 de ore. A venit apoi o precizare de la Cabinetul premierului, cum că planul de încetare a focului prezentat de Biden a fost doar... "avizat" de partea israeliană şi, la puţin timp, o declaraţie explicită a lui Netanyahu că nu va exista o retragere din Gaza, până când Hamas complet nu va fi distrus şi nu vor fi recuperaţi toţi ostatecii – cele două obiective contradictorii ale războiului, pe care le-a prezentat în repetate rânduri.

Ca de obicei, reprezentanţi ai Hamas au declarat că sunt în principiu de acord cu planul de încetare a focului, manevră tactică menită să pună decidenţii israelieni într-o poziţie delicată.

... „Israelul a oferit o nouă propunere cuprinzătoare (...) care aduce acasă toţi ostaticii, asigură securitatea Israelului, creează <o zi după> mai bună în Gaza fără Hamas la putere şi pregăteşte scena pentru o reglementare politică care oferă un viitor mai bun israelienilor şi palestinienilor deopotrivă", spunea cu emfază preşedintele Americii în urmă cu o săptămână. Avea nevoie de acest demers în campania sa electorală şi s-a grăbit să îl facă, chiar dacă a ştiut că Netanyahu nu-l va putea susţine, şantajat cum se află,  de aliaţii săi de extremă-dreapta, cu dizolvarea Guvernului, în cazul în care ar face fie şi un pas pentru încetarea focului.

De altfel, guralivul ministru al Apărării, Yoav Gallant (cel care, la două zile după atacul barbar al Hamas asupra Israelului, anunţa un „asediu complet asupra Gazei - fără electricitate, fără apă, fără gaz, totul se închide, ne luptăm cu animale şi acţionăm în consecinţă") a declarat fără drept de apel: „Orice negocieri cu organizaţia teroristă Hamas se vor desfăşura numai sub foc".

Deşi se spune că visele frumoase nu ard, planul în trei etape al preşedintelui Biden s-a cam făcut scrum.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici