Ion Cristoiu, despre banii de la UE: Prima victimă va fi România. Azi a început deşteptarea din beţie

  • Ion Cristoiu: Condiţionarea acordării banilor de existenţa unui plan de cheltuire este dezastruoasă
  • Ion Cristoiu: În discursul după summit, Klaus Iohannis nu a zis în niciun moment că sunt nişte bani condiţionaţi de nişte planuri
  • Ion Cristoiu: Preţul acestei păcăleli electorale îl vor plăti guvernanţii prin neîncrederea românilor în banii de la Uniunea Europeană
45031 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre banii de la UE: Prima victimă va fi România. Azi a început deşteptarea din beţie

Ion Cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis a greşit când a ţinut la secret clauzele care însoţesc acordul UE privind ajutorul financiar post-pandemie şi susţine că România va fi o victimă sigură din cauza condiiţiilor impuse pentru acordarea banilor europeni.

Acordul Consiliul European privind planul financiar al UE are câteva clauze care arată că nu avem controlul investirii celor 80 miliarde de euro alocaţi României deoarece trebuie să prezentăm un program detailat al cheltuirii lor, program ce trebuie să fie votat de cel puţin 15 state membre. De asemenea, programul va fi permanent monitorizat, iar dacă suntem prinşi că trişăm, atunci vom fi puşi în discuţia Consiliului European.

“Încheierea reuniunii de la Bruxelles fără un acord însemna dispariţia UE. S-a făcut un compromis pentru ţările zgârcite şi pentru Ungaria şi Polonia. S-a luat decizia ca banii să fie daţi după ce o ţară precum România merge la Bruxelles cu un plan. Fără această decizie statele frugale nu votau acordul. Urgenţa este că UE trebuie să dea un semnal că există, e solidară şi nu dă bani doar la cei puternici. Condiţionarea acordării banilor de existenţa unui plan de cheltuire este dezastruoasă. Preşedintele României trebuia să spună că orice ţară UE poate să sesizeze că banii sunt cheltuiţi pe nedrept în alt stat membru. Vă spun eu că prima victimă va fi România, cu olandezii care nu ne lasă nici în Schengen. Nu se vor luat prima dată de Italia, nici de Spania, se vor lua de noi. Sigur că vor găsi chiar pretexte reale”, a avertizat publicistul.

Ion  Cristoiu spune că preşedintele ne-a păcălit în loc să ne spună cinstit că nu putem să cheltuim cele 80 miliarde de euro cum vrem şi că trebuie să dăm socoteală pentru fiecare euro cheltuit.

“Toată acea păcăleală, minciună uriaşă cu care a venit, foarte primejdioasă pentru că a creat iluzia că sunt bani, este un afront adus românilor. Trebuia să spună că banii nu pot fi folosiţi la pensii sau să luăm dulciuri, ci trebuie să dăm socoteală ălora (...) Comisia Europeană trebuie să aprobe planul şi ar putea spune că ne dau un miliard dacă luăm eoliene de la nemţi (...) Ieri a fost momentul trompetist, şi Merkel, şi Macron au salutat, azi a început deşteptarea din beţie (...) Nu există nimic. Deocamdată acest acord obţinut atât de greu trebuie aprobat de Parlamentul European şi apoi de Parlamentele naţionale. UE trebuie să se împrumute pe baza acestui acord. În principiu banii aceştia ar putea să vină din ianuarie 2021. Problema este cum relansează Guvernul Orban economia că nu e niciun ban de la UE ”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că preţul păcălelii electorale va fi neîncrederea românilor în banii de la UE. “Dl Klaus Iohannis nu a înţeles nimic din sfârşitul lui Ceauşescu. Şi Ceauşescu a ţinut secret şi nu a vrut să spună ce e la Timişoara pe motiv că ştie el. Nu ne-a spus, ne-au zis alţii şi Ceauşescu a plecat. Deci, domnul preşedinte, cea mai bună minciună este adevărul. Nimeni nu spunea să vină zică că e un eşec. Să spună  uite a fost aşa, să ştiţi că ne-am bătut că banii aceştia nu trebuie cheltuiţi oricum, că trebuie să-i chivernisim. Şi atunci poate că noi nu eram în primul minut atât de bucuroşi, pe când acum când încep să apară dezvăluirile devine penibil şi mai puţin credibil. Este aceeaşi situaţie ca şi la pandemie. Mult mai primejdios  este că, în momentul în care tu vii şi spui că ai sacul cu bani, omul simplu cere să i se mărească pensiile cu 40% . În discursul după summit, Klaus Iohannis nu a zis în niciun moment <domne, ăştia nu sunt bani de pensii, sunt bani pe care trebuie să îi cheltuim cu mare atenţie. Nu a spus că sunt nişte bani condiţionaţi de nişte planuri. În perioada următoare, preţul acestei păcăleli electorale îl vor plăti guvernanţii prin neîncrederea românilor în banii de la Uniunea Europeană”, a mai spus publicistul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici