COMENTARIU Sorin Avram: Legumicultor în ţara pieţelor închise

930 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Legumicultor în ţara pieţelor închise

COMENTARIU Sorin Avram: Legumicultor în ţara pieţelor închise

Cercetare nu.

„Dacă iubeşti plantele, toate se fac bine. La noi sunt legume bune, sunt specialişti, dar nu se investeşte în cercetare. Au dat uitării cercetarea şi asta e cea mai mare problemă”.

Forţă de muncă nu.

”Problema e că nu am muncitori. Au plecat în Germania, m-au lăsat baltă. Oamenii se duc la înghesuială, chiar de lucrează mai rău, urnesc balega pe la străini, problema e că lucrează în Germania. Vin acasă şi se dau mari că lucrează în Germania. Nu lucrează la Mătrăşoaie, că nu stă la spatele lor. Le dădea banii, seara plecau şi nu stăteam la spatele lor să-i înghesui, dar pleacă în Germania. Lucrează în Germania, nu contează că rânesc la găini sau face altceva. Le dau 2.000 de lei pe lună, bani în mână, mâncare şi ţigări. Şi nu stăteam la spatele lor. Când mă duceam seara nu se cunoştea nimica ce făceau. Am încercam să iniţiez nişte căldărari, din ăştia de prin zonă, de la noi, de aici. Băieţi tineri, să-i învăţ să facă treabă. Nuuuu. Nu sunt născuţi pentru gospodărie. Sunt născuţi să stea degeaba, să te înşele cu fierul vechi, cu una, cu alta, nu-s pentru muncă. E o mare problemă cu forţa de muncă… Eu mă uit pe câmp, aşa, nu sunt oameni… Câmpul e mort la ora actuală. După criza asta, părerea mea, urmează o criză alimentară, că nici nu se lucrează”.

Ajutor de la stat nu.

”Nu mă ajută cu nimic statul. Nu vine să mă întrebe ceva… Poate o veni îndată, când începe campania electorală, să vină să mă ajute cu ceva…”.

Subvenţii nu.

”Ministrul Agriculturii nu vrea deloc să dea vreun semn de viaţă. Am dat telefon la ei, au promis pentru ciclul doi la tomate, dar nu au mai dat nimic. Nu mai am încredere în ei. Una spun şi alta fac”.

Mall-urile da, pieţele nu.

”Să se închidă şi mall-urile. Acolo e problema mare. Acolo se dă voie ca să vândă companiile multinaţionale. Ruşine să le fie. O las să se strice (legumele - n.a.). Nu am ce face. Asta se vrea. Să i se dea în cap ţăranului român. Să cumpărăm de la alţii. Să mâncăm de la alţii. Să mâncăm produsele lor. Asta se urmăreşte. Să spuie pe faţă că vor să ne omoare agricultura şi zootehnia, absolut tot. (...) Să puie primăria un om la uşile pieţelor să ia temperatura cum e la policlinica CFR-ului. Să îţi ia temperatura, să fie cu mască, să ieşi pe altă uşă. Asta e problema. E mai mare distanţarea în pieţe decât în supermarket”.

Vasile Mătrăşoaie are 65 de ani şi împreună cu soţia sa şi cu băiatul lor au o fermă şi câteva sere în localitatea suceveană Dumbrăveni. Într-unul din interviurile pe care le-am realizat cu domnul Mătrăşoaie, acesta mi-a spus că a cultivat 45 de soiuri de roşii, câte 40 de soiuri de ardei gras şi kapia, 34 de soiuri de cartofi, 30 de soiuri de ardei iuţi, 20 de soiuri de vinete, nouă de conopidă, cinci de broccoli, cinci de morcov şi patru de pătrunjel.

În principal, familia Mătrăşoaie vinde marfa în Piaţa Centrală a Sucevei. La cele două tarabe închiriate stă soţia lui Vasile Mătrăşoaie. Fiind vorba despre o piaţă închisă s-a pus lacătul pe uşă, iar soluţia găsită de municipalitate a fost să scoată câteva tarabe afară. Vasile Mătrăşoaie, legumicultor român, pe care statul care nu-l ajută l-a dat afară din piaţă: ”Temperaturile sunt negative. Nu poate un om în vârstă să stea afară să desfăşoare activitatea”.

 


 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici