Ion Cristoiu: Ziua de 15 iulie 2021 a fost tratată de Liviu Dragnea în chip profesionist. Rămâne de văzut dacă a fost o întîmplare sau concretizarea unui Plan bine pus la punct

  • Ion Cristoiu: Nu ştiu dacă pe perioada detenţiei Liviu Dragnea a avut vreun consilier. Felul în care şi-a gestionat imaginea la ieşirea din penitenciar mă face să cred că are cel puţin unul. Pentru că tot ce a zis şi a făcut Liviu Dragnea pe 15 iulie 2021 pare mai degrabă rodul unui scenariu bine gîndit înainte de a ieşi din penitenciar, decît rezultatul unei inspiraţii de moment.
  • Ion Cristoiu: La ieşirea din penitenciar, spre deosebire de mulţi alţi lideri politici închişi pentru mai mult sau mai puţin timp, Liviu Dragnea a avut un discurs de lider decis să revină în politică. Sau, ca să fim mai precişi, de om care, deşi condamnat la închisoare, n-a renunţat o clipă la gîndul de a face politică după eliberare.
  • Ion Cristoiu: În ansamblu, figuraţia asumată de Liviu Dragnea a fost cea de cap de familie întors după o lungă călătorie pentru a constata că-n absenţa sa au avut loc o mie şi una de dezastre. Un Tată însă care nu se aşează pe o piatră pentru a boci mioritic, ci preia imediat conducerea treburilor
10692 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Ziua de 15 iulie 2021 a fost tratată de Liviu Dragnea în chip profesionist. Rămâne de văzut dacă a fost o întîmplare sau concretizarea unui Plan bine pus la punct

Ion Cristoiu: Ziua de 15 iulie 2021 a fost tratată de Liviu Dragnea în chip profesionist. Rămâne de văzut dacă a fost o întîmplare sau concretizarea unui Plan bine pus la punct

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că prestaţia fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, la ieşirea din penitenciar a creat imaginea unui neînfricat, care a ieşit din închisoare mai puternic decât a intrat, imagine pe care, dacă vrea să o cultive, atunci trebuie să-şi dozeze apariţiile mediatice astfel încât să nu ducă la suprasaturarea şi plictisirea românilor.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Nu ştiu dacă pe perioada detenţiei Liviu Dragnea a avut vreun consilier.

Felul în care şi-a gestionat imaginea la ieşirea din penitenciar mă face să cred că are cel puţin unul. Pentru că tot ce a zis şi a făcut Liviu Dragnea pe 15 iulie 2021 pare mai degrabă rodul unui scenariu bine gîndit înainte de a ieşi din penitenciar, decît rezultatul unei inspiraţii de moment.

Să ne aruncăm o privire mai întîi asupra declaraţiilor făcute cu acest prilej de către Liviu Dragnea:

<După doi ani de chin şi suferinţă, abuzuri şi umilinţe. Cea mai mare parte a populaţiei a înţeles de ce a trebuit să ajung aici. Eu când am intrat aici România era o ţară prosperă, care avea speranţă. Din păcate acum e o dictatură feroce, e o ţară în care libertatea de exprimare e în pericol. Viitorul României este amanetat.

Eu mă consider deţinut politic, pentru că am intrat nevinovat, mi s-a cerut insistent în ultimele luni ca la instanţă când se va judeca liberarea să-mi recunosc vinovăţia ceea ce eu nu am acceptat pentru că se dorea să se valideze acest dosar politic.

Din păcate, nu există Opoziţie, PSD a devenit un partid de operetă condus de oameni laşi. Toţi sunt.

Judecătorii din Giurgiu au avut curaj şi au rezistat la presiuni, pentru că la Tribunalul Bucureşti e destul de clar ce s-a întâmplat.

În primul rând vreau să mă caut de sănătate. Sănătatea mea a fost afectată în mod foarte serios aici.

Voi munci la firma fiului meu. Mi-au lipsit copii si Irina, lipsa libertăţii este cel mai greu. Au fost doi ani de chin abuzuri şi umilinţă.

Vreau să le mulţumesc zecilor de români care mi-au trimis scrisori şi care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Toate scrisorile primite sunt scanate, le voi răspunde tuturor celor care mi-au trimis scrisori.

Acum România este sub dictatură. În politică voi intra dacă o să găsesc răspunsul la două întrebări: dacă mai am cu cine şi dacă mai am pentru cine.

Romania este îngenunchiată de dorinţa de dictatură feroce a lui Klaus Iohannis. Mă doare sufletul de ţară, nu de PSD.

Numai Dumnezeu putea să mă ajute să ies întreg! M-au vândut! DNA-ul să îi ancheteze pe cei care jefuiesc ţara, asta trebuie să facă DNA. Discutăm de un jaf generalizat.

Populaţia a trebuit să înţeleagă de ce am ajuns aici. PSD nu mai e partid. PSD nu e condus în acest moment, e în buzunarul SRI.>

***** În 27 mai 2019, cînd a fost arestat, Liviu Dragnea era preşedintele partidului de guvernămînt şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Întreaga sa figuraţie de joi, 15 iulie 2021, a sugerat că pentru el cei doi ani petrecuţi în penitenciar n-au însemnat nimic prin raportare la ziua de acum doi ani, cînd a fost arestat. Acesta a fost primul lucru care a surprins la Liviu Dragnea eliberatul condiţionat:

Puternica impresie că n-a fost înfrînt sufleteşte, c-a ieşit din închisoare mai dîrz decît a intrat.

Nu ştiu dacă imaginea asta a corespuns realităţii sale sufleteşti. Ştiu doar că asta e impresia în opinia publică (din opinia publică excluzînd pe cei care continuă să-l urască pe Liviu Dragnea identificîndu-l cu Ciuma Roşie).

Al doilea lucru care a surprins a fost calcularea atentă a ceea ce a trebuit să transmită celor care-l simpatizează, fie pentru că l-au simpatizat tot timpul, fie pentru că văd în el duşmanul conducerii de azi a PSD.

Mesajul a avut următoarele ţinte:

1) Să reafirme c-a fost condamnat politic.

2) Să convingă că în penitenciar a pătimit şi s-a întîmplat asta, pentru că e un duşman al regimului Iohannis. Principalul duşman chiar.

3) Să denunţe ceea ce el consideră a fi dezastrul suferit de România după intrarea sa la închisoare.

4) Să atace virulent PSD pentru evoluţia (denunţată ca nefastă) după plecarea lui la închisoare.

5) Să se prezinte ca un lider gata de a se aşeza în fruntea luptei de eliberare naţională şi socială.

6) Să semnaleze că se bucură de simpatia multor români.

În ansamblu figuraţia asumată de Liviu Dragnea a fost cea de cap de familie întors după o lungă călătorie pentru a constata că-n absenţa sa au avut loc o mie şi una de dezastre. Un Tată însă care nu se aşează pe o piatră pentru a boci mioritic, ci preia imediat conducerea treburilor.

Nu ştiu dacă această imagine e rodul instinctului de politician al lui Liviu Dragnea sau cel al sfaturilor date de consilieri. Sigur e că întreaga figuraţie la ieşirea din închisoare mărturiseşte o abordare cu talent de om politic:

1) Liviu Dragnea a intuit că eliberarea sa va fi un eveniment mediatic colosal. Era de aşteptat asta dacă ne gîndim la atotputernicul care a intrat în puşcărie şi mai ales la atîţarea născută de avatarurile eliberării condiţionate. Ştiind asta el a folosit atenţia presei pentru a transmite un mesaj care în alte condiţii ar fi trecut neobservat.

2) Liviu Dragea a intuit că presa aşteaptă eliberarea sa condiţionată pentru a beneficia de un nou război civil, cel din PSD.

3) Liviu Dragnea a intuit că românii se dau în vînt după Eroii neînfricaţi, după cei care nu se lasă doborîţi. Şi a ţinut la această imagine.

4) Liviu Dragnea a intuit că 15 iulie 2021 e net diferit de 27 mai 2019.

Între timp duşmanii săi au ajuns la putere. După doi ani de exerciţiu al puterii, Klaus Iohannis şi partidele de Dreapta au pierdut enorm în planul capitalului politic. Pe unii alegători i-a dezamăgit. Pe alţii i-a scos din sărite. Trecuţi mai toţi în Opoziţie, românii sînt în căutarea celor care să le exprime în plan politic şi jurnalistic starea de spirit creată după doi ani de guvernare dezastruoasă. Actuala conducere a PSD nu răspunde acestei nevoi pur româneşti de a da cu parul. Calcule ţinînd de nevoia de a face din PSD un partid frecventabil în anticamerele marilor puteri explică şi justifică prea mare înţelepciune în condiţiile în care regimul Iohannis scoate din sărite. Noile condiţii au fost exploatate cu abilitate de Liviu Dragnea la ieşirea din puşcărie. Intuind că masele au nevoie de un Neînfricat, Liviu Dragnea s-a oferit să fie el Neînfricatul.

Dacă Liviu Dragnea are consultanţi politici, aceştia vor fi fost mulţumiţi de această primă zi a din ceea ce ar putea fi un şir de zile închinate unei Campanii pe care am putea-o numi Păzea, s-a întors Dragnea! Mult mai puternic decît era cînd a plecat!

Aceşti consultanţi, dacă există, ştiu însă că ziua de 15 iulie nu se va mai repeta din punct de vedere mediatic. Dacă există un Plan (ceea ce eu nu ştiu), atunci greul de acum începe. Pentru că mai ales din punct de vedere mediatic apariţiile trebuie bine cîntărite. Acum toate televiziunile şi toate site-urile îşi doresc interviuri cu Liviu Dragnea. La rîndu-i Liviu Dragnea e doritor de expunere mediatică. Expunerea poate deveni rapid supraexpunere. Iar supraexpunerea duce automat la suprasaturarea cu Liviu Dragnea şi prin asta la plictisirea românilor, dacă nu chiar la enervarea lor. Ziua de 15 iulie 2021 a fost tratată în chip profesionist. Rămâne de văzut dacă a fost o întîmplare sau concretizarea unui Plan bine pus la punct.”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici