COMENTARIU Lelia Munteanu: “Poporul evreu care arată aşa nu e poporul meu”

Asa Kasher este un cunoscut filosof şi lingvist, profesor la Universitatea Tel Aviv. El a contribuit decisiv la redactarea Codului Etic al Tzahal (acronimul armatei israeliene).

1909 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: “Poporul evreu care arată aşa nu e poporul meu”

COMENTARIU Lelia Munteanu: “Poporul evreu care arată aşa nu e poporul meu”

După alegerile din 1 noiembrie, în care extrema dreaptă (Likud-ul lui Netanyahu gardat de formaţiunile lui Itamar Ben-Gvir şi partidele ultraortodoxe) au câştigat scrutinul, Asa Kasher a făcut o fulminantă declaraţie-manifest pe Canal 11 (unicul post TV de ştiri care aparţine Statului).

“Poporul evreu care arată aşa nu e poporul meu.

Mă interesează în special imaginea nou creeată a poporului evreu, apărută în urma alegerilor din această săptămână, imagine a poporului evreu stabilit în Sion (cetatea fortificată a regelui David, situată pe colina muntelui Sion, în sud-estul Ierusalimului, n.m.), care trăieşte în Israel.

Imaginea poporului evreu, aşa cum o cunoaştem din copilărie, din educaţia pe care am primit-o, din viaţa pe care am trăit-o, din poveştile pe care le-am ascultat, nu este imaginea de acum. Acum avem de a face cu două mutaţii.

Mutaţia ultraortodoxă dezvăluie tranzitul de la o formă de viaţă religioasă, din Diaspora, a unei minorităţi care trăieşte pentru sine, fără să implice conducerea străină, la o altă formă de viaţă, a unei minorităţi care trăieşte pe spinarea celuilalt, ca un parazit economic, care se eschivează de la serviciul militar şi de la orice responsabilitate civică, fără nici un respect pentru o guvernare democratică şi principiile ei.

Mutaţia naţionalistă dezvăluie tranzitul de la o formă de viaţă religioasă a unei minorităţi cu principii ancorate în dreptate şi corectitudine, onestitate şi compasiune, viziune Cerească şi umanism responsabil (<morala profetică>, n.m.), la o formă de viaţă sălbatică, răuvoitoare, care sanctifică pământul. Această minoritate se impune poporului prin violenţă şi prin metode lipsite de dreptate, compasiune şi morală. În acelaşi timp, preaslăveşte cultul zeilor pământului şi cultul conducătorilor corupţi.

Poporul evreu cu acest nou chip nu este poporul evreu al cărui fiu vreau să fiu.

Sunt un om de origine evreiască şi totdeauna aşa voi fi. Originea şi identitatea mea evreiască aparţin iudaismului sănătos care a precedat acestor mutaţii patologice, maligne, vulgare şi respingătoare.

Acum, orice chemare a poporului spre unitate este, în ochii mei, o greşală, întâmplătoare sau făcută cu rea voinţă, şi niciodată n-am să fiu de acord cu ea. Diferenţele dintre mine şi mutanţi nu sunt marginale, nu sunt neglijabile, chiar şi când scopul e o cauză măreaţă – unitatea naţională. Din contră, aceste diferenţe sunt foarte importante şi ele însele au un scop măreţ. Nu poate exista o unitate adevărată şi nici nu va fi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici