COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Aristotel virtual

928 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Aristotel virtual

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Aristotel virtual

Profesorul Mircea Miclea, doctor în psihologie, „şi-a dat” un interviu, vorba celei care i-a fost interlocutoare.

Interviul este excepţional.

Profesorul Miclea face o analogie metaforică între răspunsul lui Aristotel pentru sofiştii de acum două mii cinci sute de ani şi lipsa oricărui răspuns pentru cei de azi.

Concluzia sa este că avem nevoie de un Aristotel virtual.

Sofiştii de azi ca şi cei de atunci, au explicaţii pentru orice, sunt chiar interesanţi în argumentaţia lor, numai că aceasta este, fatalmente, falsă.

Aristotel a sesizat pericolul sofismului care înregistra succes în temeiul unor argumente cel puţin problematice şi s-a decis să-l combată.

A scris două cărţi de logică.

Concluzia lui, ceea ce nu e logic nu e corect !

Din păcate, azi, această regulă e imposibil de aplicat.

Un Aristotel nu mai e suficient.

Azi, e nevoie de un Aristotel virtual, adică de o maşină la fel de virtuală care să-i identifice pe sofişti şi ideile lor atrăgătoare dar complet false.

E nevoie de maşinăria asta pentru a-i stopa din răul pe care-l propagă corupând minţi şi suflete.

Manipulare versus adevăr...

Spre deosebire de acum două milenii, azi nimeni nu mai ştie care este adevărul şi cum să-l diferenţieze de minciună, rezultat al manipulării.

Motivele sunt legate de două aspecte, volumul informaţiei care ajunge la noi şi care a crescut fantastic şi viteza ei de înnoire.

Mintea noastră e incapabilă să le cuprindă în mod logic, analitic, reflexiv.

Reţelele de social media adaugă la şuvoiul mediatic clasic, să-i spunem, sporind emoţia în detrimentul raţiunii, logicii, realităţii.

Algoritmii perverşi ai social media ne plasează într-o bulă proprie care ne face să auzim ceea ce ne place şi asta ne aruncă, pervers, în afara logicii.

Informaţia, aşa cum ne e servită, este cea care ne controlează comportamentul, iar rezultatul e că libertatea e din ce în ce mai puţină.

Să fie acesta mecanismul prin care frica s-a instaurat printre noi şi ne-a împărţit între vaccinaţi şi nevaccinaţi, de exemplu ?

Eu, cred că da...

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici