COMENTARIU Valeriu Şuhan: Pe bune ?! Nu-mi da vestea asta...

3733 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Pe bune ?! Nu-mi da vestea asta...

Cosmic !

Prim-ministrul României şi ministrul său al sănătăţii, au avut o epifanie ! De fapt, mai multe.

Domniile lor au realizat importanţa sub aspectul profilaxiei, a direcţiilor de sănătate publică.

Ca urmare, ieri, s-au întâlnit cu conducerile acestor instituţii din întreaga ţară.

Nu ar fi fost posibilă o ocazie mai bună pentru confirmarea justeţei criticilor aduse modului de acţiune operativă a acestor instituţii şi a ministerului de resort, în materia anchetelor epidemiologice.

Confirmarea asta a venit direct, prin vocea Prim-ministrului, domnul Ludovic Orban.

Domnia sa  a glăsuit că „va fi emis un ordin  care să stabilească foarte clar procedurile, din momentul în care o persoană este diagnosticată pozitiv, cum se dispune ancheta epidemiologică, care este termenul de efectuare a anchetei epidemiologice, cel mai probabil 24 de ore, măsurile care se dispun privitoare la persoanele cu care a intrat în contact persoana care a fost  diagnosticată având coronavirus”.

Doct precum îl ştim, domnul Orban a mai declarat că s-au discutat „amănunte pentru îmbunătăţirea comunicării dintre DSP-uri, spitale şi centre de diagnostic”.

Premierul a mai zis că Guvernul a cerut DSP-urilor „să îşi facă o evaluare a necesarului de angajaţi, indiferent că sunt medici, asistente medicale sau alte categorii de angajaţi, astfel încât (.... )să putem să completăm efectivele direcţiilor de sănătate publică la nivelul necesar”.

Pe fondul acestor revelaţii, s-a activat şi domnul ministru Nelu Tătaru care a solicitat direcţiilor respective, „mai multă stricteţe şi acurateţe în desfăşurarea anchetelor epidemiologice”.

Brusc, probabil luminat de prezenţa călăuzitoare a Premierului, domnia sa a devenit chiar eficient şi ferm şi a conchis „începând de astăzi, pentru fiecare caz confirmat, DSP are obligaţia să desemneze în maxim 2 ore, un medic pentru demararea anchetei epidemiologice, care trebuie finalizată în 12 ore”.

Tot mai îndrăzneţ, domnul Tătaru vrea un termen de 12 ore pentru finalizarea anchetei epidemiologice, faţă de 24, cât avansase Premierul.

Pare că domnii în cauză au descoperit apa caldă şi mersu’ pe jos, căci altfel, cu greu se pot explica epifaniile domniilor lor.

Au trecut mai mult de patru luni, timp în care s-au îmbolnăvit peste 40.000 de oameni, pentru ca autoritatea care se vrea şi ca urmare aşa se şi prezintă, atotcunoscătoare şi atotcuprinzătoare, să realizeze că şi-a dat cu stângu-n dreptu’.

Că s-au faultat pe sine nu prea mă interesează, dar partea proastă este că ne-au „ars” pe noi şi asta da, mă preocupă.

Direcţiile astea de sănătate publică au un rol esenţial în aplicarea politicilor specifice şi a măsurilor profilactice în general, dar mai ales în cazul epidemiei.

Faptul că nu au acordat importanţă acestor instituţii este năucitor, în sine.

Mai ales că domnul Ludovic Orban în dubla sa calitate de prim-ministru şi preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, se luminează pe sine şi declară că „direcţiile de sănătate publică, neglijate atâta timp, sunt cele mai importante instituţii pentru limitarea infecţiei cu noul coronavirus”.

Aşa e ! Combate bine domnul Orban !

Alături de spitale, ele ar fi trebuit să constituie principala preocupare a Guvernului, în sensul asigurării a tot ceea ce este necesar, de la  resursă umană până la dotare tehnică, pentru a-şi duce la îndeplinire menirea.

Mă întreb câte cazuri or fi fost până la urmă de infectaţi sau de contacţi direcţi ai acestora, care nu au făcut obiectul anchetelor epidemiologice.

Vă daţi seama cred, sper, că toate situaţiile care nu au fost investigate, au condus clar, la sporirea numărului de îmbolnăviri.

Lipsa de claritate ori mai rău, lipsa completă de informaţie asupra unui asemenea caz, a generat imposibilitatea determinării focarului incipient.

Ca urmare, acesta, focarul, a avut astfel ocazia de a se răspândi fără nici o oprelişte.

Sigur că acum, constatând asta, te umpli de revoltă.

Păi, cum adică, noi eram solicitaţi să fim precauţi şi nu proşti, iar în timpul ăsta autoritatea dădea pe dinafară de indolenţă şi incompetenţă ?!

Chiar dacă cei mai mulţi dintre noi am fost precauţi, aşa cum îi place Preşedintelui, tot proşti ne-am dovedit, pentru că am crezut că „ai lui” ştiu ce fac.

Aiurea... Ţeapă !

 

  

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici