COMENTARIU Marius Oprea: Heraldica penală – un nou subiect, pe masa Parchetului General

Parchetul General şi-a terminat treaba: nu mai are de anchetat corupţi, a descoperit tot ce a fost infracţiune pe teritoriul României, a rezolvat toate crimele cu ”autor necunoscut”, ştie unde s-au dus comisioanele pe măşti, izolete şi vaccinuri anti-covid, cum se sifonează banul public. Puşcăriile sînt pline de corupţi, dau pe dinafară. Şefii clanurilor de rromi care băgau spaima şi taxa de protecţie în români sînt fie la zdup, fie au fugit din ţară. Aşa că, de plictiseală şi să facă totuşi ceva, Parchetul General s-a autosesizat şi a început să ancheteze heraldica din România. Prima pe listă e stema municipiului Odorheiul Secuiesc, care a ajuns pe masa procurorilor pentru că ”incită la cruzime împotriva animalelor”.

2897 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Heraldica penală – un nou subiect, pe masa Parchetului General

COMENTARIU Marius Oprea: Heraldica penală – un nou subiect, pe masa Parchetului General

Nu ştiu ca procurorii să fi încheiat cercetările în cazul uciderii ursului Arthur, decedat prin împuşcare la vîrsta de 17 ani. Dar se pare că au descoperit, între timp, altceva.  Că există elemente de ”incitare” la asemenea acte, precum ”execuţia” care a avut loc în martie 2021, la un simulacru de vînătoare, cînd prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein şi-a adjudecat ursul, ca trofeu. Ele se regăsesc în stema municipiului Odorhei, care reprezintă un cap de urs, străpuns de o sabie. Este, sau nu această stemă, o instigare la torturarea animalelor, e stringenta întrebare pe care şi-a pus-o în aceste zile Parchetul General. Pentru că alte probleme, precum ”România coruptă”, care concurează de ani buni cu ”România educată”, au fost rezolvate deja.

Ar fi de tot rîsul, dacă nu e de plîns. Primarul din Odorhei, Árpád Gálfi, a anunţat joi în şedinţa Consiliului Local despre demararea acestei anchete şi despre ”dosarul” deschis de Parchetul General. Acesta a devenit subiect, pentru presa de limbă maghiară din Ardeal.  Procurorii definesc infracţiunea comisă în stemă, prin acceea că o lamă de sabie străpunge un cap de urs brun, cu ochii închişi, ceea ce ”cuprinde elemente care instigă la săvîrşirea de infracţiuni de cruzime asupra animalelor”.

Stema municipiului Odorheiul Secuiesc are o lungă istorie. Ca majoritatea stemelor oraşelor Transilvaniei. Sau din Banat. Oraşul din Harghita şi-a exercitat dreptul la propria stemă, iar specialiştii în heraldică au propus, după ce au scotocit în arhive, revenirea la vechea stemă a Odorheiului: ”un scut triunghiular cu marginile rotunjite, în al cărui cîmp albastru se află un braţ armat cu argint, îndoit în cot, care ţine o spadă cu mînerul şi garda de aur, iar lama de argint, străpunge un cap de urs brun, cu ochii închişi, cu limba roşie scoasă, o inimă roşie şi o coroană. Toate elementele heraldice se regăsesc în vechea stemă a municipiului, folosite în secolul al XVIII-lea”. Asupra stemei, oficialii din judeţul Harghita ”şi-au exercitat controlul de legalitate, conform adresei nr. 7515/SL/11.05.2021”. Mai mult, ”proiectul de stemă, însoţit de un memoriu justificativ, însuşit de prefectul judeţului Harghita şi de preşedintele Consiliului Judeţului Harghita, a fost avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române”. Abia apoi, în august anul trecut, stema municipiului Odorheiul Secuiesc a fost aprobată, prin Hotărîre de Guvern, semnată de primul ministru Florin Cîţu.

Acum, comunitatea locală din Odorhei se vede în situaţia de a putea fi amendată şi pusă să de ajos stema oraşului, pentru că incită la ”cruzime împotriva animalelor”. Ce ne facem însă cu capul de turc, în vîrf de sabie, stema Banatului – care incită la omor deosebit de grav – sau cu Sfîntul Gheorghe ucigînd balaurul, prezent în mai multe însemne heraldice din România, ori cu capul de bour, pus pe stema Moldovei? Sînt îndeajuns de mulţi procurori, la Parchetul General, pentru a deschide şi aceste dosare?

Măcar o minimă seriozitate, n-ar strica. Măcar bun simţ faţă de istorie, care se vede mistificată, copleşită de noua ”corectitudine politică” a procurorilor. Heraldica penală e noua disciplină în care s-au specializat procurorii Parchetului General. Corupţia n-are ştaif şi blazon. E prea banală şi generalizată. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici