Ion Cristoiu: O enigmă postdecembristă: Preferinţa lui Klaus Iohannis pentru Florin Cîţu

  • Ion Cristoiu: Judecînd după proporţiile implicării lui Klaus Iohannis în favoarea lui Florin Cîţu putem susţine ipoteza că Florin Cîţu a fost ales să candideze la şefia PNL de către Klaus Iohannis şi nu de Gruparea Reformistă din PNL, adversară a lui Ludovic Orban. Din punctul meu de vedere Florin Cîţu n-are nici o legătură cu postura de om politic.
  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a pariat pe Florin Cîţu nu de azi, de ieri. La impus premier şi apoi candidat la şefia PNL. Nu un candidat oarecare, ci un candidat gîndit a fi preşedintele PNL. Decizia de lansare a lui Florin Cîţu ca adversar al lui Ludovic Orban are drept temei ambiţia lui Klaus Iohannis de-a nu-l lăsa pe Ludovic Orban să mai fie şeful PNL.
  • Ion Cristoiu: Oricum preferinţa lui Klaus Iohannis pentru Florin Cîţu rămîne o enigmă. Una dintre marile enigme postdecembriste. Dacă preşedintele îşi va scrie memoriile – cele autentice, nu făcăturile care sînt volumele de pînă acum –vom afla, poate, misterul acestei preferinţe.
6266 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: O enigmă postdecembristă: Preferinţa lui Klaus Iohannis pentru Florin Cîţu

Ion Cristoiu: O enigmă postdecembristă: Preferinţa lui Klaus Iohannis pentru Florin Cîţu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Florin Cîţu a fost ales să candideze la şefia PNL de preşedintele Klaus Iohannis şi nu de Gruparea Reformistă din PNL, iar preferinţa şefului statului pentru ca premierul să preia frâiele partidului este deocamdată un mister mai ceva decât cel al teroriştilor din decembrie 1989.

Redăm integral edotorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Sîmbătă, 25 septembrie s-a desfăşurat la Romexpo Congresul PNL. Numărul de participanţi, 5000, trecut în statut, rămîne o ciudăţenie în lumea politică modernă, căreia nu-i sînt simpatice reuniunile grandomane, gîndite să dezvăluie o forţă exagerată acolo unde deseori nu e nici măcar forţă pur şi simplu.

Florin Cîţu a devenit preşedinte al PNL, învingîndu-l la scor pe preşedintele în exerciţiu Ludovic Orban.

Despre atmosfera din sală, ca bunăcuviinţă mult sub atmosfera de la WC-ul gării unde se vînd droguri şi se fac injecţii, m-am pronunţat pe parcursul zilei de sîmbătă, atît în intervenţiile la Aleph News, direct de la Romexpo, cît şi în Jurnalul meu video de Breaking news, transmis în direct pe cristoiublog.ro şi CristoiuTv după întoarcerea de la Congres. Pentru viitorimea care – sper – va mai catadicsi să citească scriu aici în rezumat ceea ce am spus în faţa camerei de luat vederi.

Am fost la toate congresele postdecembriste. Am fost martor al spargerii FSN, al învingerii lui Petre Roman, preşedinte în exerciţiu al PD, de către Traian Băsescu la Convenţia din mai 2001, la eşecul lui Ion Iliescu din 2005 în faţa lui Mircea Geoană. La nici un Congres n-am întîlnit pînă acum spectacolul oribil al huliganismului jegos regizat de Ludovic Orban şi interpretat cu hăulituri de găştile de la Vrancea, de la Argeş, de la sectorul 3 şi de la Braşov. Spre lauda lor, susţinătorii lui Florin Cîţu l-au ascultat politicoşi pe Ludovic Orban. Susţinătorii lui Ludovic Orban l-au huiduit şi fluierat pe Florin Cîţu încît acesta şi-a ţinut cu greu discursul. Să precizăm neapărat. Unul dintre candidaţi – Florin Cîţu – îşi prezenta Moţiunea. Potrivit Statului. Susţinătorului celuilalt candidat, la sugestia candidatului, l-au împiedecat să-şi exercite dreptul statutar. S-ar fi cuvenit ca Theodor Stolojan, şeful Comitetului de organizare, să întrerupă lucrările şi să-i evacueze pe huligani. Pe post de huiduieli, în regia lui Ludovic Orban, găştile de susţinătorii ai săi, în frunte cu cei de la Vrancea, care păreau atunci ieşiţi dintre butoaiele unei crame, au folosit zbieretul Orban, Orban pentru a-l întrerupe pe Klaus Iohannis. Ce l-a apucat pe Ludovic Orban, altfel politician abil, de s-a putut coborî pînă la folosirea unor mijloace slinoase? Cred c-a fost vorba de un fel de răzbunare pe Klaus Iohannis şi pe Florin Cîţu ştiind sigur înainte de vot că va pierde la scor.

Huiduirea lui Florin Cîţu a fost o prostie cît casa. Dacă ar fi fost lăsat să-şi ţină discursul în linişte s-ar fi văzut cît de slab om politic este. Una din dovezile lipsei de talent politic minim o reprezintă incapacitatea de a sesiza atmosfera din sală şi de a găsi soluţiile de contracarare a larmei făcute de huliganii lui Ludovic Orban. Rareş Bogdan, de exemplu, a găsit formula de contracarare prin discursul aproape strigat în microfon, rostit ca în transă, astfel încît să acopere mugetele şi fluierăturile.

Congresul are loc la capătul a patru luni aproape de campanie electorală internă rapid transformată în campanie pentru prezidenţiale prin personalitatea combatanţilor – Florin Cîţu e premier, iar Ludovic Orban, preşedinte al PNL în exerciţiu şi preşedinte al Camerei Deputaţilor – şi prin luarea în serios a cursei de către cei doi adversari, de către Ludovic Orban, mai ales. Întrecerea a devenit una de interes naţional şi prin implicarea preşedintelui Republicii. Deşi a evitat să se pronunţe explicit, Klaus Iohannis l-a susţinut pe Florin Cîţu pînă în pînzele albe şi i-a dat o mînă de ajutor garantînd intrarea în Congres fără a fi pierdut funcţia de premier.

Judecînd după proporţiile implicării lui Klaus Iohannis în favoarea lui Florin Cîţu putem susţine ipoteza că Florin Cîţu a fost ales să candideze la şefia PNL de către Klaus Iohannis şi nu de Gruparea Reformistă din PNL, adversară a lui Ludovic Orban. Din punctul meu de vedere Florin Cîţu n-are nici o legătură cu postura de om politic. Mulţi spun că e un bun specialist în Finanţe şi că inclusiv ca premier a dovedit abilităţi. Eu însă cred – şi această credinţă am afirmat-o în dese rînduri – că Florin Cîţu e întruchiparea amatorismului în materie de politică. Asta nu înseamnă că am dreptate. Nu exclud posibilitatea ca Florin Cîţu să fie un politician de tip nou, pe placul proletariatului digital. Poate că tocmai vizibila absenţă a însuşirilor de politician clasic, întruchipat perfect de Ludovic Orban, să răspundă unor viziuni moderne asupra politicii şi prin asta să reprezinte electoratul tînăr. Dacă mă gîndesc bine, şi alţi lideri politici de la ora actuală nu corespund conceptului de politician în sens clasic. La o adică, Marcel Ciolacu, Dan Barna, Nicuşor Dan, chiar şi Dacian Cioloş, stau prost la capitolul comunicare publică şi mai ales la capitolul carismă. Mai ştii, poate că aşa-zisa carismă în politica de azi înseamnă tocmai lipsa de carismă.

Klaus Iohannis a pariat pe Florin Cîţu nu de azi, de ieri. La impus premier şi apoi candidat la şefia PNL. Nu un candidat oarecare, ci un candidat gîndit a fi preşedintele PNL. Decizia de lansare a lui Florin Cîţu ca adversar al lui Ludovic Orban are drept temei ambiţia lui Klaus Iohannis de-a nu-l lăsa pe Ludovic Orban să mai fie şeful PNL. Nu ştim cîtă parte de omenesc şi cîtă de calcul politic se află la baza deciziei de a nu-l mai susţine pe Ludovic Orban. Putem presupune printre cauze şi anumite socoteli ale lui Klaus Iohannis în privinţa viitorului PNL. Au circulat şi circulă zvonuri despre calcule făcute de Klaus Iohannis pentru vremea cînd îşi va încheia mandatul. Contrar ipotezelor puse în circulaţie chiar de oamenii preşedintelui, nu-i văd lui Klaus Iohannis un destin într-una din instituţiile europene. În aceste condiţii cred că Klaus Iohannis îşi pune serios problema să preia şefia PNL după încheierea mandatului de preşedinte. Cu un Ludovic Orban reales la Congresul din 25 septembrie 2021, erau puţine şanse ca Klaus Iohannis să ajungă în fruntea PNL. Poate că preocupările lui Klaus Iohannis pentru ce va face după 2024 să explice opţiunea pentru Florin Cîţu candidat cu şanse mari la şefia PNL.

Numai preocupările nu explică însă această opţiune.

Să nu uităm că Florin Cîţu a fost candidatul de formă în primăvara lui 2020, cînd Klaus Iohannis a vrut să declanşeze anticipatele. Sau că Florin Cîţu a fost preferat pentru funcţia de premier a ceea ce s-a vrut a fi Guvernul meu. Poate că Klaus Iohannis a văzut la Florin Cîţu ceea ce eu presupuneam a fi noul tip de politician.

Oricum preferinţa lui Klaus Iohannis pentru Florin Cîţu rămîne o enigmă. Una dintre marile enigme postdecembriste. Dacă preşedintele îşi va scrie memoriile – cele autentice, nu făcăturile care sînt volumele de pînă acum –vom afla, poate, misterul acestei preferinţe. Deocamdată rămîne un mister. Mai ceva decît al teroriştilor din decembrie 1989.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici