- Home
- Editorialiștii
- (04.10.2022, 07:31)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Pe Caragiale nu românismul îl enerva, ci dîmboviţeanismul
- Ion Cristoiu: Exilul lui Caragiale, exploatat liricoid de critica sentimentalistă şi politicianist de critica proletcultistă, ne ajută să identificăm ce-l enerva pe satiric. Indiscutabil nu românismul, cum s-a mai spus, ci dîmboviţeanismul. Faţă de ardeleni, Caragiale arată o anume simpatie.
- Ion Cristoiu: Dacă ar fi să credem amintirilor despre Caragiale, folosite pe scară industrială în monografia „Caragiale. Tragicul destin al unui mare scriitor”, de B. Jordan şi Lucian Predescu, scriitorul, aflat la o bere cu Alexandru Vlahuţă şi Jean Bart la restaurantul lui Ghenea din Gara Ploieşti, se dezlănţuie împotriva Orientului.
- Ion Cristoiu: Caragiale se exilează nu întîmplător în Germania. Ca şi acum, nemţii sînt un model de antiorientalism prin ordine, rigoare, disciplină. Numai că autorul Mofturilor e într-un fel şi el dîmboviţean. Altfel nu şi-ar fi putut bate joc de dîmboviţeni.
Urmărește
849 afișări
Ion Cristoiu: Pe Caragiale nu românismul îl enerva, ci dîmboviţeanismul
1. Din notele aşezate la finele volumului de Publicistică din Arghezi dau peste însemnări despre cum activa cenzura antonesciană. Dacă aş reuşi să mă concentrez normal, aş face din asta un eseu. Pentru Informaţia zilei, Arghezi trimite la cenzură tableta Hoţul. E un text despre cîinele său, Hoţul, prin nimic diferit de numeroase alte texte închinate de gospodarul din Mărţişor lighioanelor din ograda sa. Tableta făcea vorbire de un cîine de doi ani. Cenzura sare ca arsă:
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Rebelii sirieni au descoperit garajul lui Bashar al-Assad, după fuga acestuia din țară. Cum arată colecția sa impresionantă de mașini / Toată Siria sărbătorește prăbușirea regimului
-
Biden a anunţat lovituri aeriene ale SUA în Siria pentru a împiedica Statul Islamic
-
Siria: Rebelii HTS anunţă că Siria este ”liberă”, după ce Bashar al-Assad a fugit / Liderul rebelilor: „Viitorul este al nostru” / Presa rusă: Bashar al-Assad şi familia lui au primit azil în Rusia
-
Donald Trump ameninţă că va scoate SUA din NATO dacă aliaţii nu „îşi plătesc facturile”
Mareşalul a început Războiul de doi ani, e o aluzie criminală la Mareşal. Cîinele e galben. Aha! aluzie la Cîinele roşu, cum era poreclit Mareşalul. Tableta apare cu titlul Moţul şi evident cu multe corecturi menite a înlătura orice asociere care se făcea, totuşi, în capul cenzorului. Diferă cenzura antonesciană de cea comunistă? Nu diferă. În ultimii ani ai domniei lui Ceauşescu se întîlnesc mii de astfel de situaţii în care textul e masacrat numai şi numai pentru că ei înşişi, cenzorii, gîndesc pervers.
2. Volumul 19 de Publicistică sadoveniană îmi reaminteşte dureros de cît timp şi cîtă energie am pierdut eu cu gazetăria. Dacă aş fi scris publicistică adevărată în cantitatea articolelor de gazetă, aş fi avut şi eu materie de cîteva cărţi, nu alta.
3. Discuţie la Camera de Comerţ a României despre Proiectul lor de a ridica un monument Generalului Măldărescu, cel care a intrat în Budapesta. După ce obiectez că nu-i cunoscut, vestea inaugurării presupunînd o campanie de înştiinţare a populaţiei cu amănunte despre General, atrag atenţia că afacerea trece dincolo de Cultură, pentru a păşi în politică. Ridicarea unui monument consacrat Intrării în Budapesta primeşte automat semnificaţiile unei manevre antimaghiare. De aceea – zic – ar fi bine să se obţină acceptul Autorităţilor, chiar şi a Preşedintelui. Cu acest prilej reiterez iniţiativa mea de a-i pune pe oamenii de afaceri să susţină amenajarea sau îngrijirea unui monument cu probleme. Ar fi o ocazie ca aceşti atît de mult huliţi îmbogăţiţi peste noapte să capete o imagine de mecena. Îmi amintesc însă că noi n-avem de fapt capitalişti. Piaţa e dominată de multinaţionale, iar cînd vine vorba de capitalişti autohtoni, dai de consumatori de parale şi nu de investitori.
4. Exilul lui Caragiale, exploatat liricoid de critica sentimentalistă şi politicianist de critica proletcultistă, ne ajută să identificăm ce-l enerva pe satiric.
Indiscutabil nu românismul, cum s-a mai spus, ci dîmboviţeanismul. Faţă de ardeleni, Caragiale arată o anume simpatie. Chiar hazliul Marius Chicoş Rostogan e văzut doar umoristic, nu însă şi satiric.
Dacă ar fi să credem amintirilor despre Caragiale, folosite pe scară industrială în monografia „Caragiale. Tragicul destin al unui mare scriitor”, de B. Jordan şi Lucian Predescu, scriitorul, aflat la o bere cu Alexandru Vlahuţă şi Jean Bart la restaurantul lui Ghenea din Gara Ploieşti, se dezlănţuie împotriva Orientului.
Vlahuţă voia să meargă în Egipt. Caragiale se miră zgomotos la ideea cuiva de a merge în Egipt. Jean Bart l-ar fi întrebat dacă nu-l atrage Orientul.
Şi atunci, Caragiale explodează:
„– Eu în Orient? Să mă ferească Dumnezeu. Nu m-aş duce pentru nimic în lume. Acolo n-ai nici măcar siguranţa vieţii. Eu cînd plec din ordinea şi civilizaţia Berlinului meu, încep a simţi mirosul supărător al Orientului din gara Vienei. Şi mirosul ăla acru, special de Orient, mă supără tot mai tare cu cît scobor la vale: Buda-Pesta, Bucureşti, Constanţa şi tot mai acru trebuie să fie înainte: Stambul, Pireu, Alexandria, Cairo. Trebuie să ai o fire de primitiv, ca să-ţi placă să te întorci de bună voie înapoi la barbarie”.
Caragiale se exilează nu întîmplător în Germania. Ca şi acum, nemţii sînt un model de antiorientalism prin ordine, rigoare, disciplină.
Numai că autorul Mofturilor e într-un fel şi el dîmboviţean.
Altfel nu şi-ar fi putut bate joc de dîmboviţeni.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Bashar al-Assad și familia sa au fugit în Moscova, spun surse din Kremlin
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
'Recunoaște că e bătut constant!' Adriana Bahmuțeanu, dovezi cutremurătoare: mesajele trimise la autorități și discuția șocantă cu fiii
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe