COMENTARIU Marius Oprea / Cîţu şi ”vizita istorică” în SUA: e într-adevăr istorică! Prin ea, şi-a pus capăt carierei

Acum, Florin Cîţu e abia sosit din America. Nimeni nu ştie precis, în afara postărilor lui, ce a făcut de fapt acolo – dar nu mare lucru. Tocmai din acest motiv, o anumită parte a presei socoteşte vizita sa drept ”istorică”. E istorică, pentru că al doilea om în statul român a făcut imprudenţa să-şi lase partidul singur. Şi în acest timp, partidul s-a mişcat: colegii săi liberalii i-au pregătit debarcarea. Pe care Cîţu şi-a anunţat-o singur, odată cu vizita în SUA.

23862 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Cîţu şi ”vizita istorică” în SUA: e într-adevăr istorică! Prin ea, şi-a pus capăt carierei

COMENTARIU Marius Oprea / Cîţu şi ”vizita istorică” în SUA: e într-adevăr istorică! Prin ea, şi-a pus capăt carierei

Cine ştie cît o fi costat lobby-ul  vizitei lui Florin Cîţu în Statele Unite ale Americii, dar probabil că deturnarea unei părţi din bani, pentru a plăti o parte a presei din România ca să scrie despre ea că e ”o vizită istorică”, nu numai că a avut efect contrar (i-a înfuriat pe mulţi), dar a micşorat şi sumele de bani, pentru ”uns clanţele” uşilor mari de la Washington. Aşa că ”delegaţia” lui Cîţu, preşedintele Senatului României, a bătut la uşile omologilor săi, ca să i se deschidă abia cele ale consilierilor acestora. Au mai rămas bani pentru cîte o poză, dar nu pentru discuţii propriu-zise – ce să mai spunem despre rezultate.

Cîţu, care poate fi socotit acum doar claxonul PNL-ului, pentru că nu mai înseamnă nimic pentru partid, poate să spună adio viitorului său politic. A reuşit să enerveze pe toată lumea. Iohannis nu mai vrea să audă de el demult, dar de cîteva zile încoace, îl detestă de-a dreptul. ”Echipa cîştigătoare” nu doar că tace, dar a început să mişte în front. Îşi dau seama ce au făcut şi cu ce s-au ales, cînd au transformat o toană a lui Iohannis, în sarcină de partid, ca pe vremuri. Dar nu-i împiedică să repete scenariul.

Liberalii trăiesc sub Iohannis într-o ”Zi a cîrtiţei”, un adevărat coşmar, din care nu mai pot ieşi. Klaus Iohannis a dat alt ”ordin de zi pe unitate”: să dispară Cîţu. E nevoie, într-adevăr, ca rebelul cu fruntea înaltă, plete subţiate şi tricou Scorpions să plece: face prea mult zgomot, pentru urechile sensibile de la Cotroceni. E prea strident, în raport cu simplul şi cazonul Ciucă. Îl şi calcă pe bombeu, de cîte ori poate, pe general – şi asta nu e bine, dar Cîţu nu se poate controla. E mult mai vocal, decît era în vremea în care a tăiat şi a spînzurat el însuşi la Palatul Victoria. E bun şi tare-n clanţă, la dat lecţii de guvernare pe margine, dar enervează pe toată lumea – şi calcă, de fiecare dată, pe bec.

Tulbură apa în coaliţie, unde dă cu bîta în baltă din toate poziţiie, împiedică, într-una, armonizarea vreunei decizii, în legătură cu guvernarea. Nicio măsură, din cîte se discută, nu rămîne despicată-n patru şi şaişpe de Cîţu, pînă să fie adoptată, deşi asta întîrzie actul de guvernare şi compromite un executiv, care e ultima barcă posibilă pentru Iohannis. Veşnicul băţ prin gard în care s-a specializat Florin Cîţu, care are la îndemînă de fapt ditamai gardul Partidului Naţional Liberal, după care se dă, ca preşedinte, a ajuns să-l scoată din pepeni pe general, care a dat mai multe semne că nu se pune cu peşedintele partidului la aceeaşi masă (de fapt, între cei doi sînt semnele unei reciproce antipatii, abia ascunse, încă de la desemnarea lui Nicolae Ciucă).

Dar mai mult decît goarna lui Cîţu, care doar l-a sîcît pe Iohannis, a venit ultima picătură care a umplut paharul: vizita lui ”istorică” în America. Aici, fostul premier şi viitorul fost preşedinte PNL a călcat definitiv în străchini. Numai un copil nu ştie că, să te bagi pe politica externă, mai ales pe ”relaţia cu SUA”, unde Iohannis a avut grijă să-şi trimită cel mai de încredere consilier, ca ambasador (pe Andrei Muraru), tocmai ca să păzească ”Grădina Edenului” american de intruşi politici ”made in Romania”, e ca şi cum l-ai înjura pe preşedinte de mamă. Iohannis a simţit vizita pe care Cîţu o face în SUA exact ca atare.

Adăugată tututor reacţiilor lui Cîţu, care încearcă zadarnic să strige din vîrful parului că nu e de acord cum se mişcă macaraua, în încercarea lui zadarnică de a împiedica o consolidare a poziţiei lui Nicolae Ciucă, în ideea că generalul îi poate lua partidul, această ”vizită istorică” în Statele Unite e de natură să-i tragă, numai ea singură, preşul de sub picioare.

Astfel se explică faptul că ”peste 40 de lideri de organizaţii judeţene PNL au semnat o scrisoare, prin care îi solicită lui Florin Cîţu să demisioneze de la şefia PNL şi să-i lase locul premierului Nicolae Ciucă”, cum au declarat ”surse din patid” unui oficios de presă userist. Dacă nu e un fonfleu al opoziţiei ”progresiste” înciudată pe Florin Cîţu din toate motivele posibile şi  ”scrisoarea îi va fi înmînată joi lui Cîţu, de către prim-vicepeşedinţii partidului”, cum spune ştirea, atunci lucrurile sînt clare şi partida e jucată. Se spune, mai mult, că i se refuză lui Cîţu inclusiv garanţii că, dacă va fi debarcat, îşi va păstra şefia Senatului. Deci pleacă şi de acolo, ceea ce nu poate avea legătură decît cu ”vizita istorică” pe care a avut nesăbuinţa să o facă în SUA, fără să realizeze ceva, în afară de a-l enerva rău pe Iohannis.

Nu poate nimeni  să mobilizeze atît de repede ”peste 40 de lideri de organizaţii judeţene”, adică aproape toţi, decît dacă se sună adunarea de la Cotroceni. Şi se pare că a sunat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici