Ion Cristoiu: Consultările de la Cotroceni – un eşec al Marelui Coagulant Klaus Iohannis

  • Ion Cristoiu: Luni, 14 decembrie 2020, au avut loc, potrivit Constituţiei, consultările preşedintelui cu partidele parlamentare pentru stabilirea unui premier desemnat să facă noul Guvern, rezultat din alegerile din 6 decembrie 2020.
  • Ion Cristoiu: În mandatul lui Klaus Iohannis o singură dată au fost două rînduri de consultări. În noiembrie 2015, după căderea Guvernului Ponta. Prima rundă de negocieri a avut loc la 6 noiembrie 2015, iar a doua runda, la 9 şi 10 noiembrie 2015, din simplul motiv că de vineri pînă luni, Klaus Iohannis mergea la Sibiu.
  • Ion Cristoiu: Spre deosebire de 2015, preşedintele n-a anunţat luni, 4 decembrie, cînd va avea loc o nouă rundă de consultări. Se pare că preşedintele vrea să avem Guvern interimar pînă pe la jumătatea lui ianuarie. Sau, mai precis, pînă-l execută pe Ludovic Orban
3941 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Consultările de la Cotroceni – un eşec al Marelui Coagulant Klaus Iohannis

Ion Cristoiu: Consultările de la Cotroceni – un eşec al Marelui Coagulant Klaus Iohannis

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis a înregistrat un eşec după consultările de luni ,cu partidele parlamentare, pentru desemnarea premierului blocate de pretenţiile PNL şi USRPLUS pentru şefia Camerei Deputaţilor şi nu exclude ca la votul în plen ambele să ceară ajutorul “Ciumei Roşii”, PSD.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Luni, 14 decembrie 2020, au avut loc, potrivit Constituţiei, consultările preşedintelui cu partidele parlamentare pentru stabilirea unui premier desemnat să facă noul Guvern, rezultat din alegerile din 6 decembrie 2020.

De regulă în postdecembrism, după prima rundă de consultări preşedintele iese în public şi anunţă premierul desemnat. După care semnează decretul prin care investeşte pe respectivul cu formarea noului Guvern. S-a întîmplat şi se întîmplă aşa, deoarece numele premierului e ştiut înainte de a se începe consultările. Din rezultatele alegerilor, din negocierile care au avut loc între partide.

În mandatul lui Klaus Iohannis o singură dată au fost două rînduri de consultări. În noiembrie 2015, după căderea Guvernului Ponta ca urmare a mişcărilor de stradă manipulate din umbră de chiar Klaus Iohannis. Guvernul Ponta a căzut pe 4 noiembrie 2015. Joi, 5 şi vineri, 6 noiembrie 2015, a avut loc o primă rundă de consultări. Pe 6 noiembrie 2015, la finele primei runde Klaus Iohannis a declarat :

<O singură rundă de negocieri nu este suficientă fiindcă situaţia este specială. Nu este suficient un nume. A veni cu un nume este relativ simplu. Ceea ce vrem este să ne înţelegem asupra unei abordări, cum abordăm chestiunea. Sunt multe variante. S-a vehiculat varianta alegerilor anticipate, varianta unui prim-ministru politic, varianta unui prim-ministru nepolitic, aşa-zis tehnocrat. Concluzia mea din această primă rundă este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, să discute despre un Guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un Guvern politic. Este o noutate. Trebuie în continuare discutate şi negociate. Indiferent în ce variantă vom merge, cu alegeri anticipate sau cu un Guvern tehnocrat, partidele trebuie să se înţeleagă asupra unui program minimal - bugetul, şcolile, spitalele. Vor trebui convenite cu partidele politice. Eu sunt optimist. Voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare şi este posibil ca la sfârşitul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care să pot veni în faţa publicului.>

 Programarea unei noi runde de consultări ţinea de comedia pe care o juca preşedintele după tragedia de la Colectiv. Despre prima rundă de consultări el spunea :

<Am terminat prima rundă de consultări şi nu spun consultări cu partidele, fiindcă de data aceasta consultările au avut un specific aparte. Ultimii participanţi i-am avut acum. Este vorba despre reprezentanţi din societatea civilă şi din piaţă. Mă voi referi la această ultimă întâlnire care mi s-a părut una foarte bună. Oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte gândite, care pentru mine sunt în această etapă de un real folos. Voi prelua o bună parte din aceste idei şi le voi duce spre partidele politice. A fost evident în discuţie că aşteptările sunt multiple. Cu siguranţă, toate sunt îndreptăţite. În această etapă putem să constatăm că nu este nevoie de o simplă schimbare de Guvern, ci de o schimbare complexă în politica românească. Toţi aşteaptă să vină în faţă politiceni noi, care nu au de-a face cu corupţi, care nu au fost urmăriţi penal, care nu au făcut afaceri dubioase. Aceste lucruri au fost bine înţelese.>

Partidele au fost convocate a doua oară la Cotroceni sub motiv că acestora trebuie să li se prezinte concluziile întîlnirii cu societatea civilă. Nu era vorba, aşadar, de un eşec de a desemna un premier (acesta se ştia deja, era Dacian Cioloş) ci de nevoia lui Klaus Iohannis de a dovedi societăţii civile c-a înţeles mesajul demonstraţiilor şi că-l va transmite partidelor politice. De altfel, a doua rundă de consultări a fost programată pentru luni, 9 şi marţi 10 noiembrie 2016, din simplul motiv că de vineri pînă luni, Klaus Iohannis mergea la Sibiu. Pe 15 noiemebrie 2016 Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloş ca premier. Pe 17 noiemebrie 2016 Dacian Cioloş era investit.

 După consultările de luni, 14 decembrie 2020, Klaus Iohannis a ţinut o scurtă declaraţie prin care ne-a anunţat:

<Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formaţiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare.

Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanţii acestor formaţiuni şi mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern.

Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează.>

 Presa miluită, presa care a ocolit prudentă orice adevăr menit a-l supăra pe Eu, Supremul de la Cotroceni, a trecut în grabă peste această declaraţie. A continuat să atace AUR în stilul bolşevic al anilor de tristă amintire. Cum căuta stalinismul să compromită un adversar? Făcîndu-l anticomunist? Nu. Făcându-l fascist, legionar! N-a zis Ion Iliescu în 13 iunie 1990 că asistăm la o lovitură de stat legionară? De unde şi pînă unde AUR fascist? Putem spune orice despre acest partid, că e naţionalist, că e bigot, că e împotriva purtării măştii, că e mai mult o stare de spirit decît un partid, dar că e fascist nu. Am avut un interviu pe cristoiuTv cu George Simion, în care l-am descusut atent pe tema legionarilor. Liderul AUR n-a făcut o clipă elogiul Mişcării legionare. Asta spre deosebire de Vadim Tudor. De altfel, AUR se revendică de la conservatorismul de tip polonez şi de la cel de tip Donald Trump. Cît de inconştient să fii ca aşa zis jurnalist încît să susţii că în România lui 2020 a intrat în Parlament un partid fascist? N-a fost suficient că de la Binomul SRI- DNA încoace România are în lume imaginea unei ţări corupte. Şi tot prin strădania presei care acum se luptă să ne convingă că AUR e un partid fascist. Riscăm acum să apărem drept ţara în care se înregistrează ascensiunea fascismului. Dacă ar fi fost presă independentă şi nu dependentă de Cotroceni, ar fi semnalat că luni, 14 decembrie 2020, preşedintele Klaus Iohannis şi-a recunoscut eşecul. Pe 4 decembrie 2020, cu două zile înainte de alegeri, el adresa naţiunii următorul Mesaj:

<Mandatul pe care voi, dragi români, mi l-aţi dat este de a construi România Normală şi sunt decis să îl duc la îndeplinire. Dar România Normală poate deveni realitate doar dacă valorificăm votul din 6 decembrie. Urmează patru ani fără alte alegeri, avem deci o şansă istorică la o guvernare stabilă, care să pună în practică acele măsuri de reformă mereu amînate, dar esenţiale pentru dezvoltare. Ca acest lucru să fie posibil, votul din 6 decembrie trebuie să conducă la constituirea unei majorităţi solide, capabile şi dornice să lucreze în beneficiul românilor.

Voi conduce personal acest efort de coagulare a tuturor forţelor democratice şi reformiste, care se angajează la progresul României. Totodată, 6 decembrie este ziua în care România poate în sfîrşit să se despartă definitiv de cei care au ţinut-o în subdezvoltare şi au încercat s-o deraieze de la parcursul său european şi democratic. Pentru a intra într-o nouă etapă, de prosperitate şi dezvoltare, România are nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi.

Dragi români, pe 6 decembrie vă aştept pe toţi la vot!>

Preşedintele era atît de sigur de victoria zdrobitoare a Partidului Meu ( n-avea habar de Ploaia de la Waterloo!) încît se angaja solemn în faţa naţiunii că va conduce personal coagularea forţelor de Centru Dreapta care vor alcătui Parlamentul Meu. Ei, uite că forţele de Centru Dreapta nu s-au coagulat! Şi nici semne că se vor coagula prea curînd nu dau. Dovada clară a eşecului:

Spre deosebire de 2015, preşedintele n-a anunţat cînd va avea loc o nouă rundă de consultări. Mai mult, domnia sa ia în calcul şi posibilitatea de a avea loc mai multe runde de consultări. Se pare că preşedintele vrea să avem Guvern interimar pînă pe la jumătatea lui ianuarie. Sau, mai precis, pînă-l execută pe Ludovic Orban. Pînă atunci, domnia sa anunţă convocarea noului Parlament pentru 21 decembrie 2020. Noul Parlament urmează să-şi aleagă organele de conducere. La şefia Camerei concurează Dan Barna şi Ludovic Orban. Sîmbătă şi duminică s-au dus negocieri intense între USRPLUS şi PNL pentru şefia Camerei. USRPLUS vrea postul pentru Dan Barna, susţinînd că PNL are funcţia de premier. Lăsat fără funcţia de premier, Ludovic Orban vrea acest post pentru el. Prin urmare cele două partide au mers la Cotroceni cu propuneri proprii de premier. De aici eşecul consultărilor. Klaus Iohannis n-a precizat cînd va avea loc a doua rundă de consultări. Sigur e că ea nu poate avea loc pînă nu se încheie bătălia pentru şefia Camerei Deputaţilor. Fie prin negocieri între cele două partide, fie prin mergerea la votul Plenului. Dacă se merge în plen fiecare dintre cele două partide va apela la PSD. Şi astfel vom trăi momentul în care atît USRPLUS, cît şi PNL vor cerşi ajutorul Ciumei Roşii.

Pînă atunci ne întrebăm: Unde e Marele Coagulant Klaus Iohannis?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici