COMENTARIU Sorin Avram: Spitale sau oraşe verzi pe pereţi, domnule Cîţu?

1585 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Spitale sau oraşe verzi pe pereţi, domnule Cîţu?

Domnule prim ministru, Florin Cîţu, întrebaţi-i pe primari ce vor: spitale sau cai verzi pe pereţi? Pardon, oraşe verzi.

Domnule prim ministru, întrebaţi-i pe primari ce vor: digitalizare sau asfalt pe trotuare?

De exemplu, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, mi-a spus în cadrul unui interviu că aşteaptă să-l întrebaţi lucrurile astea: ”Întreabă-l pe amărâtul ăla de primar dintr-un oraş mic sau mediu: <Care e prioritatea dumitale?>”. Primarul a întrebat, primarul răspunde: ”Eu acum în loc să accesez proiecte de digitalizare, care şi acelea sunt foarte bune... Sau văd ghiduri de astea care, într-adevăr, merg pentru oraşe smart mari. Spitalul, asfaltările, canalizarea şi apa. Astea sunt priorităţile într-o comunitate mai mică. O să vină şi celelalte, tehnologia secolului XXI, dar pe noi asta ne interesează. Strictul necesar de civilizaţie într-o comunitate. Şi prima este sănătatea”.

Municipiul Câmpulung Moldovenesc are 22.000 de locuitori, iar spitalul din localitate se adresează şi celor 70.000 de oameni din împrejurimi. Spitalul funcţionează într-o clădire veche de 70 de ani, care de-a lungul timpului a fost sediu al Jandarmeriei şi Pompierilor, iar instalaţiile electrice au fost schimbate parţial în ultimii ani, cele mai bune fiind cele de la ATI şi de Compartimentul de Primire a Urgenţelor. Holurile nu sunt mai late de 1,70 metri, adică sunt foarte înguste, iar acesta unul dintre motivele pentru care spitalul nu a primit şi nu va primi autorizaţie de securitate la incendiu.

În cazul unui nedorit incendiu la spitalul câmpulungean, evident că premierul Florin Cîţu le va cere funcţionarilor din sistemul de sănătate să iasă pe teren, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, va veni cu planuri de reformă, Bucureştiul va cere anchete şi expertize, primarul va fi pus la zid pentru că are în oraş un spital care funcţionează fără autorizaţie de la ISU, iar managerul unităţii medicale va fi presat să demisioneze.

Primarul Mihăiţă Negură spune că din toată sărăcia municipalităţii, din bugetul total de 7 milioane de euro, s-au alocat aproximativ 350.000 de euro spitalului, dar nu ar fi niciodată bani pentru construirea unei anexe moderne pentru unitatea medicală: ”Autoritatea locală nu are de unde să scoată 5-10 milioane de euro ca să facă o anexă a unui spital. Eu îmi doresc o anexă separată nouă, am şi terenul necesar, am vorbit cu o firmă de consultanţă...”. Numai că nu există ghidurile care să le permită autorităţilor locale să depună proiecte pentru construirea de spitale: ”Eu şi alţi primari din ţară aşteptăm să apară acele ghiduri pe fonduri europene, pentru ca şi noi să depunem proiecte pentru construirea de spitale. Ar trebui de discutat la nivel de ministru al Sănătăţii să vină în teritoriu specialişti şi să stabilească: domnule, pentru un spital de reşedinţă de judeţ ce ar însemna, pentru un spital municipal mic, cum este Câmpulung Moldovenesc, ce ar însemna ca investiţie, ca mărime, ca număr de paturi?”.

Premierul Florin Cîţu şi ministrul Vlad Voiculescu se consultă cu organizaţiile neguvernamantele şi cu consilierii lor de la partid, şi vorbesc despre construirea de spitale regionale. Alte spitale regionale decât cele care nu au fost făcute până acum. Numai că până la spitalele regionale, România are nevoie de spitale locale. Unele curate, dotate şi sigure. Dacă ar ieşi din birouri şi ar lua ţara la picior sau dacă măcar s-ar întâlni cu asociaţiile primarilor de municipii şi oraşe, atunci premierul şi ministrul Sănătăţii ar lăsa-o mai moale cu spitalele regionale şi cu oraşele verzi de pe pereţi şi ar da drumul urgent unui program naţional de modernizare a sistemelor medicale locale.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici