COMENTARIU Lelia Munteanu. Să vezi sau să nu vezi monstrul?

1017 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Să vezi sau să nu vezi monstrul?
În cartea profesorului de istorie de la Yale, Greg Grandin („Kissinger's Shadow: The Long Reach of America's Most Controversial Statesman”), citesc acest episod: în mai 1970, o delegaţie de la Harvard vine la Casa Albă să-i ceară socoteală fostului coleg (la Harvard absolvise şi a  predat consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Nixon).
 
Atunci, Thomas Schelling (cel care peste treizeci şi cinci de ani urma să ia Nobelul pentru Economie) l-a întrebat pe Kissinger: „Ce e mai înspăimântător: să vezi monstrul sau să nu vezi monstrul?”.
 
(Întrebare şocantă pentru mine care mi-o pun de ceva vreme). 
 
„Te uiţi pe fereastră şi vezi un monstru”, i-a explicat Schelling. „Şi te întorci spre cel care stă lângă tine, fix la aceeaşi fereastră, şi spui: <Uite un monstru>. Celălalt priveşte şi el pe fereastră şi nu vede nici un monstru. Cum îl faci să priceapă că există într-adevăr un monstru?”. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici