Ion Cristoiu: Parlamentar la noi înseamnă „o influenţă, nu o datorie“

  • Ion Cristoiu: Discursuri, tablete, editoriale, postări pe Internet deplîng ipostaza Parlamentului de masă amorfă, bleagă, de instrument folosit de Guvern pentru propriul interes – cînd morcov, cînd baston.
  • Ion Cristoiu: Un parlamentar născut, prin cezariană, din pîntelece gazetăriei postdecembriste i-a zis Parlamentului actual al oilor de teracotă, deşi, mai aproape de adevărul placidităţii masive, e formula, Parlamentul vacilor de fontă. Al vacilor, deoarece Parlamentarilor nu li se citeşte în priviri altceva decît dezinteresul (...)
  • Ion Cristoiu: Despre transformarea Parlamentului într-o păpuşă a Guvernului s-a tot vorbit, din 1990 încoace. S-au căutat şi s-au descoperit şi oarecari soluţii, cum a fost, de exemplu, cea a votului uninominal. E însă o noutate în istoria modernă a României? Nici vorbă!
1613 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Parlamentar la noi înseamnă „o influenţă, nu o datorie“

Ion Cristoiu: Parlamentar la noi înseamnă „o influenţă, nu o datorie“

Nu cred că există subiect mai straşnic alintat în ultimul timp decît Criza Parlamentarismului băştinaş. Discursuri, tablete, editoriale, postări pe Internet deplîng ipostaza Parlamentului de masă amorfă, bleagă, de instrument folosit de Guvern pentru propriul interes – cînd morcov, cînd baston. Un parlamentar născut, prin cezariană, din pîntelece gazetăriei postdecembriste i-a zis Parlamentului actual al oilor de teracotă, deşi, mai aproape de adevărul placidităţii masive, e formula, Parlamentul vacilor de fontă. Al vacilor, deoarece Parlamentarilor nu li se citeşte în priviri altceva decît dezinteresul faţă de postura lor, întrerupt doar cînd apare stăpînul – Guvernul – cu o sarcină de fîn în spinare. De fontă, deoarece, pînă la scrutinul din 2024, aceste vaci nu pot fi clintite din Parlament.

Despre transformarea Parlamentului într-o păpuşă a Guvernului s-a tot vorbit, din 1990 încoace.

S-au căutat şi s-au descoperit şi oarecari soluţii, cum a fost, de exemplu, cea a votului uninominal.

Ales uninominal sau pe liste, parlamentarul postdecembrist nu şi-a depăşit condiţia de rumegător cu privilegii plătite de noi toţi, prin taxe şi impozite.

E însă o noutate în istoria modernă a României?

Nici vorbă.

De această ipostază Parlamentul a fost urecheat, bocit, şi biciuit de numeroase ori în istoria noastră modernă.

Iată un exemplu:

În Neamul românesc de joi, 20 noiembrie 1924, Nicolae Iorga scrie sub titlul Înjosirea Parlamentarismului:

„Sala vasta a Camerei înfăţişează ici şi colo cîţiva rătăciţi cari n-au de lucru aiurea sau nu vor să cheltuiască la bufet. Figuri pe care abia le recunoşti. Fruntaşii sînt aiurea, discutînd disensiuni şi încercînd coaliţii. Ceilalţi, rămaşi fără nici o direcţie, aprobă alandala. Întreruperile sînt fără spirit şi fără rost. În banca ministerială, un ministru, unul singur, redactează el ştie ce, fără nici un interes pentru ce se spune.

Acesta e aspectul Camerei româneşti la discuţia Mesagiului, în al şaselea an de la Unirea naţională.

Nu e o întîmplare. E un lucru voit. Nu numai de guvern, dar şi de opoziţie, de mai toată opoziţia. «Deputat», aceasta înseamnă o influenţă, nu o datorie. Şi, dacă e aşa, ce să caute oamenii la Cameră? Ei se duc aiurea, acolo unde se hotărăşte, nu acolo unde se ordonă şi se execută sau se face scandal azi pentru ca mîne autorii lui să dormiteze în dosul gazetei de seară“.

Să reţinem această formulă genială, valabilă întrutotul şi pentru parlamentarul de azi:

„«Deputat», aceasta înseamnă o influenţă, nu o datorie“.

Să reţinem însă îndeosebi că autorul denunţului de mai sus, Nicolae Iorga, era, în noiembrie 1924, parlamentar şi lider de partid.

Ştia el ce ştia!

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici