Ion Cristoiu: Un moment istoric: Avocatul Poporului al UE investighează secretizarea de către Comisia Europeană a contractelor cu firmele furnizoare de Vaccin împotriva Covid 19

  • Ion Cristoiu: Vineri, 22 ianuarie 2021, Reuters a difuzat sub titlul EU Commission investigated over secrecy of COVID-19 contracts următoarea depeşă: „Ombudsmanul European a declarat vineri că investighează secretizarea cu care executivul UE se ocupă de contractele de furnizare a vaccinurilor COVID-19.
  • Ion Cristoiu: Acţiunea declanşată de Ombudsmanul european are toate datele pentru a fi un moment istoric. Spre uluirea multora, statele membre UE au dat mandat Comisiei Europene să încheie poate cele mai dubioase contracte din istoria continentului.
  • Ion Cristoiu: Semnele că e ceva în neregulă cu aceste contracte s-au văzut mai întîi din secretomania care le înconjoară. Au venit apoi întrebări privind preţul. Cine l-a stabilit şi cum l-a stabilit? În ultimele zile suspiciunile că e vorba de o uriaşă afacere s-au adîncit în clipa cînd statele UE au început să se confrunte cu scăderea producţiei de vaccin
3935 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Un moment istoric: Avocatul Poporului al UE investighează secretizarea de către Comisia Europeană a contractelor cu firmele furnizoare de Vaccin împotriva Covid 19

Ion Cristoiu: Un moment istoric: Avocatul Poporului al UE investighează secretizarea de către Comisia Europeană a contractelor cu firmele furnizoare de Vaccin împotriva Covid 19

Publicistul Ion Cristoiu atrage atenţia asupra unei ştiri aproape neobservate în presa românească: investigarea secretizării contractelor încheiate de UE cu producătorii de vaccinuri anti-Covid, o acţiune ce poate fi considerată istorică în contextul stabilirii preţului şi scăderii livrării serurilor de imunizare către statele membre.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Vineri, 22 ianuarie 2021, Reuters a difuzat sub titlul EU Commission investigated over secrecy of COVID-19 contracts următoarea depeşă:

<Ombudsmanul European a declarat vineri că investighează secretizarea cu care executivul Uniunii Europene se ocupă de contractele de furnizare a vaccinurilor COVID-19.

Uniunea Europeană a plătit în avans aproximativ 2,5 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru a asigura aproape 2,3 miliarde de doze de vaccinuri candidate sau aprobate de la şase companii. Preţurile, condiţiile de livrare şi alte clauze cheie sunt confidenţiale.

«Tocmai am deschis o anchetă asupra refuzului Comisiei de a oferi publicului acces la documente privind achiziţionarea de vaccinuri împotriva COVID-19», a declarat o purtătoare de cuvânt a Ombudsmanului Uniunii Europene.>

Comisia blocului comunitar, care co-administrează alături cu reprezentanţii statelor UE discuţiile cu producătorii de vaccinuri, a declarat că confidenţialitatea este importantă pentru a permite Uniunii Europene să încheie înţelegeri mai bune cu companiile. Comisia nu a oferit nicio declaraţie specifică, dar a declarat că va coopera cu Ombudsmanul.

Corporate Europe Observatory, un grup de campanie, a cerut accesul la contractul semnat cu AstraZeneca, primul sigilat de UE, cît şi la documentele legate de negocierile privind vaccinurile. Comisia a refuzat prima solicitare şi nu s-a decis cu privire la cea de-a doua, a afirmat ombudsmanul.

<Avînd în vedere interesul public semnificativ cu privire la această chestiune, solicit Comisiei să emită, cît mai curînd posibil şi cel tîrziu pînă la 11 februarie 2021, o decizie de confirmare cu privire la ambele cereri de acces<, a scris Ombudsmanul într-o scrisoare adresată vineri executivului Uniunii Europene.

<Orice cetăţean al UE poate face apel la Ombudsman să investigheze o instituţie a UE pe motiv de administrare defectuoasă. Cererile de divulgare a documentelor pot fi respinse de instituţiile UE în cazul în care publicarea unor informaţii este considerată împotriva interesului public.

Ca urmare a presiunilor parlamentarilor UE, la începutul acestei luni, Comisia a făcut publică o versiune redactată a contractului de vaccinare COVID-19 încheiat cu firma germană de biotehnologie CureVac.>

Ombudsmanul European e corespondentul în UE al Avocatului Poporului în România. Declanşarea investigaţiei a fost comentată pe larg în presa europeană printre altele şi ca un fapt de senzaţie:

Ombudsmanul European a avut cutezanţa de a intra pe un teritoriu protejat de secrete, dar deja suspectat de mulţi cetăţeni ai UE, mai ales după ce firmele care produc Vaccin, beneficiare ale unor contracte fabuloase din partea UE, au redus distribuirea dozelor de vaccin încălcînd contractul şi mai ales producînd mari probleme statelor membre ale UE angajate total în vaccinare.

 La noi, în spaţiul moldo-valah, ştirea a trecut neobservată. A binevoit s-o pună pe fluxul de informaţii trimis redacţiilor abonate Agerpres, care s-a mulţumit, totuşi, cu traducerea materialului. E şi asta ceva, dacă ne gîndim la dezinteresul total al opiniei publice de la noi faţă de ce se întîmplă dincolo de graniţele ţării. Reuters a întocmit materialul după ce a văzut pe pagina instituţiei Ombudsmanului – European Ombudsman - cele două cazuri deschise împotriva UE în chestiunea Vaccinului: 85/2021, deschis vineri, 22 ianuarie 2021, şi 86/2021, deschis vineri, 22 ianuarie 2021.

Cu excepţia cristoiublog.ro, nici un site, nici o televiziune, nici un blog n-a preluat ştirea, oferită mură-n gură de Agerpres. Despre comentarea ei în presă sau despre semnalarea ei de către un partid (AUR, formaţiune care se pretinde atentă la miş-maş-urile de la Bruxelles, n-a avut nici o reacţie, sigur fiind că habar n-a avut de ştire).

La textul postat de Cora Muntean şi pe Facebook, Renate Weber a scris următorul comentariu:

<Nu e prima dată cînd Emily O'Reilly face anchetă serioasă privind diferite lucruri total nelalocul lor în Comisie. Acum trei-patru ani a găsit nişte nereguli uriaşe privind felul în care Martin Selmayr a ajuns în 24 de ore din şef de cabinet al lui Junker secretar general adjunct al Comisiei şi apoi Secretar general. (Un raport de cîteva sute de pagini, documentat ca la carte.) Alţi candidaţi dispărînd prin miracol (fiind numiţi de el în alte poziţii importante). În 24 de ore. Junker însuşi a rămas tablou, habar neavînd de cel care era de facto conducătorul Comisiei Europene. Şi? Nimic. În ciuda susţinerii parlamentului european nu s-a întîmplat nimic. Pentru mai puţin de atît miniştri la Bucureşti au fost investigaţi de DNA şi daţi afară ca miniştri. Astăzi Selmayr este ambasadorul UE la Viena.

La cum o ştiu, ea va face o investigaţie serioasă! Deşi o să fie o problemă dacă nu va primi documente de la Comisie. Vom vedea. Emily O’Reilly trebuie susţinută, chiar dacă deranjează. Sau tocmai de aceea!>

Am încredere în judecăţile de valoare ale Renatei Weber. De altfel, în aprecierea acţiunii declanşate de Emily O’Reilly îşi spune cuvîntul şi faptul că în această femeie îndrăzneaţă, care-şi ia în serios rolul de avocat al Poporului în cadrul UE, Renate Weber, cel mai bun avocat al Poporului din postdecembrism, se regăseşte pe ea, în luarea în serios a funcţiei, în lupta dusă cu Coaliţia de Guvernare, care şi-ar dori un Avocat al Poporului dispus să-şi fructifice sinecura şi prin asta destul de ocupat cu halitul şi digestia pentru a mai observa ce miş- maş-uri face Puterea.

 Postarea domniei sale la articolul despre investigaţia declanşată de Ombudsmanul european mi-a atras atenţia asupra personajului numit Emily O’Reilly.

Emily O’Reilly e o jurnalistă irlandeză devenită Ombudsman european la 1 octombrie 2013. A lucrat ca jurnalistă pe politic la Irish Press, Sunday Tribune, Sunday Times. A obţinut premii precum Jurnalista anului şi Femeia jurnalistă a anului. În 2003, pleacă din presă pentru a deveni prima femeie avocat al Poporului în Republica Irlanda.

Acţiunea declanşată de Ombudsmanul european are toate datele pentru a fi un moment istoric. Spre uluirea multora, statele membre UE au dat mandat Comisiei Europene să încheie poate cele mai dubioase contracte din istoria continentului. Semnele că e ceva în neregulă cu aceste contracte s-au văzut mai întîi din secretomania care le înconjoară. Au venit apoi întrebări privind preţul. Cine l-a stabilit şi cum l-a stabilit? În ultimele zile suspiciunile că e vorba de o uriaşă afacere s-au adîncit în clipa cînd statele UE au început să se confrunte cu scăderea producţiei de vaccin. Preşedintele Consiliului European susţine c-a bătut cu pumnul în masă ameninţînd cu masive represalii. Pe companiile respective, care ar putea cumpăra Comisia Europeană cu preşedintă cu tot, le doare în cot”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici