COMENTARIU Lelia Munteanu: Papa Francisc: spaima de libertate şi colonizarea minţilor

În cel mai recent pelerinaj, Papa Francisc s-a întâlnit cu 53 de iezuiţi (ordinul din care face parte) slovaci. Conform relatării părintelui Antonio Spadaro, redactorul-şef al revistei „La Civiltà Cattolica", Suvernul Pontif a răspuns relaxat şi cu umor întrebărilor, începând cu „Ce mai faceţi?" („Încă în viaţă, chiar dacă unii m-ar vrea mort").

4858 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Papa Francisc: spaima de libertate şi colonizarea minţilor

COMENTARIU Lelia Munteanu: Papa Francisc: spaima de libertate şi colonizarea minţilor

Dar s-a şi întors obsedant către temele care îl frământă:

„Îndurăm astăzi în Biserică ideologia mersului înapoi. E o ideologie care colonizează minţile. O formă de colonizare ideologică. Nu e, într-adevăr, o problemă universală, ci mai degrabă specifică Bisericilor din anumite ţări. Viaţa ne sperie. Libertatea ne sperie. Într-o lume atât de condiţionată de dependenţe şi experienţe virtuale, ne e teamă să fim liberi (...). Marele Inchizitor al lui Dostoievski îl găseşte pe Isus şi-i spune <De ce ne-ai dat libertate? E periculos!>. Inchizitorul îi reproşează lui Isus că ne-a dat libertate. Un colţ de pâine ar fi fost suficient (...). De aceea ne uităm astăzi înapoi, spre trecut, ca să căutăm securitate. Ne sperie să oficiem înaintea poporului lui Dumnezeu care ne priveşte în faţă şi ne spune adevărul. Ne sperie să mergem mai departe în încercările pastorale. Mă gândesc la munca depusă în Sinodul pentru familie, pentru a face limpede că nu sunt deja condamnate la iad cuplurile aflate la a doua căsătorie. Ne sperie să stăm alături de oameni ai diversităţii sexuale. Ne temem de răscrucile şi de căile despre care a vorbit Paul al VI-lea (unul dintre cei doi Papi ai Conciliului II Vatican, cunoscut pentru aşa-numitul său reformism controlat, n.m.). Acesta e răul momentului şi anume căutarea căii în rigiditate şi clericalism - două pervertiri".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici