COMENTARIU Valeriu Şuhan: Antiterorism...

4257 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Antiterorism...

Avem de plătit 3 milioane de Euro ca sancţiune pronunţată de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

De ce ? Pentru că nu am transpus în legislaţia naţională Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului. Noi şi Irlanda.

Directiva asta se referă la ”prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului” şi trebuia a fi implementată până la 26 Iunie 2017.

În hotărârea pronunţată împotriva României, Curtea a constatat că ”în primul rând, la expirarea termenului care fusese stabilit în avizul motivat, România şi Irlanda nici nu adoptaseră măsurile naţionale de transpunere a Directivei 2015/849, nici nu comunicaseră Comisiei asemenea măsuri” şi că, ”prin urmare, acestea nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul directivei respective.”

Adică, ne-a durut la bască şi pe noi şi pe irlandezi, dar de ei nu mă prea interesează, deşi îmi plac, atât ei cât  şi ţara lor.

Subiectul n-a stârnit mari reacţii. Dacă era ceva despre identitatea de gen sau drepturile LGBTI, cu siguranţă ar fi făcut valuri mai mari. Ce naiba, doar suntem democraţi şi preocupaţi de soarta semenilor. Minoritari, bineînţeles.

Mare lucru că avem de plătit 3 milioane de Euro ?! La banii noştri....

Interesant ar fi totuşi să ştim de ce n-am transpus directiva aia în legislaţia noastră. E vorba de neglijenţă, sau de altceva ?!

Prea pare o tâmpenie de nedescris să-ţi dea Coana Europa o lege, pe care nu trebuie decât s-o traduci şi s-o adopţi, iar tu să te faci că plouă. O fi la mijloc şi altceva ?!

Îl întreb pe un prieten, fost ministru care nu e politician dar e un tehnician valoros, şi mă ia la mişto. Zice, bă, eu credeam că tu eşti deştept, dădeai toate semnele, dar văd că ţii neapărat să mă contrazici.

Nu e nimic complicat sau extraordinar, continuă el. Mult mai sigur decât neglijenţa, nu că ea n-ar exista din plin, este că au existat nişte interese ca la vremea respectivă, România să fie mai permisivă, mai înţelegătoare, cu nişte fluxuri de bani.

Prietene, acolo se vorbeşte de antiterorism, treabă serioasă ! Du-te bă... şi fă o tură, zice dom’ ministru, cele mai serioase treburi sunt cele care-i privesc direct pe cei care au şi exercită puterea, îmi răspunde.

Un alt amic, avocat şi conducător al unei instituţii importante pe acelaşi subiect, plusează cu o idee nouă. Bă prietene, pe lângă faptul că nici eu nu cred că treaba asta nu a fost ”cu dedicaţie”, vreau să-ţi mai spun că şi cui ceri s-o ducă la îndeplinire, contează.

Mulţi dintre cei care ocupă poziţii importante în stat, continuă el, sunt ”tabula rasa”, praf, pulbere, nuli, zero, nu fac deosebire între infracţiune şi contravenţie, ce să mai vorbeşti cu ei despre principii şi sisteme de drept.

”La butoane” sunt absolvenţii fabricilor de diplome şi neapărat, doctorate.

Ambii prieteni m-au umplut de optimism, ce mai...

Documentându-mă pe acest subiect, am dat peste nişte ”precizări” ale ministerului de justiţie referitoare la situaţie.

Ridicol absolut ! ”Precizările” alea sunt o înşiruire de date cronologice menite să ne arate că actuala conducere n-are nici o treabă, că, bineînţeles, ”ăilalţi” sunt de vină.

Nimic despre chestiunea în sine ! De ce nu s-a respectat TFUE (Tratatul de funcţionare al UE), Constituţia României, de ce ne-am făcut de râs şi cine-i vinovat pentru asta ?

Am mai văzut în spaţiul virtual un dialog dintre doi foşti doi miniştri de justiţie, profesorul Tudorel Toader şi distinsa doamnă Ana Birchall, pe aceeaşi temă.

Savuros ! Doamna Birchall, mai coţofană, îl tăvăleşte în cuvinte grele pe Toader, iar acesta îi răspunde după modelul ”ba pe-a mă-tii”.

Nimeni din ţara asta nu vrea să ne spună de ce suntem în mod repetat, puşi în astfel de situaţii penibile.

Pur şi simplu, n-am avea nimic de făcut decât să copiem, la propriu, nişte legi, norme şi să le transformăm în propriile noastre legi şi norme. Atât !

Suntem obligaţi la asta de dreptul internaţional, de tratatele UE cât şi de propria Constituţie.

Chiar să fim atât de iremediabil, loaze ?!

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici