COMENTARIU Lelia MUNTEANU: To beeeeeee or not to beeeeeee

993 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU: To beeeeeee or not to beeeeeee

COMENTARIU Lelia MUNTEANU: To beeeeeee or not to beeeeeee

Un singur personaj atrage atenţia până la fascinaţie, în acest Executiv pe ducă: mioriticul ministru al Agriculturii.

Se împlinesc şapte ani de când am scris despre el şi, dezhumat din groapa comună a netului, textul îmi pare mai viu ca niciodată.

O să mă ierte că-l imnoportunez - că îl inoportunez cu acest imn – folosind cuvintele de atunci. Altele nici că s-au mai inventat.  

În 2017, Petre Daea (foto – uriaşul din stânga) ocupa aceeaşi funcţie şi era la fel: singurul pasionat din strunga guvernamentală.

Cine îl ia peste gumari greşeşte. Mult zice duios şi astăzi.

Cum unii iubesc libertatea, alţii Rapidul, Daea iubeşte sincer oaia.

Deosebeşte orzul de grâu, grebla de coasă, cultura întâi de cultura a doua, cunoaşte ca nimeni altul metodologia praşilei ("două praşile fac cât o udare" - Gh. Ionescu-Şişeşti). Din oaie însă şi-a făcut chip cioplit: "oaia este o statuie vie".

În tot ce-i mai frumos pe lume, el vede oaia. Până şi-ntr-un lan de lobodă aude un behăit discret. 

Vorbeşte despre oaie ca Heidegger despre Dasein: "Oaia a unit generaţii, oaia a populat muntele. Oaia a dat mâncare şi ne-a îmbrăcat, oaia a dezvoltat industria lânii, oaia a creat localităţi, a generat comune (...) a sudat generaţiile, tata cu fiul, bunicul cu nepotul. Mărginimea Sibiului este construită din lâna oii, din brânza oii, din mielul oii. Astăzi, sigur că oaia are doar dorinţa de a fi înţeleasă de toţi".

Am simţit mereu că oaia vrea să ne vorbească. Şi nu-i clar ce ne-ar spune? "To beeeeeee or not to beeeeeee".  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici