- Home
- Editorialiștii
- (19.04.2023, 07:41)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Politicienilor tineri nu le-ar strica experienţa de a fi ghizi
- Ion Cristoiu: La Casa memorială Ion Creangă de la Humuleşti descopăr ce înseamnă un ghid care are chimie cu subiectul locului. La Ipoteşti, ghid s-a pretins a fi o fătucă insipidă, care a recitat mecanic, asemenea unei crainice în difuzorul gării, banalităţi de Wikipedia.
- Ion Cristoiu: La Humuleşti, ghidul ne-a tras afară din casă, unde nu încăpeam cu toţii, într-un colţ al livezii, şi ne-a descris atît de bine, atît de pasionat interiorul şi mai ales traiul familiei Creangă, încît n-am simţit nevoia să mai intrăm.
- Ion Cristoiu: Ghidul, ca şi politicianul, trebuie să creadă în spunerea sa, să lase cel puţin impresia că locul despre care vorbeşte e unic în lume. Mă gîndesc că politicienilor tineri nu le-ar strica experienţa de a fi ghid, mai ales de grup plecat prin ţară.
Urmărește
483 afișări
Ion Cristoiu: Politicienilor tineri nu le-ar strica experienţa de a fi ghizi
Contra lui Victor Eftimiu. Tudor Arghezi are ce are cu Victor Eftimiu. Citez din tableta Victor Eftimiu publicată în Insula, 25 martie 1912:
„Eftimiu nu scrie; Eftimiu înşiră. În această privinţă, opera care i-a deschis reputaţia şi i-a ridicat creditul la croitorie e mai mult decît de reprezentativă: Înşir’te mărgărite nu desfăşură numai aşa-zisul talent al lui Eftimiu, dar şi sufletul lui însuşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk este pe cale să devină primul triliardar din lume până în 2027
-
Le Pen neagă că a jucat un rol în alegerea lui Barnier în funcţia de premier al Franţei
-
Cluj. Poliţist corupt: A introdus un telefon în închisoare şi ar fi negociat o evadare pentru o casă
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Trăim de parcă nu vom muri niciodată şi murim de parcă n-am fi trăit niciodată
Eftimiu înşiră mereu. Priviţi-l cînd merge; e o înşiruire de paşi şi o înşiruire de haine. Ascultaţi-l cînd vorbeşte: o înşiruire de articulaţii de scene uşoare, de raporturi ieftine.
Citiţi-l: o înşiruire de forme împrumutate şi o înşiruire de articulaţii de scene uşoare, de raporturi ieftine. (…)
O înşiruire continuă, neisprăvită, mereu aceeaşi, ameninţătoare şi umilită, o înşiruire de haine, de fotografii şi de versuri – acesta e Eftimiu, pe care paginile măsurate ale revistei noastre nu-l poate înşirui pe deplin.”
*
La Humuleşti. La Casa memorială Ion Creangă de la Humuleşti descopăr ce înseamnă un ghid care are chimie cu subiectul locului. La Ipoteşti, ghid s-a pretins a fi o fătucă insipidă, care a recitat mecanic, asemenea unei crainice în difuzorul gării, banalităţi de Wikipedia. M-aş fi aşteptat ca prezentarea să aibă atîta forţă a căldurii încît, la finele vizitei, toţi cei de acolo să dea fuga să-l citească sau să-l recitească pe Eminescu. Ghida şi-a îndeplinit menirea searbăd, grăbită parcă să scape de noi. La Humuleşti, ghidul ne-a tras afară din casă, unde nu încăpeam cu toţii, într-un colţ al livezii, şi ne-a descris atît de bine, atît de pasionat interiorul şi mai ales traiul familiei Creangă, încît n-am simţit nevoia să mai intrăm. Îmi dau seama acum de ce înseamnă pentru turismul românesc şi pentru turism în general ghidul, atît cel de la faţa locului, cît şi cel din fruntea Grupului.
Cred că mai toate notele definitorii ale unui ghid se întîlnesc la omul politic. Asemenea omului politic, ghidul trebuie să cucerească pe loc, fără prea multe cunoştinţe prealabile, grupuri mai mari sau mai mici de oameni. Ca printr-o scăpărare, cei din grup trebuie să fie seduşi de ghid, de ceea ce le povesteşte el, ba chiar şi de ceea ce le porunceşte el. Ca şi omul politic, ghidul trebuie să inducă în personalităţile din jur pasiunea, dacă nu chiar patima, pentru un subiect, pentru o teză. După ce pleacă de la Humuleşti, vizitatorul trebuie să dea fuga şi să citească sau să recitească Amintiri din copilărie. Eu, de exemplu. aşa voi face, după ce ghidul ne-a prezentat casa din Humuleşti cu atîta putere de convingere că nici nu mai era nevoie s-o vizităm. O vizitasem cu ochii minţii. Pentru aceasta, ghidul, ca şi politicianul, trebuie să creadă în spunerea sa, să lase cel puţin impresia că locul despre care vorbeşte e unic în lume. Mă gîndesc că politicienilor tineri nu le-ar strica experienţa de a fi ghid, mai ales de grup plecat prin ţară. Aproape toate chestiunile pe care trebuie să le rezolve el ca ghid îi dau posibilitatea unui exerciţiu util pentru viitoarea funcţie:
Necesitatea de a rezolva pe loc zeci de probleme de organizare, forţa de a ţine în mînă un grup de oameni care au plătit pentru excursie şi prin urmare deloc dispuşi să se supună unei autorităţi arbitrare, puterea de convingere, dar mai ales carisma.
Dacă un tînăr politician supravieţuieşte unei călătorii ca ghid de grup turistic, mai mult ca sigur va supravieţui şi ca om politic.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Tu bei matcha? Băutura japoneză are mai multe beneficii asupra sănătății fizice și cognitive
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum schimbă incursiunea Ucrainei în Kursk dinamica războiului? Șefii CIA și MI6 dezvăluie că în 2022 se punea problema utilizării armelor nucleare
Shaormeria din România care vinde de 62 de milioane de euro. A devenit o senzaţie imediat de la lansare
Cine este femeia care tocmai a devenit cea mai bogată din lume, cu avere de aproape 90 de miliarde de dolari. De ce a surclasat-o pe cea care deţinea anterior această poziţie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată pentru toamna 2024 în România: Caniculă, ninsori și „freezing rain”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:58
Grecia introduce o taxă pentru turiştii de croazieră pe insulele Mykonos şi Santorini
-
astăzi, 17:56
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 928. Ruşii sunt la 20 de kilometri de Pokrovsk, un important centru logistic pentru armata ucraineană / Doi morţi în atacul de la Sumi, explozii la Kiev / Mesaj CIA: nu vă lăsaţi intimidaţi de ameninţările nucleare ruseşti