COMENTARIU Marius Oprea/ ”Investigarea Crimelor Comunismului” a devenit scut pentru indiferenţă şi incompetenţă. Şi aşa vrea să rămînă

”IICCMER”, în mijloc cu sigla Guvernului României, fără ca o persoană anume – precum preşedintele Institutului să îşi asume, printr-un comunicat de presă, mă ”denunţă” şi pe mine, dar nu la DNA, cum a făcut cu o zi în urmă cu părintele Radu Preda, ci publicului, că exercit ”presiuni şi critici”. S-ar înţelege că asupra lui, asupra Institutului. Ar fi ca şi cum mi-aş tortura psihic copilul.

5063 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea/ ”Investigarea Crimelor Comunismului” a devenit scut pentru indiferenţă şi incompetenţă. Şi aşa vrea să rămînă

Alexandra Toader/ FOTO IICCMER.ro

Niciodată n-am scris de rău, despre instituţie. Dar întotdeauna am sancţionat, cînd am observat şi documentat, prostia împopoţonată care domneşte în fruntea prea multor încrengături ale Arborelui Bugetar din România. Acolo unde ”ginta” se întîlneşte cu ”geanta”, unde lingăii profesionişti, după ani de slugăreală la cîte un mahăr de partid, ori căruia i-au cărat sarsanale întregi de ”atenţii”, meritocraţia a murit demult. Acolo unde au ajuns o puzderie de ”şefi” fără vreun concurs, pregătire, ori măcar CV, ci numai printr-o ”decizie politică”, aşa cum e cazul sutelor de agenţii şi ”descentralizate” din ţara asta, unde competenţei i-a luat locul prostia îngîmfată, pe care nu e român să nu o fi exersat pe pielea lui.
 
Din nefericire e şi cazul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Eu n-am criticat niciodată IICCMER, pentru simplul fapt că l-am creat şi n-am de gînd să mă dezic vreodată de creaţia mea. Dar n-am putut, atunci cînd am văzut ce derapaje se petrec în administrarea rolului stabilit de lege pentru această instituţie, printr-un act managerial dezastruos al doamnei Alexandra Toader, să nu reacţionez. Chit că îmi dau ”foc la valiză”, cum se spune, pentru că iar mă ”leg” de Iohannis – doamna a fost consiliera acestuia, înainte de a fi ”desantată” mai întîi la CNSAS şi, cu aproape doi ani în urmă, la conducerea IICCMER, pentru care s-a dovedit nu doar că nu are nici cea mai mică chemare, dar parcă l-a distrus cu rea voinţă. 
 
Am scris de multe ori pe acest subiect – şi nu numai eu – în ultimul an şi jumătate. Şi niciodată, nimeni nu a reacţionat. Poziţia doamnei Toader era sigură – Andrei Muraru, protectorul ei, era aici, în ţară – la Cotroceni, la urechea lui Klaus Iohannis, încă neastupată de dopul de ceară al nepăsării. Şi Alexandra Toader se simţea apărată. Nici că-i păsa. Acum, îi pasă. Iohannis nu mai are ”guvernul său” şi e din ce în ce mai absent. Muraru e ambasador în SUA şi nu prea mai are putere în Palatul Victoria. Sau poate că nici lui nu-i mai pasă.
 
În orice caz, simplul fapt că Alexandra Toader a reacţionat, în sfîrşit, la criticile pe care i le-am adus, emiţînd cîte un comunicat pe zi, două zile la rînd, arată marea slăbiciune a poziţiei ei. E cert că nu mai are poziţia de odinoară. În ”oraş” se vobeşte şi lumea e mică: ba că Preda se întoarce, ba că în locul ei ar fi ”pregătit” bunul meu prieten, Andrei Ursu. Oricare din ambele variante e mai bună, decît starea de lîncezeală şi lipsa oricărui proiect cu care se poate lăuda IICMER în ultimii doi ani. Cu un singură observaţie: dacă Andrei, fiul cunoscutului dizident Gheorghe Ursu, ucis de Securitate în anchetă, îi va aduce după el pe cei doi prieteni ai săi, Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, îşi va ridica în cap întreaga suflare a deţinuţilor politici, dintr-o singură mişcare. Sînt încă proaspete şi dureroase afirmaţiile lor despre ”fenomenul Piteşti”. În fond, nici asta nu-i treaba mea, ci a lui – dacă zvonurile au vreun sîmbur de adevăr. 
 
Oricare ar fi deznodămîntul, doamna Toader pune singură paie pe foc şi încearcă să se ascundă în spatele ştampilei şi a siglei instituţiei pe care o conduce. Într-un nou comunicat, al doilea în două zile, se spune: ”Având în vedere presiunile şi criticile avansate la adresa IICCMER (în special prin intervenţiile în mediul on-line a domnilor Marius Oprea şi Radu Preda), ca urmare a publicării comunicatului Institutului din data de 09.12.2021, privind plângerea penală depusă la DNA (...) subliniem lipsa de temei a informaţiilor furnizate şi prezentate în spaţiul public de către cele două persoane, care denaturează voit realitatea. Prezentul comunicat este susţinut de documentele existente în arhiva instituţiei, unele dintre ele fiind semnate chiar de cei doi". 
 
Adică, cum? Nu prea înţeleg. Am făcut noi treaba doamnei Toader, ori se presupune că am furat? Ori ”prezentul comunicat” ţine locul proiectelor finalizate, cu care doamna Toader s-ar fi putut lăuda, ca răspuns la orice critică? E un exemplu de exprimare eliptică de sens, de care numai Alexandra Toader e capabilă. Acesta e probabil motivul pentru care se şi fereşte să dea ochii cu presa şi îşi ascunde faţa în dosul siglei cu stema Guvernului României pe ea, de cînd a fost paraşutată la IICCMER de Andrei Muraru.
 
Nu vreau să transform acum acest spaţiu public, prea preţios, în dispută a mea cu entitatea nulă, care se ascunde în spatele numelui Institutului. Am dat detalii pe propria pagină de Facebook. Vreau doar să precizez că, dacă are curaj, să facă o conferinţă de presă şi să povestească ce a făcut, în ultimul an şi jumătate, cu banii statului. Banii noşti. Ce ”crime” a investigat. Dar nu are acest curaj. Doamna Toader s-a obişnuit, de prea mult timp, ca mulţi alţi şefi şi şefuţi din ”Arborele Birocratic” al statului, să se ascundă sub sigla instituţiei pe care o conduce, de unde invocă principiul ”dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine”. 
 
Eu unul, continui să sper că ”investigarea crimelor comunismului” nu va mai fi multă vreme scut, pentru indiferenţă şi pentru cei care nu vor, în ruptul capului, să se vadă că şi împotriva românilor, în această ţară, s-au săvîrşit crime împotriva umanităţii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici