EXCLUSIV Marius Oprea | Cum a ajuns şef al „logisticii” spionajului din România fostul amant al fiicei ”trădătorului Pacepa”

Recent, Ioan Talpeş a devenit ”vedetă TV”, dezvăluind (zice-se) cîte ceva din ”culisele puterii”, pe unde s-a tot învîrtit, ca fost şef al spionajului românesc, pus acolo de Ion Iliescu. De fapt, nu spune mai nimic. Ar trebui să povestească, de pildă, cum a protejat mulţi oameni la viaţa lui, mai ales pe cei care i-au adus foloase, ori i-au îmbogăţit prin ”cadouri” colecţia de antichităţi. N-o face.

4166 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Marius Oprea | Cum a ajuns şef al „logisticii” spionajului din România fostul amant al fiicei ”trădătorului Pacepa”

FOTO: Ioan Talpeş

De la amant al fiicei lui Pacepa, la ginere al tovarăşului Winter, din CC

Personajele pe care le-a promovat Talpeş, ca şi el, au respectat un singur criteriu: cît de folositori i-au fost personal. Aşa s-a făcut că şeful ”logisticii” din serviciile de spionaj ale României a ajuns un personaj care, între multe ”calităţi”, o avea şi pe aceea de a fi fost amantul fiicei ”trădătorului” Ion Mihai Pacepa.

Aurel Florin Dan Ceciu s-a născut în 4 mai 1948 în Buşteni – Prahova. După 1989, şi-a deschis în localitatea natală un magazin şi un restaurant, dar ocupaţiile sale principale s-au derulat la Bucureşti, unde s-a ocupat cu ”logistica”. Pînă in 1979, a funcţionat ca ofiţer inginer, în cadrul Direcţiei de înzestrare a Ministerului de Interne. Acest an a fost fatidic şi pentru el – anul fugii lui Ion Mihai Pacepa în Occident. În interiorul ”aparatului” Internelor, se ştia că ”este amantul fiicei lui PACEPA, în avansate planuri de mariaj”. Şi ca urmare, a păţit-o şi el.

După ”trădarea” lui Pacepa, şi Ceciu a avut de suferit – dar mai puţin ca alţii: ”este mutat pentru a fi departe de munca operativă”, ca Şef de birou tehnic şi apoi locţiitor tehnic la Şcoala de ofiţeri de Securitate de la Băneasa (ulterior ”Academia de Poliţie”). Unii din foştii săi colegi din Securitate au considerat că a fost ”o mare greşeală, pentru că în noul post a avut posibilitatea ca în perioada 1980-1994 să cunoască generaţii întregi de ofiţeri de informaţii şi contrainformaţii şi locurile unde vor acţiona”. Pentru Ceciu, însă, a fost, din punctul de vedere al ”relaţiilor” lui viitoare, o mină de aur. 

Ca să scape de ”petele” la dosar, din cauza amorului nefericit ales cu fiica ”trădătorului”, Aurel Ceciu s-a căsătorit rapid cu alta, a unui mare mahăr din Comitetul Central: Richard Winter, care ”răspundea de cadre în C.C. al P.C.R., calitate în care acesta venea la unele activităţi” la Şcoala de securitate de la Băneasa.

Cu o asemenea ocazie, Aurel Ceciu a cunoscut-o în 1983 ”pe fiica tovarăşului Winter, care atunci era proaspăt divorţată de băiatul fostului prim secretar din Arad, Teodor Haş, cu care avea o fetiţă”, consemnează colegi ai lui Ceciu. Căsătoria i-a adus o promovare imediată, de către Andruţa Ceauşescu, fratele dictatorului şi şeful şcolii de securişti de la Băneasa.

Fetiţa căreia i-a devenit tată vitreg era nepoata lui Traian Haş, fost prim-secretar la Arad. Se cuvine aici o mică paranteză. Acest prim secretar ”a fost de o duritate extraordinară. Oamenii, cînd erau chemaţi la el în birou tremurau, aşa de urât se purta. Striga, ameninţa”, povestea un ziarist arădean care a trait acele vremuri. La inundaţile din 1970, Ceauşescu a fost impresionat să vadă la Arad cum primul secretar organizase, în calea viiturii, un zid viu, din trupuri umane. Lăudat pentru isprava sa, Teodor Haş a scris şi o carte intitulată chiar aşa, ”Zidul Viu”, după care a fost trimis ambasador la Praga.

Deloc de mirare, fiul acelui fost prim-secretar Haş din Arad a ajuns, după 1989, ghiciţi unde? Şef de serviciu în SIE, promovat de Ioan Talpeş, în subordinea generalului Dumitru Ciobanu – cam odată cu ”şogorul” lui, Aurel Ceciu, pe care marele strateg al neamului (cine altul decît Talpeş), l-a adus în Serviciul de Informaţii Externe ca şef al logisticii spionajului românesc.

Încuscrirea cadrelor a asigurat întodeauna baza solidă a comunismului şi post-comunismului românesc. Chiar şi Talpeş cunoaşte bine acest fapt: fiul său , Codru, se căsătorise cu fata unuia din generalii vechi ai CIE / SIE, Constantin Silinescu. Toate au fost bune, pînă la un divorţ cu scîntei şi ochi vineţi, între Diana-Maria şi Codru. Dar e alt subiect, acum să vedem ce fapte l-au recomandat pe Ceciu în funcţie.

Ceciu l-a arestat pe Andruţa Ceauşescu – fostul său comandant de la Şcoala de Securitate

Să revenim deci la căpitanul Ceciu din M.I. şi la căsătoria lui cu fata tovarăşului Winter, în timp ce Dana Pacepa suspina părăsită şi sub un filaj înteţit. Adrian Ceciu se orientase bine: a fost (nu întîmplător) imediat promovat de Andruţa Ceausescu, comandantul şcolii de Securitate, în funcţia de locţiitor la comandă, responsabil cu probleme logistice şi de transmisiuni - deşi, ”din cauza lipsei de pregătire”, Ceciu nu putuse urca, pînă atunci, decît pînă la gradul de căpitan.

Se pare că, uşurat de lichidarea problemei ”dosarului” fiului său, fostul prim-secretar Teodor Haş pusese şi el o vorbă bună la celălalt frate al lui Andruţa, Ilie Ceauşescu, şeful lui Talpeş (la Institutul de Istorie şi Teorie Militară), dar şi al Cadrelor din CIE (ulterior SIE). De la Şcoala de la Băneasa, pentru a ocupa o funcţie mai mare decît gradul, Ceciu a fost transferat şef cu "spatele", adică administraţie şi logistică, la Şcoala de Miliţie. Unde l-a găsit Revoluţia.

În cursul evenimentelor din decembrie 1989, Ceciu a fugit de la "locul de muncă" şi s-a numărat printre primii "defectori" din Ministerul de Interne, la MApN: s-a prezentat la o unitate militară, unde, după cum susţin colegi ai săi din Securitate, "a trădat”: ”La  momentul Decembrie 1989, a fugit din Academie, s-a prezentat la o structură MApN, unde a trădat locul de aşa-zisă retragere a conducerii – baza Petrăchioaia, unde de fapt s-a dus cu două auto, să-l captureze pe Andruţa Ceauşescu. Acesta nu era acolo şi atunci a dus echipajele armatei la domiciliul acestuia (un imobil în spatele străzii Roma), unde l-a găsit şi arestat”.

Ce ochi o fi făcut Andruţa cînd l-a văzut pe Ceciu cu banderolă tricoloră la mînecă, în fruntea patrulei militare care l-a reţinut în casa lui, în care pînă în 1989 acesta umblase cu "atenţii" şi "sărumîna", pentru că-i dăduse pîinea şi cuţitul pe mînă, la Şcoala de Securitate de la Băneasa?

”Eroul” Ceciu, în ”vizită” la biroul lui Stolojan din Securitate

S-a mai petrecut ceva atunci, în acele zile. De la Andruţa, Ceciu s-a dus cu militarii şi în alt loc, din apropiere. ”Acţiunile lui - cum spune un mai vechi raport al unui ofiţer SIE - au dus şi la deconspirarea unui sediu D.I.E. din Roma 48 (actuala redacţie DIMINEAŢA, casă dată ulterior de Caraman la FSN), unde numai înţelegerea şefului patrulei militare a făcut să nu se lase cu un măcel. Aici era sediul unităţii Acţiuni Valutare Speciale, condusă de colonelul Anghelache, care strîngea cotele de participare la contracte comerciale ale ofiţerilor din ICE Dunărea, Romtehnica, Romcereal, Rompetrol, ARCOM, şi le vărsa la BRCE”. Ceciu le indicase militarilor clădirea drept un sediu al Securităţii, unde se ascund ”teroriştii”: ”Datorită inconştienţei lui Ceciu (căpitan atunci), patrulele care au intrat aici la indicaţia lui, ca fiind sediu al Securităţii (în fapt, şi el fiind ofiţer de securitate) puteau deschide foc”.

Ofiţerii acoperiţi din DIE care lucrau acolo erau neînarmaţi (li se retrăsese în 19 decembrie tot armamentul, care era depus din ordinul generalului Aristotel Stamatoiu, şeful unităţii, într-o magazie a DIE din Batiştei). În strada Roma era şi locul de muncă al lui Teodor Stolojan, care făcea ”contabilitatea” fodurilor din ”aportul valutar special. L-o fi arestat şi pe el Ceciu la Revoluţie, asta numai ”dragă Stolo” ştie. De acolo au dispărut însă bunuri, aşa cum s-au sustras şi de prin alte părţi, pe unde patrula revoluţionarului-securist Ceciu a umblat (C.C. şi Vila Lac a lui Ceauşescu). O parte a acestor bunuri de valoare au ajuns la Voican Voiculescu. Ceciu îşi asigurase astfel în acele zile imunitatea şi avea aura unui autentic revoluţionar.

Ceciu a picat în picioare, cum spun colegii săi, securiştii. Mai mult, a căutat să-i facă un rost şi soţiei, care după 1989 ca fostă tovarăşă Winter nu-i mai folosea la ”pedigree”: ”din noua postură de EROU, l-a cultivat ulterior pe şeful Academiei de Poliţie, generalul Vasile Dobrinoiu, determinîndu-l să o angajeze pe soţia lui ca profesoară de engleză (căpitan)”. Din cauza şpăgilor primite de fosta domnişoară Winter, cît şi ”datorită imoralităţii acesteia”, zice un raport, a venit însă demiterea ei, în urma unei decizii a Senatului Academiei. A fost mutată la Direcţia Paşapoarte, de unde, la fel, a fost dată afară curînd.

Doamna Ceciu s-a angajat la o firmă turco-română. Patronul firmei, cu sediul în Bulevardul Magheru, se ocupa de export de raci, melci şi midii în Japonia. Era căsătorit cu o româncă, nimeni alta decît nepoata generalului Dobrinoiu, şeful lui Ceciu, pe care soţia l-a băgat iarăşi în buculuc. Fosta domnişoară Winter a fost surprinsă ”avînd relaţii amoroase cu şeful firmei” şi a fost dată afară de soţia patronului, care i-a prins în fapt. Doamna Ceciu s-a întors la Academie, unde ”a fost angajată din nou de Dobrinoiu ca maior la protocolul Academiei, unde se ocupă de Sponzorizări”. Curînd, din nou necazuri: a ajuns să fie anchetată de Corpul de Control al M.I.

Ceciu, dădaca lui Codru Talpeş la Academia de Poliţie

Soţul ei Aurel îşi vedea de treabă mult mai discret. Se ocupa ”cu facilitări de admitere la Academie”. Lua de peste tot. Chiar şi un general MApN (Dumitru Băluţă) ar fi plătit ”admiterea fiului său, cu două tablouri sustrase din C.C. al  P.C.R”. Dar momentul de glorie l-a atins Ceciu care şi-a început cariera ca amant al fiicei lui Ion Mihai Pacepa în momentul în care s-a ocupat de o nouă ”admitere”: aceea a fiului lui Ioan Talpeş. ”S-a ocupat personal de soarta lui Talpeş Codru, student la Academia de Poliţie, clasa Poliţia de Control al Frontierei, care era singurul student decazarmat, care nu venea decît la examenele de sesiune, aranjate de Dobrinoiu şi Ceciu”.

De fapt, în 1992 Talpeş-junior dădea admitere ”a doua oară şi a cunoscut dinainte subiectul la istorie. Subiectul a fost scris de către generalul Talpeş, în seara dinaintea examenului, la vila din Mangalia, unde se afla în concediu”. Tăticu a avut grjă de tot, cu ajutorul lui Ceciu.

Aurel Ceciu şi-a pregătit (mai bine spus, ”pre-plătit”) astfel noul său loc de muncă: şef a logisticii din Serviciul de Informaţii Externe, condus de generalul Ioan Talpeş. Cînd a plecat din Academia de Poliţie, după cum au raportat coloneii Buzatu şi Florea, de la Direcţia Înzestrării, Ceciu ”a luat pînă şi candelabru din sala de oglinzi (punînd în loc neon)”.

I l-o fi dus lui Talpeş. Afacerile lui Ceciu, fostul amant al fiicei generalului Pacepa, promovat colonel în serviciul de spionaj al României şi şef logistic al acestuia în primii ani după Revoluţie, aveau să cunoască o nouă anvergură. Dar asta e altă poveste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici