Ion Cristoiu: Campania de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul congresului din 25 septembrie 2021

  • Ion Cristoiu: Toată lumea vorbeşte de un Congres de alegeri. Toată lumea vorbeşte de o confruntare între Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru şefia PNL. Nici vorbă de un Congres de alegeri. Nici vorbă de o cursă electorală pentru şefia PNL.
  • Ion Cristoiu: Dacă ne uităm mai bine la fotografia lansării lui Florin Cîţu în cursa pentru şefia PNL vom descoperi că Grupul din jurul candidatului e Gruparea invocată de Rareş Bogdan, desigur lărgită, aşa cum Gruparea invocată în interviul acordat de Rareş Bogdan pentru Aleph News, la 17 ianuarie 2021, nu era alta decît Gruparea care încercase Puciul din 19 decembrie 2021, evident, lărgit.
  • Ion Cristoiu: Se vede limpede astfel că pentru Gruparea Reformistă Congresul din 25 septembrie 2021 nu e un moment de alegeri în PNL, ci un moment în care se poate duce pînă la capăt puciul întrerupt de două ori pînă acum.
2492 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Campania de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul congresului din 25 septembrie 2021

Ion Cristoiu: Campania de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul congresului din 25 septembrie 2021

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, deşi din punct de vedere statutar, în PNL s-a declanşat cursa pentru funcţia de preşedinte al partidului, în realitate, e vorba de o campanie de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul Congresului din 25 septembrie 2021, iar întrebarea este dacă preşedintele Klaus Iohannis va mai interveni pentru a opri această operaţiune, aşa cum a făcut-o la începutul acestui an.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Finalul comentariului meu anterior dedicat celui mai important eveniment al lui 2021 – Congresul PNL de alegere a unui nou preşedinte, din 25 septembrie 2021 – făceam trimitere la un interviu acordat mie pentru Aleph News, emisiunea din 17 ianuarie 2021, de Rareş Bogdan, prim vicepreşedinte al PNL:

<În 17 ianuarie 2021, Rareş Bogdan mi-a acordat un interviu pentru Aleph News despre motivele pentru care Ludovic Orban trebuie să plece de la şefia PNL.

După vizionarea interviului dat de Florin Cîţu, am revăzut interviul dat de Rareş Bogdan. Şi-am realizat ce i-a lipsit interviului lui Florin Cîţu:

 Un Rareş Bogdan care, din regie, să-i spună lui Florin Cîţu, în cască. de ce trebuie schimbat Ludovic Orban.>

Unora această referire li s-a părut a sta sub semnul unui Cult al personalităţii lui Rareş Bogdan, la care aş lucra mai ceva ca Dumitru Popescu, cel care a iniţiat, cu talentul de publicist, Cultul Personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. Altfel spus, eu aş fi sugerat că Rareş Bogdan e atît de bun politician încît Florin Cîţu, premier şi candidat la şefia PNL, ar putea lua lecţii de la el fie şi prin formula ascultării în cască a indicaţiilor din regie. Desigur, Rareş Bogdan e mai bun politician decît Florin Cîţu. De altfel nu e deloc greu să fii mai bun politician decît premierul. E ca şi cum ai spune că un om care merge pe picioarele sale e mai bun alergător decît unul care se tîrăşte, deoarece are picioarele retezate de la şolduri. Dar nu pentru a face o comparaţie invocam eu interviul lui Rareş Bogdan din 17 ianuarie 2021. Îl invocam, pentru că revederea interviului ar explica tot ce se întîmplă acum în PNL. Toată lumea vorbeşte de un Congres de alegeri. Toată lumea vorbeşte de o confruntare între Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru şefia PNL.

Nici vorbă de un Congres de alegeri.

Nici vorbă de o cursă electorală pentru şefia PNL.

Fireşte, din punct de vedere statutar în PNL s-a declanşat cursa pentru obţinerea la Congresul din 25 septembrie 2021 a funcţiei de preşedinte al PNL.

Din punct de vedere statutar, avem un preşedinte – Ludovic Orban – care vrea să-şi păstreze şefia Partidului după patru ani de mandat şi un concurent – Florin Cîţu – care vrea să obţină el şefia Partidului.

 În realitate, e vorba de o Campanie de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul Congresului din 25 septembrie 2021.

Să ne reamintim.

Sîmbătă, 19 decembrie 2020, aşa cum scriam în editorialul din 20 decembrie 2020, intitulat Un puci care a eşuat înainte de a începe, viaţa noastră politică a marcat un eveniment mai puţin obişnuit:

Un puci în PNL.

Ce s-a întîmplat?

Scriam în editorialul cu pricina:

<Desfăşurarea

Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, sprijiniţi de Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Emil Boc, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, au convocat prin sistemul de comunicare internă al partidului, aflat la dispoziţia secretarului general care e Robert Sighiartău, pentru sîmbătă, ora 19, un BPN, prin sistem video conferinţă. Evident, grupul ştia că Ludovic Orban nu va fi de acord. Ludovic Orban a contracarat trimiţînd membrilor BPN că şedinţa nu e statutară. Întrerupînd negocierile Ludovic Orban a sunat personal pe şefii de organizaţii din ţară că şedinţa nu e convocată de el, ci de pucişti.>

Aşa cum am scris la vremea respectivă puciul a fost întrerupt de Klaus Iohannis, care şi-a motivat intervenţia prin nevoia de formare urgentă a unui guvern după alegeri.

Pe 17 ianuarie 2021, cînd s-a difuzat interviul, Gruparea care a încercat un puci în PNL în 19 decembrie 2020 a declanşat prin Rareş Bogdan o campanie de răsturnare a lui Ludovic Orban înainte de alegerile din partid. Interviul fost solicitat de Rareş Bogdan. Tot ce a spus el în cadrul interviului n-a fost rezultatul întrebărilor mele capcană, ci un grupaj de puncte de vedere pregătite anterior şi a căror expunere publică urma să aibă loc prin intermediul interviului. Presa de la vremea respectivă a remarcat virulenţa atacurilor la Ludovic Orban. Într-unul din comentariile dedicate interviului – cel intitulat În PNL s-a declanşat războiul civil între Nordişti şi Sudişti (18 ianuarie 2021) – eu remarcam altceva. Şi anume că Rareş Bogdan nu vorbea în nume personal, ci în numele unei Grupări:

<Din cîte am înţeles, interviul a fost gîndit de Rareş Bogdan ca debut al unei ofensive mediatice de proporţii împotriva preşedintelui PNL Ludovic Orban. Al unei ofensive declanşate de Rareş Bogdan ca purtător de cuvînt al unei Grupări din PNL pe care aş putea-o numi Gruparea pentru salvarea PNL de la naufragiu.

E însă doar vîrful de ac de viespe al unui atac lansat de un elefant. Şi cînd spun elefant, nu mă refer la Rareş Bogdan, ci la Gruparea anti Orban din partid (cîteva nume au fost spuse în interviu – Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc), grupare masivă, al cărei purtător de cuvînt a fost duminică seara Rareş Bogdan.>

 Dacă ne uităm mai bine la fotografia lansării lui Florin Cîţu în cursa pentru şefia PNL vom descoperi că Grupul din jurul candidatului e Gruparea invocată de Rareş Bogdan, desigur lărgită, aşa cum Gruparea invocată în interviu nu era alta decît Gruparea care încercase Puciul din 19 decembrie 2021, evident, lărgit.

În numele Grupului, Rareş Bogdan cerea demisia Dictatorului Ludovic Orban din funcţia de preşedinte ca urmare a dezastrului de la alegerile parlamentare:

<După atîtea interviuri luate în cei peste 30 de ani de gazetărie, puţine răspunsuri mă mai surprind. Acesta însă m-a surprins pînă la descumpănire. Rareş Bogdan, în numele Grupării Reformiste, îl acuză pe Ludovic Orban de instaurarea în PNL a unei dictaturi de talia celei instaurate de Liviu Dragnea în PSD. M-a surprins răspunsul, deoarece PNL, partidul pe care-l ştiu din 1990, s-a deosebit de alte partide, de PSD, în primul rînd, tocmai prin democraţia internă. PNL n-a fost niciodată pînă acum partidul amintind de PCR-ul lui Nicolae Ceauşescu.

Purtătorul de cuvînt al Grupării reformiste a susţinut că Ludovic Orban trebuia să demisioneze a doua zi după anunţarea rezultatelor la alegeri. Pentru că – indiscutabil – alegerile din 6 decembrie 2020 au fost un eşec lamentabil pentru PNL. Să iei doar 25%, tu, partid rezultat din fuziunea a două partide de guvernămînt – PNL şi PDL –, creat în 2014 tocmai pentru ca pe partea Dreaptă să fie o forţă de talia celei întruchipate de PSD pe partea Stîngă, în condiţiile unui PSD erodat de cei 8 ani de guvernare, supus de Marcel Ciolacu unei Schimbări la faţă, e mai mult decît un eşec:

E un dezastru.

În alte părţi ale Europei, un lider de partid demisiona chiar din seara lui 6 decembrie 2020. Asta deoarece în lumea civilizată, eşecul se plăteşte. În cazul lui Ludovic Orban demisia era cu atît mai mult necesară cu cît, aşa cum spune Rareş Bogdan, toate deciziile din campanie n-au fost colective. Ele au fost ale unui singur om:

Ludovic Orban.

Şi dacă urmare a acestor decizii PNL a pierdut, era o chestiune de bun simţ ca Ludovic Orban să fi demisionat.

Prin Rareş Bogdan Gruparea reformistă trage un semnal de alarmă.

Dacă Ludovic Orban nu pleacă din fruntea PNL, partidul va avea soarta PNŢCD.>

 Campania de răsturnare a lui Ludovic Orban s-a oprit brusc, deşi a doua zi după interviu şi alţi membri ai Grupării s-au pronunţat pentru plecarea Dictatorului din fruntea PNL.

Cine a oprit-o?

Cum cine?

Klaus Iohannis!

Se vede limpede astfel că pentru Gruparea Reformistă Congresul din 25 septembrie 2021 nu e un moment de alegeri în PNL, ci un moment în care se poate duce pînă la capăt puciul întrerupt de două ori pînă acum.

 Florin Cîţu e opţiunea Grupului, pentru că răsturnarea lui Ludovic Orban nu poate avea loc decît prin victoria unui contracandidat. Pentru Grupare acest concurent nu contează. Putea fi şi Plopul care nu face mere. Contează răsturnarea Dictatorului Ludovic Orban.

Întrebarea întrebărilor:

Îi va opri şi de data asta pe pucişti Klaus Iohannis?"

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici