COMENTARIU Lelia Munteanu. Trump: I-am făcut lui Netanyahu un cadou de 10 miliarde

4677 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Trump: I-am făcut lui Netanyahu un cadou de 10 miliarde
“7 zile”, suplimentul cotidianului Yedioth Ahronoth, a publicat în exclusivitate interviul lui Barak Ravid (jurnalistul de la Canal 13) cu Donald J. Trump, prefaţând cartea care urmează să vadă lumina tiparului (“Pacea lui Trump”). 
 
Iată pasajele care mi s-au părut cele mai interesante (păstrînd şi comentariile autorului): 
 
“(…) De-a lungul interviului, Trump a fost drăguţ, dar fără răbdare. M-a întrebat despre ce e cartea. Am început să-i explic, dar după câteva secunde m-a întrerupt şi a început să-mi ţină un discurs despre câte a făcut el pentru Israel, asezonându-şi discursul cu atacuri la adresa celui care l-a precedat în funcţie, Obama, şi a celui care i-a urmat, Biden (…). 
 
<Nici un preşedinte nu făcut pentru Israel ce am făcut eu, nici măcar pe aproape>. Şi a început să-şi enumere activităţile proisraeliene, cum ar fi mutarea ambasadei la Ierusalim, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală, recunoaşterea suveranităţii Israelului pe Înălţimile Golanului (Galileei?), retragerea din acordul nuclear cu Iranul. <E o catastrofă. Acum Biden revine la acord, fiindcă habar n-are. Israelienii s-au împotrivit acordului, dar Obama nu i-a ascultat>.
 
L-am întrebat cam cât din decizia de renunţare la acord, în mai 2018,  ţine de relaţiile lui cu Netanyahu. Răspunsul lui m-a surprins, aşa cum m-a surprins şi restul dialogului. <Decizia a avut legătură cu relaţia mea cu Israelul, nu cu Bibi. Asta am simţit, vizavi de Israel>.
 
Trump nu s-a obişnuit cu pierderea alegerilor şi nu îi vine să creadă că Netanyahu a îndrăznit să-l felicite pe Biden.
<L-am iubit pe Bibi. Încă îl mai iubesc. Dar mie îmi place şi fidelitatea. În Israel sunt cel mai popular om, fiindcă ei pricep. Nu candidez la alegerile din Israel, aşa că nu contează, dar aud că popularitatea mea în Israel rupe tavanul>.
 
De-a lungul celor patru ani de preşedenţie, am avut senzaţia că Trump şi Netanyahu sunt una şi aceeaşi persoană, foarte conectaţi şi informaţi, într-o frăţie de nezdruncinat. Interviul cu el a dezvăluit altă realitate. Nu e clar când, dar în ultimii doi ani ai mandatului, între Trump şi Netanyahu apărut o ruptură. Poate din aprilie 2019, când Netanyahu nu a reuşit să formeze un guvern, în pofida câştigării alegerilor şi a sprijinului din partea lui Trump. Poate din ianuarie 2020, când Netanyahu a folosit Acordul de Pace, iniţiat de Trump, pentru a se lansa într-un discurs de campanie electorală. Sau poate din timpul campaniei electorale a lui Trump, când acesta nu a simţit că este suficient de bine susţinut de  Netanyahu. Ideea e că Trump, pe care l-am întâlnit în aprilie 2021, era deja amorsat şi aştepta doar ocazia să izbucnească împotriva lui Netanyahu. 
 
<L-am iubit foarte mult pe Netanyahu. Dar am avut în ţara asta alegeri care ne-au fost furate, de oameni care nu s-au luptat destul pentru preşedinte. Nimeni n-a făcut mai mult pentru Netanyahu ca mine. Nimeni n-a făcut mai mult pentru Israel ca mine. Şi primul om care s-a grăbit să-l felicite pe Biden a fost Netanyahu. Şi nu numai că l-a felicitat, dar a şi făcut-o într-un videoclip>, a subliniat Trump. <Dacă te uiţi la ceilalţi lideri ai lumii - ca ai Braziliei - au aşteptat luni de zile. Putin. Mulţi alţii. Mexic. Toţi au simţit că alegerile au fost cusute cu aţă alba>.
 
Am încercat să-l întreb dacă a fost dezamăgit de comportamentul lui Netanyahu, dar a fost greu de oprit din discurs.
<China ar fi aşteptat şi ea, dar a apărut Corona - acum relaţiile nu sunt bune. China ar fi aşteptat. Nimeni nu a făcut atât de mult pentru Bibi, ca mine. Şi bani. Le-au dat mulţi bani şi le-am dat şi soldaţi. Am făcut totul>. 
 
(…) Trump mi-a povestit cum, în toiul consultărilor cu consilierii lui, l-a introdus în discuţie, prin telefon, pe ambasadorul Israelui la Washington, David Friedman (avocatul de imobiliare, n.m.) şi l-a rugat să-i  explice <în 5 minute> care este importanţa Golanului pentru Israel. <L-am oprit după un minut. E un loc înalt, aşa că e important din punct de vedere strategic. Eu am obţinut asta. Mi s-a spus că este un cadou de 10 miliarde de dolari. Am făcut asta, chiar în prag de alegeri. Şi l-a ajutat [pe Netanyahu]. Mai precis, i-a asigurat egalitatea în alegeri. Adică, fără mine, ar fi pierdut alegerile, numai eu i-am adus egalitatea. Declaraţia suveranităţii Golanului l-a ridicat în sondaje, cu 10-15 la sută>.
 
Nu e clar dacă Trump i-a adus lui Bibi acel plus de 10-15 la sută, dar, înaintea alegerilor, sondajele spuneau că 66 la sută din populaţia evreiască susţinea că ajutorul lui Trump a întărit poziţia lui Netanyahu în alegeri (…) 
 
<Ascută ce-ţi spun: dacă nu eram eu, cred că Israelul ar fi fost distrus. Ok? Vrei să ştii adevărul? Eu cred că Israelul ar fi fost distrus până acum. N-a fost nici o prietenie între ei [Biden şi Netanyahu], pentru că, dacă ar fi fost, n-ar fi existat acordul cu Iranul. Şi ghiceşti ce se va întâmpla acum? Vor relua acordul! Şi, dacă îl vor relua, Israelul va fi într-un mare pericol. Înţelegi ce vreau să spun?>
 
De-a lungul interviului, Trump a revenit de cel puţin cinci ori asupra faptului că Netanyahu a fost primul care l-a felicitat pe Biden într-un videoclip (…). Trump nu crede că Netanyahu a primit vreun telefon de la Biden. Îl corectez - adaug că s-a întâmplat la doar o lună după ce s-a instalat la Casa Albă. Şi trebuie să mai corectez ceva. Netanyahu nu a fost primul care l-a felicitat pe Biden. Rezultatele alegerilor au fost anunţate pe 7 noiembrie, la ieşirea din Shabbat. La câteva minute după anunţ, liderii Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Canadei şi ai altor ţări i-au transmis mesaje de felicitare lui Biden. Netanyahu a aşteptat până dimineaţă (…). Dar nimic nu temperează furia lui Trump (…). 
 
<A fost devreme, ok? Hai să zicem că l-a felicitat foarte devreme. Mai devreme decât majoritatea liderilor lumii. De atunci n-am mai vorbit cu el. Fuck him!>”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici