Ion Cristoiu: Odessa - un film în favoarea propagandei ruseşti

  • Ion Cristoiu: Un tip, văzut, parcă, la o televiziune de ştiri, a făcut un film, Odessa, prin care-şi propune să arate lumii grozăviile comise de Armata română la Odessa, sub mareşalul Antonescu.
  • Ion Cristoiu: El pipăie rapid în proiectul Odessa mugurele unei conspiraţii ruseşti. Exagerarea cifrei morţilor e făcută de ruşi întîia oară în Cartea neagră, scrisă de Ilya Ehrenburg.
  • Ion Cristoiu: Represiunea de la Odessa e folosită nu atît împotriva României (are vreo importanţă pentru Germania de azi crimele comise de Germania lui Hitler – ieri?!), cît mai ales pentru legendarizarea Marelui Război Pentru Apărarea Patriei.
646 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Odessa - un film în favoarea propagandei ruseşti

Ion Cristoiu: Odessa - un film în favoarea propagandei ruseşti

Întîlnit la intrarea în BAR, Alex Stoenescu ţine să mă convingă că în urmă cu decenii (1983, zice el) ne-am fi întîlnit prima oară la Biblioteca Academiei. De aceea, discuţia dintre noi debutează cu Vă felicit pentru împlinirea a 30 de ani de cînd ne-am întîlnit! Fac o mutră ambiguă, deschisă tuturor interpretărilor. Alex Stoenescu mă îndeamnă să-mi amintesc. Era undeva, într-o sală de la subsol, citea nu ştiu ce ziar. Eu (descris de el acum drept un ins cu plete) parcurgeam Universul. Şi că la un moment dat aş fi venit la masa lui, pentru a-l întreba (recunoscîndu-i competenţa în domeniul armamentului) despre o fotografie surprinzînd un Stukas în picaj. Rezultă din istorisire că eu mi-aş fi exprimat, la vremea respectivă, nedumerirea faţă de legenda la fotografie: Un bombardier în picaj. Se înţelege că el m-a lămurit. Se înţelege că eu am fost încîntat de lămurire. Mutra echivocă mă ajută să nu-mi mărturisesc gîndurile. Dacă n-ar fi aşa, Alex Stoenescu ar afla de mirarea care m-a cuprins la vestea că aş fi avut cîndva, în viaţă, vreo întîlnire de acest fel cu domnia sa. Admiţînd că memoria îmi joacă feste, Logica mi-a rămas însă vie. Potrivit Logicii:

  1. Nu mă puteam întîlni într-o săliţă de la subsol, deoarece Biblioteca Academiei n-are şi n-a avut niciodată o sală de lectură la subsol. Într-adevăr, înainte de 1989, timp de vreun deceniu, mi-am sacrificat viaţa citind presa vremii la BAR. Pentru ziarele sugerate de Alex Stoenescu, săliţa, zisă şi cu numărul trei, Specială, pentru că aveai nevoie de o legitimaţie specială, se găsea undeva la etaj.
  2. Poate că el citea, într-adevăr, reviste militare. Eu însă n-aveam cum să citesc Universul din timpul Războiului, din simplul fapt că epoca studiului meu începea în 1945.

Ca de obicei în astfel de împrejurări, mă grăbesc să trecem la un alt subiect. Un tip, văzut, parcă, la o televiziune de ştiri, a făcut un film, Odessa, prin care-şi propune să arate lumii grozăviile comise de Armata română la Odessa, sub mareşalul Antonescu. Despre această chestiune ziarul Adevărul i-a solicitat lui Alex Stoenescu un punct de vedere. Despre acest punct de vedere înfirip rapid o discuţie cu Alex Stoenescu – deşi, dimineaţă fiind, mă aflu în întîrziere faţă de programul zilnic de bibliotecă. El pipăie rapid în proiectul Odessa mugurele unei conspiraţii ruseşti. Exagerarea cifrei morţilor e făcută de ruşi întîia oară în Cartea neagră, scrisă de Ilya Ehrenburg. Dintr-un motiv de loc complicat – ar trebui să adaug eu. În bătălia care se duce şi azi în chestiunea celui de-al doilea război mondial, ruşii au tot interesul să apară drept purtătorii de jertfe ai conflagraţiei. Represiunea de la Odessa e folosită nu atît împotriva României (are vreo importanţă pentru Germania de azi crimele comise de Germania lui Hitler – ieri?!), cît mai ales pentru legendarizarea Marelui Război Pentru Apărarea Patriei. Asta ar trebui să spun. Sau, ca să fiu corect, lucrurile acestea mi-au venit în cap, după ce-am ajuns acasă, ba chiar mult după, cînd m-am apucat de scris.

 

 

Scriam pe 9 aprilie 2014. Asta da Mafie: Mafia de partid şi de stat!

 

Dezvăluirile din Referatele şi Stenogramele DNA în cazul Adrian Duicu – spuneam miercuri seara la Jocuri de putere de pe Realitatea TV – ne avertizează asupra unei realităţi pe care, poate, n-am fi conştientizat-o dacă nu se petreceau arestările din ultimul timp: Baronii locali PSD se constituie într-o Mafie mai rea decît Mafia: Mafia de partid şi de Stat. Fireşte, Mafia italiană are conexiuni cu Statul. Acestea se petrec însă sub forma unor funcţionari plătiţi de Mafie pentru a a-i rezolva interesele: un contract avantajos, o debarcare a unui indezirabil. În România PSD-ismului nesimţit, ciocoiesc, Mafia e însuşi Statul. Referatul DNA arată că Adrian Duicu aranja în biroul premierului Victor Ponta promovarea în postul de şef al IPJ Mehedinţi a coruptului Ştefan Ponea. Şeful Poliţiei pe ţară dă fuga la Palatul Victoria, cu carîmbii umezi de teamă, pentru a-i rezolva problema baronului local. Acelaşi Adrian Duicu îşi avea omul său în CSM. Se pregătea să-i plaseze unul în DNA. Din cîte se vede, reţeaua Mafiotă se suprapune structurii de stat. Premier, miniştri, şefi ai CJ.

 

Alte titluri din 9 aprilie 2014

 

În curînd, Victor Ponta îşi va aminti c-a participat la Luarea Plevnei, în 1877, pe post de maiorul Şonţu

 

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici